Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
19 aprilie 2024
Recomandări
Lumina neagră. Retrospectivă la Galeria de artă Signum
(Arte vizuale)
Organizator: Galeria de arta contemporana SIGNUM, sub egida Academiei de Studii Economice din Bucuresti
Artisti: Elian Bacila si Constantin Sinescu
Titlul expozitiei: Lumina neagra. Retrospectiva
Vernisaj: vineri, 30 ianuarie 2015, intre orele 18 – 22 
Durata expozitiei: vineri, 30 ianuarie – vineri, 27 februarie 2015
Adresa: Calea Dorobantilor 13-15, la parterul cladirii Facultatii de Cibernetica.
Arta abstracta la Elian Bacila nu este ermetica si inabordabila, ci un artificiu de comunicare a unui continut estetic accesibil care incanta privirea, mintea si sufletul. Pentru el, paradoxal, negrul nu inseamna funebru sau tristete, ci geneza si viata. Desi preponderenta in pictura sa este culoarea neagra, la Elian Bacila aceasta exprima dragostea de viata si progresul, prin fenomenele optice pe care le genereaza. Avand meseria de baza geolog, el isi ghideaza creatia dupa motto-ul: „lumina vine din intuneric”, intrucat si diamantele se nasc in maruntaiele negre ale pamantului.

In multe din lucrarile sale, el impleteste fragmente din picturile rupestre cu elemente de geologie, intr-un sistem profund contemporan de interdependente. Picturile sale scot in evidenta albul ce le inconjoara, printr-o intreaga simfonie de lumini negre, de fapt o poveste a genezei in tonuri de negru care duce spre desavarsirea alba. Tiparul picturii sale se confirma prin linii de forta, reintoarcerea la forme primordiale si amonitii care tasnesc din panza si inglobeaza un concept major in pictura abstracta – lumina neagra. Fiecare lucrare este o usa de evadare din lumea reala spre fantastic, intr-un univers cu nuante de negru, dar fascinant si plin de optimism.

Elian Bacila s-a nascut in pitorescul oras din golful Cerna de la Dunare, Orsova sau mica Venetie, locul unde superba insula Ada Kaleh s-a scufundat in apele Dunarii. Fiind copil, obisnuia sa priveasca noaptea apele intunecate ale fluviului, in care se reflecta luna in nuante de negru luminos, ca o vietate datatoare de viata. Astazi, Elian Bacila – pictor de negru – este contemplativ, interiorizat si traieste foarte intens in lumea artei sale, insistent aplecat asupra negrului – simultan culoare si non-culoare – atat in creatie, cat si in vestimentatie si in viata. El vede intunericul in stralucirea soarelui, caci din adancul primordial rasare lumina cea mai pura. Din negru el face culoare de orice nuanta, imbracat in negru, gandeste si picteaza numai in negru. 

Text critic de Vergil Cojocaru Cover

Elian-Bacila-Negru-luminos

Elian Bacila - Negru luminos


Se spune ca numele fiecaruia dintre noi este una din cheile magice prin care ne-am putea intelege rostul in aceasta lume, asa cum ne este el scris in cartea vietii sau cum ni-l faurim, ni-l impletim sau ni-l sculptam fiecare. Sculptorul Constantin Sinescu este constant in cautarea sinelui. 

De la scormoniri cosmogonice la intruchiparea unor notiuni abstracte, fiecare lucrare a sa ne atrage prin senzatia ca ideea s-a topit in materie, iar materia, la randul ei, cauta si reuseste sa infloreasca in idee. La sculptorul Constantin Sinescu exista armonia desavarsita dintre ideea plastica si materializarea ei in lemn, marmura, travertin, bronz, printr-o alaturare antitetica sau complementara, ori printr-o impletire a lor. 

Multe din expozitiile de arta plastica ale epocii noastre lasa ostentativ sa reiasa un spirit de fronda, un teribilism ingenios ambalat in tehnici de ultima ora. Nimic din aceste tentatii la moda nu se simte in aceasta expozitie. Desi se observa ca "a sorbit in radacini" experientele sculpturale ale unor giganti de talia lui Rodin, Brancusi sau Paciurea, fiind la curent cu ultimele tendinte in domeniu, Constantin Sinescu se cauta constant pe sine, cu discretie, cu smerenie, cu iubire din suflet si cu respect profund, elemente care permit izvorului curat al deosebitei sale creativitati sa iasa la lumina.

Text critic de prof. dr. Mihai Popescu

Constantin-Sinescu-Trepte-in-timp

Constantin Sinescu - Trepte in timp


Elian Bacila (nascut in 1974) are o activitate artistica ce include expozitii personale si de grup in tara si in Olanda, Franta, Japonia, Africa, precum si participarea activa la licitatii. Lucrari semnate de Elian Bacila se afla in patrimoniul Muzeului National Cotroceni, in colectia postului de stiri Euronews in Lyon, precum si in colectii private. Pictura sa are ca tinta trecerea de la negru la ultranegru, iar punctul cheie al expozitiilor sale este eclerajul.

Constantin Sinescu (nascut in 1953 la Iasi) este absolvent al scolii de Arte Plastice, membru al U.A.P. din Romania din anul 1994, al Association Internationale des Arts Plastiques UNESCO, Paris si membru al Academia Dacoromana. In palmaresul sau se inscriu 5 simpozioane internationale de sculptura, peste 20 de expozitii personale si peste 30 de expozitii de grup, alaturi de premii si diplome de excelenta pentru lucrarile sale monumentale realizate in trei decenii de activitate. 

Afis-Lumina-neagra-online


Galeria de arta contemporana SIGNUM este un proiect artistic dintr-o lunga serie de initiative de sustinere a artei, intreprinse de Academia de Studii Economice din Bucuresti, de-a lungul primului sau secol de existenta. Deschisa intr-un remarcabil spatiu de expunere la parterul cladirii Facultatii de Cibernetica, din Calea Dorobantilor nr. 13-15 si avand un profil axat pe arta abstracta si conceptuala, Galeria gazduieste expozitii de pictura, grafica, sculptura, instalatie, fotografie si video, precum si alte evenimente conexe.

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate