Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
23 aprilie 2024
Recomandări
Ghid pentru un comportament inacceptabil@MNAC
(Arte vizuale)
Atelier 35 curatoriaza o sectiune de performance la MNAC intitulata "Ghid pentru un comportament inacceptabil". Aceasta face parte din expozitia "WHAT ABOUT Y[OUR] MEMORY", curatori Irina Cios si Iosif Kiraly.
"Ghid pentru un comportament inacceptabil" va avea loc in 4 sesiuni si va include lucrari de Raluca Croitoru, Larisa David, Xandra Popescu & Larisa Crunteanu, Adriana Gheorghe, Kiki Mihuta, Ada Musat, Marina Oprea.

1885: Lucrarea "Supremo Convegno" de Giacomo Grosso stirneste controverse in cadrul primei editii a Bienalei de la Venetia. Pictura infatiseaza un Don Juan mort in sicriul sau inconjurat de patru tinere dezbracate cu parul despletit.
Patriarhul Venetiei Giuseppe Sarto (viitorul Papa Pius X) incearca sa cenzureze lucrarea si o catalogheaza drept ofensa la adresa decentei. Pictura ramane
totusi expusa si devine principalul punct de atractie al Bienalei.

1913: Mary Richardson intra in Galeriile Nationale din Londra cu un satir ascuns in mineca si sfisie lucrarea "Rokeby Venus" de Diego Velasquez. Gestul face parte din actiunea "Art Attack", prin care sufragetele incearca sa distruga lucrari care idealizeaza trupul femeii. 
Aceasta este o forma de protest fata de intemnitarea Emmelinei Pankhurst - o figura marcanta in lupta pentru obtinerea dreptului la vot. Muzeele raman inchise timp de o luna in urma ”Art Attack”. 

2010: Purtand masti de gorila, doua femei aflate pe o scena citesc un manifest in fata a 4000 de oameni. Este ceremonia de incheiere a anului universitar la School of the Art Institute of Chicago, iar doua dintre membrele colectivului Guerilla Girls isi impartasesc experienta si principiile in lupta pentru o noua lume a artei. Printre acestea: a imbratisa ratarea, a fi nerabdatori, nebuni, anonimi, a duce o viata dubla, a face arta ieftina si a ne vaita cu stil. 

2013: Larisa Crunteanu ingenuncheaza cu un brat in aer deasupra trupului unui tinar intins pe jos. in jurul lor alti trei tineri par sa deplinga soarta Don Juan-ului aparent neinsufletit. 
Scena are loc in mijocul pavilionului Romaniei la cea de-a 55-a Bienala de Arta de la Venetia si face parte din lucrarea "O retrospectiva imateriala a bienalei de la Venetia" semnata de Alexandra Pirici si Manuel Pelmus.

Dar din ce ar trebui sa fie format un ghid pentru un comportamant inacceptabil? si ce ar insemna acesta in contextul ideei de muzeu asa cum o cunoastem astazi? Dar in contextul unei sectiuni de performance?

"Ghid pentru un comportament inacceptabil" va avea loc in perioada 10 decembrie 2014 - 14 ianurie 2015, la etajul 4 al MNAC si va include lucrari de Raluca Croitoru, Xandra Popescu & Larisa Crunteanu, Larisa David, Adriana Gheorghe, Kiki Mihuta, Ada Musat, Marina Oprea.

"Ghid pentru un comportament inacceptabil" face parte din expozitia "WHAT ABOUT Y[OUR] MEMORY?", curatori Irina Cios si Iosif Kiraly, care poate fi vizitata in perioada 27.11.2014-02.02.2015 la etajul 4 al MNAC Palatul Parlamentului.

Ghid pt un comportament inacceptabil 1_4


.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate