Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
24 aprilie 2024
Recomandări
Vernisaj „Istorii naturale” - Voicu Dragomir la Galeria SIGNUM
(Arte vizuale)
Mi-a ramas in minte o mica imagine dintr-o istorie impartasita de Voicu: gestul reflex al unui privitor incercand sa se asigure, prin atingerea hartiei, ca forma din lucrare nu se misca.
Creaturi improbabile, cum tot improbabile isi califica artistul insusi o serie cu pasari (nepasari, in tot cazul), neintentionate, nu-planta-nu-animal, manifest ambigue – toate apar asemenea unor geko in lucrarile lui Voicu Dragomir, pregatite in orice moment sa isi abandoneze coada si sa dispara sub prima piatra fierbinte.
Paradoxul formei-neforma apare constant in lucrarile lui Voicu – inclusiv in seria pe lung de Istorii naturale: benzi negre cu forme-neforme miscatoare, trasate natural-calculat si umplute cald cu carbune colorat, intr-o apropiere tandra intre artist si hartie.

Formele-neforma cresc si descresc, evolueaza spre perfectiune si se pastreaza in propriile paradigme de-a lungul a doi-cinci-sapte metri de hartie, lucrati atent, meticulos, cu mainile libere, neajutat de vreun instrument.

Voicu deseneaza matematic si organic in acelasi timp. Pentru el, liniile sunt perfect clare doar intr-un anumit contur. Sunt expresive doar intr-o anumita miscare. E ca o meditatie, in cautarea formei-neforme perfecte. 

Artistul nu vrea contururi blurate si nu vrea unghiuri. incepe cu o schita a motivului pe care il va declina pe parcursul lucrarii, evoluand el insusi de-a lungul metrilor lucrati, cu propriul stil si propria mana astfel formata – tot mai sigura, tot mai libera – pana la epuizarea ideii. 

Nu va lasati pacaliti, insa! El si doar el le stie rostul, caci – asemenea fapturilor reptiliene pomenite mai devreme – formele-neforme au autonomie caudala: odata amenintate de vreun sens ghicit, pot renunta la coada, care se va regenera. Dar asta, tarziu-jucaus, abia spre capatul lucrarii. 
Dana Stoica, noiembrie 2014

Voicu Dragomir (www.voicudragomir.com) este artist vizual, activ in mai multe medii, de la pictura, grafica si sculptura, la fotografie si instalatie. Istorii naturale este a patra sa expozitie personala.

Dana Stoica este specialist in comunicare si PR, cu experienta in domenii diverse – corporate, advertising, nonprofit si arta. Este implicata in mod curent si in proiecte de cercetare, avand la activ un doctorat in studii de gen.

Galeria de arta contemporana SIGNUM este un proiect artistic dintr-o lunga serie de initiative de sustinere a artei intreprinse de Academia de Studii Economice din Bucuresti, de-a lungul primului sau secol de existenta. Deschisa intr-un remarcabil spatiu de expunere la parterul cladirii Facultatii de Cibernetica, din Calea Dorobantilor nr. 13-15 si avand un profil axat pe arta abstracta si conceptuala, Galeria gazduieste expozitii de pictura, grafica, sculptura, instalatie, fotografie si video, precum si alte evenimente conexe.

Afis-Istorii-naturale-FB


.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate