Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
16 mai 2024
Recomandări
Elemente pop, trenduri și argoul internetului. O nouă premieră la Centrul Național al Dansului București
(Arte vizuale)
Dupa „MANual”, spectacolul care a umplut sala la fiecare reprezentatie de la Centrul National al Dansului Bucuresti (CNDB), Sergiu Dita, un coregraf in plina ascensiune, revine cu o noua premiera. Publicul este invitat la „Memetics”, un spectacol de dans contemporan inspirat din cultura digitala, in 11 si 12 mai.
Un spectacol care va ajunge viral, insa nu pe Internet, ci pe scena.

Memetics este o arhiva a culturii digitale, un spatiu performativ de hyperlinkuri transferate in corp, asupra carora autorul intervine prin actiuni de remixare si re-contextualizare.
Generarea si raspandirea informatiei online, analoga fenomenului raspandirii virusurilor, schimba perceptia asupra realitatii si este transferata in modul de productie culturala. Pornind de la meme, spectacolul urmareste hibridizarea corpurilor, plasate intre planul real si cel virtual, al avatarului. Ca tehnica, Memetics propune juxtapuneri de elemente transgresive, critice si post-ironice care estompeaza granita dintre public si privat. Spectacolul propune o viziune fragmentata a realitatii, de tip scrolling, cu elemente pop, trenduri, argou al internetului si imagini virale promovate in era Web 2.0. Biletele pentru reprezentatiile de la Bucuresti s-au pus deja in vanzare.

memetics@volker vornehm

Un coregraf tanar, cu o voce puternica si recognoscibila

Sergiu Dita este un coregraf tanar, aflat in plina ascensiune, dar care si-a construit deja un limbaj coregrafic recognoscibil. In spectacolele sale, Sergiu Dita foloseste tehnica „manifest-colaj-recitativ”, ce presupune expunerea critica a subiectului, colaj de citate, clisee socio-culturale si text. Cercetarile lui implica procedee de reciclare, esantionare si remixare. „Integrez cultura pop intr-un mod maximalist in practica mea pentru a re-contextualiza si hibridiza imagini, miscari si estetici deja cunoscute. Acest tip de accesibilitate prezentata intr-o forma cu variatiuni ofera contexte pentru resetare culturala. Cultura pop este suport pentru colarea de formate diverse (la nivel muzical, de text, de miscare si de prezentare a unui act artistic). De obicei, cultura pop este asociata cu industrialul, artificialul si cu mijloace capitaliste, dar eu o folosesc pentru a critica insasi productia culturala.” (Sergiu Dita)

memetics@volker vornehm

O coproductie intre doua institutii de stat cu profiluri diferite

Spectacolul este realizat in coproductie cu Teatrul Andrei Muresanu din Sfantu Gheorghe si reprezinta Marele Premiu al Festivalului-concurs DbutanT, organizat anul trecut de TAM si Teatrul de Stat Constanta, in parteneriat cu CNDB si castigat de Sergiu Dita. „Festivalul DbutanT s-a nascut din dorinta si nevoia acuta de a investi in tanara generatie. Deja de 9 ani investim in ei si rezultatele nu inceteaza sa ne uimeasca”. (Anna Maria Popa, manager TAM)   

Memetics este un proiect important pentru ambele institutii coproducatoare, fiind una dintre putinele colaborari de acest gen care au loc in domeniul dansului contemporan. „TAM si CNDB au fost coproducatorii editiei DbutanT dedicata coregrafiei. Era clar ca si coproductia ce va reprezenta marele premiu DbutanT va fi o colaborare stransa si extrem de importanta pentru ambele institutii. Atat pentru publicul din cele doua orase, cat si pentru echipa artistica, acest spectacol reprezinta o provocare, dar si o mare realizare si motiv de mandrie.” (Anna Maria Popa)
       
Despre prezenta lui Sergiu Dita in repertoriul CNDB si despre aceasta colaborare intre doua institutii cu specific diferit, dar legate de dorinta de a promova in permanenta experimentul artistic, Vava Stefanescu, managerul Centrului National al Dansului, a declarat: „Sergiu Dita a bine-meritat premiul cel mare in cea mai recenta editie a Festivalului DbutanT, organizat de Teatrul Andrei Muresan, Sf. Gheorghe, cu piesa Manual. Acest premiu este pentru noi o dubla bucurie: mai intai, suntem nerabdatori sa vedem o noua lucrare a tanarului coregraf pe scenele noastre, apoi,  coproductia cu TAM este o dorinta veche pentru CNDB. Pentru ca sunt putine teatre in Romania care produc spectacole de dans contemporan, care inteleg sa includa in repertoriu spectacole coregrafice contemporane, si mai mult decat atat, se incumeta in mod programatic sa ofere tinerilor la inceput de cariera sansa de a a avea toate mijloacele pentru un spectacol nou.

memetics@volker vornehm

Una dintre provocarile spectacolului este adusa de faptul ca echipa este mixta, cu performeri din ambele orase. Din distributie fac parte Eva Danciu, Sofia Sitaru-Onofrei si Anca Stoica de la Bucuresti, respectiv Oana Jipa si Fatma Mohamed, actrite la TAM. Despre provocarile acestei colaborari, coregraful Sergiu Dita a declarat: „Este provocator pentru mine sa lucrez cu persoane care nu au acelasi background artistic (actrite si dansatoare) pentru ca avem referinte si limbaje diferite, inclusiv la nivel corporal. De aceea, a fost necesar sa imi chestionez si sa imi recalibrez modul de lucru, sa efectuez un mash-up lingvistic si sa regandesc corpul intre teatralitate, performativitate si compozitie coregrafica. In ceea ce priveste spatiul, procesul a fost la fel de provocator, dar a ridicat intrebari referitoare la adaptabilitate si la cum se moduleaza o lucrare atunci cand este transplantata. Conceptual, consider ca acest mod de lucru si echipa artistica aleasa au ajutat la hibridizarea dorita in Memetics.

In 2024, CNDB implineste 20 de ani de existenta, fiind singura institutie  nationala care are ca misiune principala  dezvoltarea culturii coregrafice din Romania si care functioneaza ca producator si gazda de spectacole, asumand totodata misiuni la fel de importante, precum cercetarea, documentarea si arhivarea, dar si dezvoltarea de programe si proiecte de educatie artistica si formare profesionala.

memetics@volker vornehm

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate