Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
1 mai 2024
Recomandări
Lansare de carte și film documentar: Cvartal - patrimoniul cultural al cartierelor din București
(Arhitectură)
Dash Film si Asociatia Studio Zona anunta premiera documentarului „CVARTAL - patrimoniul cultural al cartierelor bucurestene” si lansarea a 10 mini-volume dedicate ansamblurilor de locuinte cunoscute sub numele de „blocuri rusesti”. Evenimentul, cu intrare libera, are loc marti, 16 aprilie 2024, ora 18:00, la Cinema Muzeul Taranului din Bucuresti.
Filmul documentar si cele zece volume aduc in prim plan istoria si importanta culturala a zece ansambluri de blocuri edificate in Bucuresti intre 1945 si 1958, sub denumirea colectiva de „blocuri rusesti”. Aceste ansambluri nu doar ca reprezinta un segment semnificativ al istoriei arhitecturale a Bucurestiului, dar au influentat si continua sa influenteze peisajul urban si identitatea locala.

Fiecare volum dedicat unui ansamblu exploreaza detaliat istoria si arhitectura sa, oferind cititorilor o perspectiva captivanta asupra dezvoltarii acestor comunitati. Autorii acestor volume, Andrei Razvan Voinea si Cristian Dumitrescu, recunoscuti pentru expertiza lor in domeniul arhitecturii si istoriei locale, aduc in lumina povestea unica a fiecarui cvartal si a locuitorilor sai.

Cele zece ansambluri de locuinte studiate sunt: PTT Rahova, Panduri, Drumul Sarii, Drumul Taberei, Vatra Luminoasa, Bucurestii Noi, Muncii, Catelu, Oltenitei si Pasculescu Tei.

Filmul documentar, regizat de Dan Radu Mihai, are la baza un scenariu semnat de regizor si si propune o abordare experimentala pentru relatarea istoriei acestor cvartale. Perspectiva locuitorilor asupra locuirii in aceste cvartale este completata de interventiile unor istorici, arhitecti, antropologi care au studiat istoria locuirii in Bucuresti: Mara Marginean, Irina Tulbure, Bogdan Iancu, Alexandru Axinte si Andrei Razvan Voinea. De asemenea, sunt prezentate imagini de arhiva si materiale inedite care completeaza povestea acestor ansambluri si a oamenilor care le-au populat.

Blocurile rusesti”, asa cum sunt cunoscute, reprezinta un segment important al istoriei arhitecturale si sociale a Bucurestiului. In cadrul acestui proiect, se exploreaza nu doar aspectele arhitecturale ale acestor ansambluri, ci si impactul lor asupra vietii cotidiene si a identitatii comunitatilor locale.

Drumul Sarii

Evenimentul de lansare este deschis publicului larg si invita toti bucurestenii sa descopere si sa celebreze patrimoniul cultural al cartierelor din Bucuresti. In perioada 17 - 28 aprilie vor avea loc sase proiectii in zonele limitrofe celor 10 cvartale. Programul acestor proiectii va fi comunicat pe website-ul cvartal.dashfilm.ro, precum si pe contul de Facebook al proiectului.

Vatra Luminoasa

Prin aceasta initiativa, DASH Film si Asociatia Studio Zona urmaresc sa contribuie la reechilibrarea peisajului cultural al orasului, sa promoveze identitatea si implicarea sociala si culturala a locuitorilor din cartierele bucurestene.
Dash Film, infiintata in 2012, este o companie de productie film, continut video si new media. Se dedica crearii de filme si experiente vizuale care sa provoace si sa inspire, imbinând pasiunea pentru cinematografie cu povestile care devin realitate. Portofoliul sau variat include filme de scurtmetraj, documentare, videoclipuri si reclame. Recent, s-a implicat intr-un proiect vizual complex despre istoria locuirii in Bucuresti si a colaborat la productia unor seriale si filme de lungmetraj.

Asociatia Studio Zona, fondata in 2016, este o organizatie dedicata cercetarii istoriei urbane si culturale a Bucurestiului. Cu o echipa de cercetatori din diverse domenii, exploreaza aspecte politice, sociale si arhitecturale ale orasului. A desfasurat proiecte de cercetare si a editat carti si brosuri, contribuind la intelegerea istoriei si evolutiei Bucurestiului. Recent, a lansat o campanie de crowdfunding cu succes pentru tiparirea de noi carti si a colaborat cu alte organizatii pentru promovarea culturii locale si a patrimoniului urban.

Bucurestii Noii

Pasculescu

Cvartal – Patrimoniul Cultural al Cartierelor din Bucuresti” propune activarea culturala a cartierelor bucurestene prin dezvoltarea de produse culturale multidisciplinare axate pe istoria micro-comunitatilor asociate cladirilor de tip cvartal si prin cooperare culturala si bilaterala.
Proiect finantat prin Granturile SEE 2014 – 2021 in cadrul Programului RO-CULTURA.


////

Dash Film este beneficiarul finantarii si desfasoara proiectul „Cvartal – Patrimoniul Cultural al Cartierelor din Bucuresti” in parteneriat cu Asociatia Studio Zona si Lamb (Islanda).
Valoarea grantului este de 979.288 RON / 198.761,45 EUR. Proiectul este implementat in Bucuresti, avand o durata de 18 luni (Noiembrie 2022 – Aprilie 2024).
Granturile SEE reprezinta contributia Islandei, Principatului Liechtenstein si Regatului Norvegiei la reducerea disparitatilor economice si sociale in Spatiul Economic European si la consolidarea relatiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul si sudul Europei si statele baltice. Aceste mecanisme de finantare sunt stabilite in baza Acordului privind Spatiul Economic European, ce reuneste statele membre UE si Islanda, Liechtenstein si Norvegia ca parteneri egali pe piata interna. In total, cele trei state au contribuit cu 3,3 miliarde de euro intre 1994 si 2014 si €1,55 miliarde pentru perioada de finantare 2014-2021.
Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org si www.eeagrants.ro.

////

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului si are ca obiectiv general consolidarea dezvoltarii  economice si sociale prin cooperare culturala, antreprenoriat cultural si managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane euro.
Mai multe detalii sunt disponibile pe site-ul oficial: www.ro-cultura.ro.


.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate