Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
27 aprilie 2024
Recomandări
Proiecții de filme peruane, la sediul Institutului Cervantes din București
(Cinema)
In seara aceasta, 27 martie, de la ora 19.00, la sediul Institutului Cervantes din Bucuresti (Bulevardul Regina Elisabeta 38) debuteaza o noua serie de filme cu acces gratuit.
Este vorba despre seria de filme peruane care insoteste expozitia „MARELE DRUM INCAS. Peru: integrare si diversitate”, gazduita in sala de expozitii a institutului pana pe data de 17 aprilie 2024.  

Seria de filme reuneste doua documentare si doua filme de fictiune de lungmetraj, subtitrate in limba engleza, la care publicul poate participa cu acces gratuit.  

Documentarul transmis in seara aceasta este „Hatun Phaqcha: Tierra sana”. Realizat in 2019, sub semnatura regizoarei Delia Ackerman, a castigat premiul publicului pentru cel mai bun film la Festivalul de Film de la Lima din 2021, iar un an mai tarziu a fost nominalizat la Premiul pentru cel mai bun film documentar la premiile Asociatiei Presei de Film din Peru. Documentarul evidentiaza potentialul nutritional al alimentelor indigene din Peru, importanta mostenirii lor culturale si necesitatea de a le asigura supravietuirea

Miercuri, 3 aprilie, de la ora 19.00, va fi proiectat lungmetrajul „Wiñaypacha” (2017, regia: Oscar si Tito Catacora), care spune povestea lui Willka si Phaxsi, un cuplu in varsta de optzeci de ani care traieste abandonat intr-o zona izolata din Anzii peruani, la peste cinci mii de metri deasupra nivelului marii. Acestia infrunta mizeria si trecerea necrutatoare a timpului, rugandu-se zeilor lor ca unicul lor fiu sa ajunga in cele din urma sa ii salveze.

Cea de-a treia proiectie din serie, din data de 10 aprilie, incepand cu ora 19.00, este cea a documentarului „Yakuqñan. Caminos del Agua”. Realizat in 2022, in regia lui Juan Duran Agurto, documentarul exploreaza felul in care se raporteaza femeile si barbatii de pe coasta peruviana, din zonele inalte si din jungla la apa si ce inseamna apa in viata lor. In acelasi timp, filmul le ofera cinefililor ocazia unei minunate calatorii prin peisaje de o frumusete spectaculoasa, care incepe la mare, traverseaza varfuri inzapezite si bazine amazoniene, ne arata femei si barbati peruani care pescuiesc, lucreaza pamantul in zona rurala inalta a Anzilor si navigheaza pe rauri in jungla amazoniana

Ultima film din serie este „Manco Cápac”, in regia lui Henry Vallejo, proiectat pe data de 17 aprilie, de la ora 19.00. Realizat in 2019, filmul a fost nominalizat in 2020 la Premiile Oscar, sectiunea „Cel mai bun film strain”.
Lungmetraj de fictiune, „Manco Cápac” este povestea lui Elisban care ajunge in orasul Puno prea tarziu pentru a-l mai gasi pe prietenul sau Hermogenes, cu care ar trebui sa lucreze. Fara adapost si fara bani, el se intretine la limita supravietuirii, cu slujbe mici si instabile, intr-un oras care ii acutizeaza singuratatea la fiecare pas. Inertia de a merge mai departe il poate conduce spre un destin mai bun.

Expozitia „MARELE DRUM INCAS. Peru: integrare si diversitate”, pe care cinefilii o pot vizita cu ocazia proiectiilor de film, reuneste 30 de fotografii de inalta rezolutie privind acest important sistem de drumuri andin.

Este organizata in anul in care se implinesc zece ani de la inscrierea Qhapaq Ñan pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, dar si in anul in care Romania si Republica Peru serbeaza 85 de ani de relatii diplomatice bilaterale. In plus, in anul 2024 se sarbatoreste si Bicentenarul de la bataliile de la Junín si Ayacucho, fapte care au consolidat independenta natiunilor din America de Sud.

Proiectul expozitional „MARELE DRUM INCAS. Peru: integrare si diversitate” reprezinta o initiativa comuna a Ministerului Afacerilor Externe si Ministerului Culturii din Peru si are ca obiectiv promovarea acestui complex de drumuri reprezentativ inscris pe lista Patrimoniului Mondial al Organizatiei Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura (UNESCO) in anul 2014.




.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate