Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
29 aprilie 2024
Recomandări
„Visuali Italiane - Noua Cinematografie Italiană în România” prezintă „Clădirea LAF”/ „Palazzina LAF”, un film despre abuzurile la locul de muncă și cazul de detenție forțată care a șocat Italia
(Cinema)
Visuali Italiane, festivalul dedicat cinematografiei italiene, invita spectatorii la curiozitate si descoperire prin intermediul a 12 filme de exceptie, care vor rula in cadrul editiei de la Bucuresti, intre 4 - 10 martie, Cinema Muzeul Taranului. Filme premiate sau ale unor regizori consacrati, debuturi uimitoare, drame cu implicatii sociale si documentare cu impact social se numara printre cele mai noi productii italiene care vor fi prezentate in cadrul festivalului, alaturi de o proiectie aniversara dedicata filmului „Le conseguenze dell’amore” / „Consecintele iubirii”, regizat de Paolo Sorrentino.
„Cladirea LAF”, o poveste despre catastrofa de mediu si sanatate cauzata de una dintre cele mai mari fabrici de otel din Europa, dar si despre cazul care a impus in jurisprudenta italiana pedepse pentru abuzul la locul de munca, va rula in cadrul festivalului duminica 10 martie, ora 18:00, in prezenta regizorului debutant Michele Riondino.


Actor popular, cunoscut pentru rolurile sale din productii TV precum „The Young Montalbano” sau recentul „I leoni di Sicilia”, regizat de Paolo Genovese, Michele Riondino debuteaza in regie cu o poveste inspirata din realitatea trista a unui caz care a socat Italia: cel al muncitorilor de la otelaria Ilva din Taranto, unde a lucrat si tatal sau. Fabrica e un loc in care, pe langa faptul ca s-au imbolnavit de cancer pulmonar mii de persoane din 1993 pana in 2021, iar zeci au murit in urma expunerii la azbest, a avut loc in 1997 o indelungata detentie a unor muncitori calificati, considerati indezirabili de catre patroni. Expunerea cazului „Palazzina LAF” - cladirea dezafectata in care acestia erau trimisi zilnic in timpul programului fara acces la exterior - a socat publicul, si a dus la impunerea in legislatie a pedepselor pentru abuzul la locul de munca.
Riondino joaca in acest film rolul principal, cel al unui muncitor necalificat, nevoit sa-si spioneze si sa-si denunte colegii de care sefii sai vor sa scape.

Regizorii Tommaso Santambrogio, Simone Bozzelli, Valentina Cicogna si Mattia Colombo, vin, de asemenea, pentru prima data in Romania si vor discuta cu publicul prezent la proiectiile filmelor lor: „Adevaratele continente sunt oceanele”, un cantec de iubire si deziluzie despre destinul unei zone si al locuitorilor ei, „Patagonia”, un debut care vorbeste despre un sfasietor proces de maturizare, si „Pur si simplu necunoscuti”, cel mai premiat documentar al anului trecut in Italia.


„Oceanele sunt adevaratele continente”/ „Gli oceani sono i veri continenti”, primul lungmetraj al lui Tommaso Santambrogio ruleaza joi, 7 martie, ora 19:00, la Cinema Muzeul Taranului, in prezenta regizorului.
Tommaso Santambrogio, scenarist si regizor, a locuit si lucrat la Milano, Paris, Roma, Florenta si Havana, colaborand cu diferiti autori celebri, precum Werner Herzog si Lav Diaz. Primele sale scurtmetraje („Escena Final” si „Gli oceani sono i veri continenti”) au fost ambele prezentate in 2019 la Mostra Internazionale d'Arte Cinematografica di Venezia.
„Oceanele sunt adevaratele continente” este considerat unul dintre cele mai rafinate debuturi din cinematografia italiana recenta, un cantec de iubire si deziluzie despre destinul unei zone si al locuitorilor ei.


Proiectia filmului „Patagonia”, in prezenta regizorului Simone Bozzelli, va avea loc vineri, 8 martie, de la 20:30. O  voce importanta a scenei emergente a noilor regizori italieni, autor al unor scurtmetraje apreciate precum „Playtime”, prezentat in 2021 la Locarno in sectiunea Pardi di domani, Simone Bozzelli este, printre altele, si regizorul clipului „I Wanna Be Your Slave” al celebrei trupe Måneskin.
„Patagonia”, filmat pe 16 mm in mediul rural din Abruzzo, Italia, ii are in rolurile principale pe Andrea Fuorto si Augusto Mario Russi si spune povestea lui Yuri, un baiat captiv intr-o viata lipsita de noutate si sclipire, crescut de matusa care il rasfata ca pe un copil mic, care gaseste intr-un clovn nomad pe nume Agostino motivatia de a lasa in urma orasul plictisitor de pe coasta italiana unde locuieste. Curand, insa, isi da seama ca visul pe care si-l insuseste - acela de-a ajunge in Patagonia - devine din ce in ce mai indepartat, iar el trebuie sa munceasca pentru doi…


Sambata, 9 martie, de la ora 18:00, regizorii Valentina Cicogna si Mattia Colombo participa la proiectia lungmetrajului „Pur si simplu necunoscuti”/ „Sconosciuti puri”, cel mai premiat documentar al anului trecut in Italia. Un film care provoaca indignare si emotie, care atrage prin ritmul plin de tensiune al unui thriller si reuseste sa miste profund constiintele, documentarul vorbeste despre identitate. „Pur si simplu necunoscuti” urmareste eforturile doctoritei Cristina Cattaneo si ale asistentilor ei de la medicina legala de a gasi identitatea unor corpuri fara nume care le ajung pe mese: persoane fara adapost, prostituate, adolescenti fugiti de acasa, migranti pe care marea i-a respins. În timp ce oamenii vii se bucura de toate drepturile, celor morti nu le ramane nimic si pare ca acest lucru nu intereseaza pe nimeni. Iar Cristina lupta pentru dreptul lor la demnitate.


Te l’avevo detto / Ti-am zis eu!, filmul co-scris si regizat de Ginevra Elkann, cu Valeria Golino, Valeria Bruni Tedeschi si Riccardo Scamarcio, care ruleaza pe 6 martie, de la ora 19:00, precum si Comandante / Comandantul, filmul lui Edoardo De Angelis, care a deschis Festivalul International de Film de la Venetia si care ruleaza pe 8 martie de la ora 18:15, vor beneficia de introduceri video din partea autorilor, special realizate pentru publicul Visuali Italiane.

Eddie Bertozzi, curatorul Visuali Italiane, membru al EFA (Academia Europeana de Film) si al SNCCI (Uniunea Criticilor de Film din Italia), doctor in Chinese Film Studies (SOAS, University of London), Program Manager al sectiunii independente International Film Critics’ Week a Festivalului de Film de la Venetia, coordonatorul comitetului de selectie Pardi di domani a Festivalului International de Film de la Locarno (din 2021) si consultant de selectie pentru celelalte sectiuni ale festivalului, va sustine joi, 7 martie, un masterclass intitulat „Programare si curatoriere” pentru studentii UNATC.

Programul este disponibil pe site-ul oficial  si pe Facebook.

Biletele pot fi achizitionate online de pe platforma Eventbook: eventbook.ro/festival/visuali-italiane


In luna martie, Visuali Italiane va avea loc si in Cluj-Napoca (14 - 17 martie, Cinema Victoria), Iasi (23 - 24 martie, Cinema Ateneu) si Timisoara (28 - 31 martie, Cinema Victoria), iar in perioada 29 mai - 2 iunie va avea o sectiune dedicata in cadrul Este Film Festival (Sibiu).

Visuali Italiane - Noua Cinematografie Italiana in Romania” este un eveniment organizat de Institutul Italian de Cultura din Bucuresti si Ambasada Italiei, in colaborare cu Muzeul National al Taranului Roman, Cinema Muzeul Taranului, Cinema Victoria din Cluj-Napoca, Cinema Ateneu din Iasi, Cinema Victoria din Timisoara si Este Film Sibiu.






.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate