Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
30 aprilie 2024
Recomandări
Simfonia primăverii (Schumann) de 1 martie, la Sala Radio
(Muzică)
Prima zi a primaverii aduce pe scena Salii Radio un martisor muzical! Vineri, 1 martie 2024 (de la 19:00), ORCHESTRA NATIONALA RADIO va interpreta Simfonia nr. 1 - Simfonia primaverii, semnata de ROBERT SCHUMANN, un tablou muzical al anotimpului revenirii la viata.
O lucrare schitata de compozitor in doar 4 zile si definitivata intr-o luna - compusa in perioada ianuarie-martie 1841, cu gândul la venirea mult asteptata a primaverii - simfonia reda bucuria anotimpului renasterii, asa cum povesteste Schumann intr-o scrisoare adresata unui prieten:

„Ati putea sa insuflati orchestrei dumneavoastra, in timp ce canta, un pic din dorul de primavara? La asta ma gandeam cel mai mult cand am scris [simfonia] in ianuarie 1841. As fi vrut ca prima intrare a trompetei sa sune ca si cum ar fi venit de sus, ca o chemare la trezire. Mai departe, in introducere, as vrea ca muzica sa sugereze ca lumea inverzeste, poate cu un fluture care pluteste in aer, iar apoi, in Allegro, sa arate cum tot ceea ce are legatura cu primavara prinde viata...

Premiera absoluta a avut loc la Leipzig, pe 31 martie 1841, sub bagheta dirijorala a altui mare compozitor: Felix Mendelssohn.

Sub conducerea muzicala a dirijorului italian DAVID CRESCENZI, veti asculta la Sala Radio si Soirées musicales (dupa Rossini) – lucrare semnata de BENJAMIN BRITTEN – si Concertul pentru fagot si orchestra creat de compozitorul german CARL MARIA VON WEBER. Cea de-a doua lucrare reprezinta si un prilej de a-l aplauda, ca solist, pe fagotistul ADRIAN JOJATU. Artistul roman si-a definitivat studiile muzicale in Statele Unite, la Boston University, si din anul 2012 este invitat deseori - ca prim-fagotist - sa concerteze alaturi de Orchestrele Boston Pops si Boston Philharmonic si, in plus, colaboreaza deseori si cu Boston Symphony.

David Crescenzi foto Cristian Barcan

Pianist, dirijor de orchestra si de cor, DAVID CRESCENZI a inceput sa studieze la Conservatorul din Pesaro. Este in prezent director artistic al Operei Nationale Romane din Cluj-Napoca.
Printre realizarile sale cele mai semnificative amintim colaborarea sa cu Teatrul Operei din Cairo, Egipt, in calitate de dirijor invitat, intre anii 1998 si 2003, unde a pregatit si dirijat „Barbierul din Sevilla”, „Contract de Casatorie”, „Domnul Bruschino” de Rossini, „Elixirul dragostei” de Donizetti, „Tosca” de Puccini, „Bal mascat”, „Aida “ si „Rigoletto” de Verdi. Intre anii 1999 si 2001 a fost maestru de cor la Teatrul „Carlo Felice” din Genova, iar in stagiunea 2004-2005 a fost loctiitor al directorului muzical de la Teatrul „St. Carlo” din Napoli. La Doha - Quatar a dirijat de trei ori: in anul 2002 opera „Aida”, in anul 2003 „Ibn Sina” de Michil Borstlap si in anul 2005 „Aspire” de David Krane - cu ocazia deschiderii Jocurilor Olimpice Asiatice.
Colaboreaza constant cu teatrele lirice din Romania: Opera Nationala Romana - Timisoara, Opera Nationala Bucuresti, Opera Nationala Romana din Iasi, Opera Nationala Romana din Cluj-Napoca etc. In septembrie 2007 a participat cu Opera Nationala Romana din Timisoara la Festivalul International „George Enescu”, dirijand „Tosca” de Puccini, cu o distributie internationala.
In vara anului 2008, pe Arena „Sferisterio” din Macerata a dirijat, in prima auditie absoluta in Italia, „Neues vom Tages” de Paul Hindemith. In ianuarie 2012 a intreprins un turneu in Germania si Franta cu Bergisch Symphoniker Orchestra din Köln, unde a dirijat „Aida”, „Otello” si Requiem-ul de Verdi.
Din septembrie 2014 si pana in iunie 2020 a fost director artistic si dirijor permanent al Operei din Cairo – Egipt. De asemenea, a ocupat pozitia de dirijor invitat al Operei din Düsseldorf (Germania) si este un colaborator constant al institutiei.
In februarie 2022, alaturi de Orchestra Filarmonica Marchigiana (Italia) a dirijat un concert de gala in sala prestigioasa a Musikverein-ului - Viena.

A Jojatu foto Sergio Quezada

Nascut la Bucuresti, ADRIAN JOJATU si-a inceput studiile muzicale la Liceul de Muzica „George Enescu” din capitala. In timpul primilor ani de studii a castigat numeroase competitii nationale, iar la vârsta de 17 ani a fost invitat la festivalul international pentru orchestre de tineret din Lanciano, Italia, festival care i-a oferit si ocazia unui concert dedicat Papei Ioan Paul al II-lea, in 1990.
In Italia a studiat cu Ovidio Danzi, fost fagotist solist al celebrei La Scala din Milano si cu Marco Costantini - fost fagotist solist al orchestrei Santa Cecilia din Roma.
La 18 ani, a debutat ca solist, interpretând concertul pentru fagot si orchestra de Mozart, la Ateneul Roman, sub bagheta dirijorului Horia Andreescu, intr-un concert prezentat de Filarmonica din Ploiesti.
In 1990 a absolvit Academia de Muzica din Bucuresti, devenind in acelasi an fagotist al Orchestrei de Camera Radio. In 1991, Adrian Jojatu a primit o bursa de master acordata de Boston University, unde a studiat cu Matthew Ruggiero, fost fagotist al orchestrei simfonice din Boston. In 1994 a fost invitat sa inceapa programul de doctorat al aceleiasi universitati americane, an in care a fondat si cvartetul „Mozarteum”. In 1995 a fost invitat al orchestrei Boston Pops si in toamna aceluiasi an a revenit la Bucuresti cu cvartetul „Mozarteum”, interpretând sub bagheta lui Ludovic Bacs doua compozitii semnate de Mozart.
A concertat impreuna cu orchestre mari ca Boston Pops, Boston Philharmonic, Boston Modern Project, Boston Classical, Rhode Island Philharmonic, Emanuel Music in Boston.
In 2008 a participat la un turneu de 49 de concerte, in mai mult de 29 de state din S.U.A., turneu organizat de Columbia Artist Management - una dintre cele mai prestigioase agentii de impresariat artistic din lume - ca prim-fagotist al Orchestrei de Stat din Mexic. Din 2006, a fost numit solist al Orchestrei de Stat din Mexic, unde pe parcursul celor 3 ani de activitate muzicala, a fost invitat sa cante ca solist cu Orchestra Nationala din Guatemala, Orchestra Simfonica din Monterrey, Filarmonica Guanajuato etc.
A colaborat cu artisti ca Ray Charles, Arturo Sandoval, Maynard Fergurson, Andrea Bocelli, Antonio Fornaciari „Zucchero”, Radu Lupu, Yuja Wang, Leonard Slatkin, Robert Shaw, Andres Nelson, Herbert Blomstedt.

Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor - pe toate frecventele Radio România Cultural si Radio România Muzical. De asemenea, concertul poate fi ascultat LIVE online, pe site-urile celor doua posturi de radio, si prin intermediul aplicatiei Radio România, disponibila pe dispozitive Android si iOS.

Biletele se pot achizitiona de la casa de bilete a Salii Radio (tel. 021 314.68.00). Pentru programul casei de bilete, va rugam sa consultati site-ul oficial www.orchestreradio.ro - sectiunea Bilete. Biletele sunt disponibile si in sistem online - pe entertix.ro si myticket.ro - si in librariile Carturesti.

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate