Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
30 aprilie 2024
Recomandări
„Puccini 100”: seară de gală la Sala Radio
(Muzică)
„Dumnezeu m-a atins cu degetul sau mic si a spus: compune pentru teatru, doar pentru teatru.” – marturisea Puccini intr-o scrisoare adresata unui prieten.
Si, intr-adevar, Puccini a indeplinit porunca divina pe care simtea ca a primit-o la nasterea sa, dedicandu-si intreaga sa viata de creatie operei, fara a se „irosi” prea mult spre alte genuri muzicale. 12 opere poarta semnatura sa si multe dintre acestea sunt capodopere aflate in repertoriul teatrelor lirice din intreaga lume: La bohème, Tosca, Madama Butterfly, Gianni Schicchi, La fanciulla del west si ultima partitura, neterminata la moartea sa, Turandot. Putini compozitori au transmis atata emotie in operele lor, eroinele lui Puccini sunt personaje extrem de viu conturate, iar ariile compuse de el – ca „E lucevan le stelle” (Tosca), „O, mio babbino caro” (Gianni Schicchi) sau „Nessun dorma” (Turandot) – au devenit legendare.

Vineri, 23  februarie 2024, la Sala Radio, sunteti invitati la o seara de gala dedicata unuia dintre marii compozitori de opera ai lumii: GIACOMO PUCCINI (1858-1924). La 100 de ani de la trecerea sa in nefiinta, ORCHESTRA NATIONALA RADIO si CORUL ACADEMIC RADIO (pregatit de dirijorul Ciprian Tutu) il omagiaza    printr-un concert extraordinar, aflat sub semnul dualitatii – „Puccini cunoscut si necunoscut”, in care va veti bucura de secvente simfonice si corale din opere si pagini din muzica sa religioasa.

Pe scena Salii Radio veti asculta selectiuni din Madama Butterfly, Manon Lescaut, Tosca sau Turandot, dar si Messa di Gloria, compusa la 21 de ani. Cu acest prilej, ii veti aplauda pe invitatii serii: Bogdan Zahariea (tenor), Olga Murariu-Caia (soprana), Alin Munteanu (bariton), Cristian Ruja (bariton), Marcel Costea (orga) si Carol Mai-Antal (viola).  
Gala „Puccini 100” se va derula sub bagheta dirijorului Cristian Sandu, artist apreciat pe scenele din Romania, dar si din strainatate. Cu un amplu repertoriu simfonic, de opera sau de muzica sacra, colaboreaza constant cu teatrele de opera din Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi, Timisoara, Craiova, Brasov etc., si cu Filarmonicile din Cluj-Napoca, Iasi, Sibiu, Satu Mare, Arad, Oradea, Targu-Mures, Botosani, Bacau, Pitesti etc.
Printre momentele importante din cariera sa se numara prima sa aparitie la pupitrul Teatrului Academic de Opera si Balet din Almaty (Kazahstan), in 2013, cu prilejul bicentenarului nasterii lui Giuseppe Verdi, debutul sau in Japonia (in 2017), alaturi de Tokyo New City Orchestra, turneul de concerte (in 2019) cu Osaka Symphony Orchestra si Tokyo 21C Philharmonic Orchestra si, in 2020, debutul la Teatrul Colón din Bogotá, dirijand Orchestra Simfonica Nationala a Columbiei, cu baletul Lacul lebedelor.

ONR foto Cristian Barcan

Evenimentul de la Sala Radio este prezentat in parteneriat cu Centrul de Excelenta al Universitatii Nationale de Muzica Bucuresti.


CRISTIAN SANDU este absolvent al Academiei Nationale de Muzica „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca si in prezent este conferentiar universitar doctor in cadrul aceleiasi institutii, dirijor al orchestrei si al ansamblului de opera. Format sub indrumarea maestrilor Victor Dumanescu si Petre Sbarcea, a debutat in anul 2004 la pupitrul Operei Nationale Romane din Cluj-Napoca. În 2008, a absolvit cursurile Academiei Internationale de Dirijat „Ilya Musin” din Sankt-Petersburg si apoi si-a continuat specializarea sub indrumarea maestrului Nello Santi, cunoscutul dirijor italian pe care l-a asistat in productiile pe care acesta le pregatea in teatrele San Carlo din Napoli, La Fenice din Venetia, Teatro alla Scala din Milano sau la Opera din Zurich.
Cu un amplu repertoriu simfonic, de opera sau de muzica sacra, Cristian Sandu colaboreaza constant cu Opera Nationala Romana Cluj, Opera Maghiara Cluj, Opera Nationala Bucuresti, Opera Nationala Romana Iasi, Opera Nationala Romana Timisoara, Opera Craiova, Opera Brasov, Teatrul National de Opera si Balet Constanta, Teatrul National de Opera si Opereta Galati, Orchestra de Camera Radio (Bucuresti), Filarmonicile de Stat din Cluj-Napoca, Iasi, Sibiu, Satu Mare, Arad, Oradea, Targu-Mures, Botosani, Bacau, Pitesti etc. În perioada 2014-2016, a fost dirijor invitat al Operei Nationale Bucuresti, unde a dirijat si premiera operei Rigoletto, in regia lui Stephen Barlow.
Prima sa aparitie internationala a avut loc alaturi de Orchestra Radio din Kiev, in cadrul Daegu International Opera Festival (2006). A colaborat apoi cu Orchestra Nationala a Ucrainei, Orchestra de Stat „Klassika” din Sankt Petersburg, Orchestra Simfonica „Bruno Maderna” din Forli, Orchestra de Camera din Palermo s.a. Anul 2013 i-a adus prima sa aparitie la pupitrul Teatrului Academic de Opera si Balet din Almaty (Kazahstan), cu prilejul bicentenarului nasterii lui Giuseppe Verdi. Anul 2017 a prilejuit debutul sau in Japonia, alaturi de Tokyo New City Orchestra, iar in 2018 a dirijat in premiera nationala opera La Sonnambula de Bellini, impreuna cu Filarmonica Nationala a Moldovei. În 2019 a revenit in Japonia pentru un turneu de concerte cu Osaka Symphony Orchestra si cu Tokyo 21C Philharmonic Orchestra si in 2020 a debutat la Teatrul Colón din Bogotá, dirijand Orchestra Simfonica Nationala a Columbiei, cu baletul „Lacul lebedelor”. Anul 2021 i-a adus si prima sa colaborare cu Teatrul National de Opera din Belgrad.

Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor - pe toate frecventele Radio Romania Cultural si Radio Romania Muzical. De asemenea, concertul poate fi ascultat LIVE online, pe site-urile celor doua posturi de radio, si prin intermediul aplicatiei Radio Romania, disponibila pe dispozitive Android si iOS.

Biletele se pot achizitiona de la casa de bilete a Salii Radio (tel. 021 314.68.00). Pentru programul casei de bilete, va rugam sa consultati site-ul oficial www.orchestreradio.ro - sectiunea Bilete. Biletele sunt disponibile si in sistem online - pe entertix.ro si myticket.ro - si in librariile Carturesti.

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate