Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
30 aprilie 2024
Recomandări
Alexandra Conunova – solista concertului extraordinar dirijat de Yuri Botnari la Filarmonica „George Enescu”, pe 9 martie
(Muzică)
Concert extraordinar dedicat inceputului de primavara la Ateneu, emotie, pasiune si romantism, sambata, 9 martie 2024, de la ora 19:00, pe scena Ateneului Roman. Orchestra Filarmonicii ”George Enescu” va sustine un concert extraordinar dedicat doamnelor si domnisoarelor ale caror zile le marcam la inceput de martie.
La pupitru se va afla dirijorul Yuri Botnari, muzician cu o ampla cariera internationala, iar solista serii va fi violonista Alexandra Conunova, cunoscuta pentru virtuozitatea sa si expresivitatea profunda, ambii fiind nascuti in Republica Moldova.

Am gandit un program romantic, potrivit pentru inceputul de primavara si, mai ales, pentru extraordinara Orchestra Simfonica a Filarmonicii ”George Enescu”. Cea care va aduce un plus de stralucire si pasiune interpretarii noastre va fi mai tanara mea colega, superba violonista Alexandra Conunova, laureata a Concursului Ceaikovski, aflata intr-o spectaculoasa ascensiune internationala, spune dirijorul Yuri Botnari.

Programul serii are in centru doua celebre lucrari de Ceaikovski: Concertul in Re major pentru vioara si orchestra op. 35 si Simfonia nr. 6 in Si bemol minor op. 74 ”Patetica”, ultima simfonie finalizata a compozitorului rus.

Maestru al clasicismului rus, Ceaikovski (1840 – 1893) se numara printre cei mai populari compozitori pe care ii cunoaste istoria muzicii universale.

Concertul pentru vioara in Re major, Op. 35 este unul dintre cele mai cunoscute concerte pentru vioara dar si unul dintre cele mai dificile din punct de vedere tehnic. A fost compus in Elvetia in 1878 si a avut premiera pe 4 decembrie 1881 in Viena cu Adolph Brodski in calitate de solist si Hans Richter dirijor.

Simfonia nr. 6 in Si bemol minor op. 74 ”Patetica” este considerata de specialisti ca un apogeu al intregii creatii a lui Ceaikovski. Compozitorul a dirijat prima interpretare in Sankt Petersburg in octombrie 1893, cu noua zile inainte de moartea sa.

Concertul este realizat cu sprijinul Royal Music Society

Biletele se pot cumpara de la Casa de Bilete a Ateneului Roman. Program: marti - vineri 12:00 - 19:00, sau online, de aici.
Detalii pe https://www.fge.org.ro/

Alexandra Conunova

Alexandra Conunova, nascuta in 1988 in Republica Moldova, a inceput studiul viorii la varsta de sase ani. A urmat studiile universitare in Germania, la Hanovra, la clasa profesorului Krzysztof Wegrzyn. A studiat, de asemenea, si cu violonistii Boris Kuschnir, Mihaela Martin, Ivry Gitlis si Igor Oistrah. Solista a castigat importante premii internationale, la concursurile „Henri Marteau” (2008), „Ion Voicu” (2009), „Tibor Varga” (2010), Deutsche Stiftung Musikleben (2011). In 2011 a fost laureata si la Concursul „George Enescu”. In 2012 a castigat Premiul I la Concursul „Joseph Joachim” de la Hanovra. Succesul de care s-a bucurat la aceasta competitie i-a asigurat un CD de debut la Naxos. Apreciata pe scene de prestigiu, Alexandra Conunova a fost acompaniata de orchestre precum Münchner Kammerorchester, Hofer Symphoniker, NDR Radio Philharmonic, Norddeutsche Philharmonic Rostock, Orchestra internationala din Geneva, Orchestra Hermitage din St. Petersburg, Orchestra Festivalului Verbier, sub bagheta dirijorilor Christfried Gockeritz, Ilarion Ionescu-Galati, Alexandru Lascae, Hannu Lintu, Juhanni Numminen, Patrick Strub, Gabor Takacs Nagy, Johannes Wilder, Niklas Willen. A sustinut un recital la Septembre Musical din Montreux, a participat la Festivalul Beethoven de la Bonn, la Festival de Paques de la Aix en Provence si a intreprins un turneu in Japonia si Coreea de Sud.  Pasionata de muzica de camera, violonista a lansat primul sau CD cu Conunova Quartet si cu clarinetistul Heiner Schindler, cu cvintetele de Mozart si Brahms.  Face parte din formatia Arts Global String Quartet si este sustinuta de Arts Global Artistic Foundation, care promoveaza tinere talente exceptionale. In 2013, i-a fost decernat Premiul Julius Bär, distinctie care include participarea cu un recital solo in programul Festivalului Verbier in editiile 2014 si 2015. Alexandra Conunova canta pe o vioara Santo Seraphin, datata  Venetia 1735, ce i-a fost imprumutata de catre Deutsche Stiftung Musikleben.

Yuri Botnari Ateneul Roman 2023

Yuri Botnari, actualmente dirijor principal si director artistic al Orchestrei Filarmonicii din Barcelona, dirijor laureat al Filarmonicii din Moscova si Presedinte al Fundatiei Societatii Regale de Muzica. Yuri Botnari a debutat in calitate de dirijor in anul 1982 cu Orchestra de Stat din Leningrad, fiind considerat reprezentant al respectivei scoli dirijorale, desi si-a inceput studiile la Chisinau. A obtinut diplomele de masterat ale celor mai prestigioase institutii – Conservatorul “N.Rimski-Korsakov” din Leningrad si Conservatorul de Stat „P.I. Ceaikovski” din Moscova, unde urmeaza doctoratul, avandu-l ca profesor pe Ghenadi Rozhdestvensky. Evolueaza ca dirijor in cadrul mai  multor festivaluri si in calitate de membru al juriului la concursurile interpretare instrumentala. In anul 1995 devine dirijor principal al Orchestrei Simfonice a Salii Mari a Conservatorului din Moscova. Este inclus in Lista numelor de onoare a Centrului International de Biografie (Cambridge, Anglia). Cu un grup de adepti fondeaza in anul 2012 Societatea Regala de Muzica, iar in 2013 - Orchestra Filarmonica din Barcelona, devenind dirijor principal si director artistic al acestei orchestre. In 2013 dirijorului i s-a conferit titlul onorific “Maestru in Arta” de catre Guvernul Republicii Moldova. In prezent, Yuri Botnari evolueaza in intreaga lume, in tari precum Spania, Germania, Marea Britanie, Romania, Rusia, Coreea, China si multe altele.


Yuri Botnari Ateneul Roman

Partener principal Royal Music Society

Sponsorii si partenerii stagiunii Filarmonicii „George Enescu”
Sponsori principali: Garanti BBVA, Rompetrol
Sponsori: JTI

Cu sprijinul: Intercontinental, City Flowers, Aqua Carpatica, Arcub,



.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate