Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
30 aprilie 2024
Recomandări
Integrala Brahms II: dirijorul John Axelrod și violonistul Valentin Șerban
(Muzică)
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NATIONALA RADIO va invita la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani: JOHANNES BRAHMS.
Pe parcursul stagiunii 2023-2024, ansamblul Radio Romania prezinta Integrala lucrarilor simfonice si concertante semnate de Brahms, in cadrul a 4 concerte extraordinare, proiect conceput in jurul aniversarii a 190 de ani de la nasterea compozitorului.

Cel de-al doilea concert al Integralei Brahms la Sala Radio se va derula sub bagheta dirijorului american JOHN AXELROD, care, in 2023, a fost ales director muzical si dirijor principal al Orchestrei Nationale Elvetiene (Swiss National Orchestra) si care isi continua colaborarea - ca dirijor principal - cu Orchestra Simfonica Bucuresti.
    
Un alt invitat special al serii este si violonistul VALENTIN SERBAN, castigator al Concursului International „George Enescu” (2021), care va interpreta Concertul in re major pentru vioara si orchestra, singurul concert pentru vioara semnat de marele compozitor. La premiera absoluta de la Leipzig (1 ianuarie 1879), Brahms insusi s-a aflat la pupitrul dirijoral si - in ipostaza solistica - s-a regasit bunul sau prieten, celebrul violonist Joseph Joachim, caruia ii este si dedicata lucrarea. 

In partea a doua a serii de la Sala Radio, veti asculta Simfonia nr. 1 de Brahms, o lucrare la care compozitorul a lucrat 21 de ani. Partitura este adesea considerata in istoria muzicii ca „a zecea simfonie de Beethoven”, ca si cum ar fi o continuare a celor noua superbe simfonii semnate de titanul de la Bonn. Acest lucru este datorat faptului ca Brahms si-a propus sa aduca un omagiu celui pe care il admira si a preluat in simfonia pe care o veti asculta la Sala Radio teme muzicale din Simfonia a 3-a („Eroica”) si din Simfonia a 9-a de Beethoven.

John Axelrod foto Stefano Bottesi

Cu o experienta de peste un sfert de secol in dirijarea a aproape 200 de orchestre din intreaga lume, JOHN AXELROD se bucura de o bogata cariera internationala. Repertoriul sau extraordinar de divers, profunzimea muzicala si stilul sau carismatic au fost laudate si recunoscute pe scara larga, atat de public, cat si de critici. In 2020, a primit premiul Special Achievement Award din partea International Classical Music Awards pentru activitatea sa remarcabila.
Stagiunea 2023-2024 a inceput cu doua evenimente importante in traiectoria carierei sale: ca proaspat cetatean al Elvetiei, John Axelrod a fost ales in noiembrie 2023 director muzical si dirijor principal al Orchestrei Nationale Elvetiene (Swiss National Orchestra). In septembrie 2023, o inregistrare exceptionala cu Orchestra Simfonica Bucuresti a fost lansata cu succes la Orchid Classics si distribuita de Naxos, cu cele doua versiuni ale Simfoniei a 4-a de Robert Schumann. Intitulat Schumann 41/51: Florestan si Eusebiu, proiectul exploreaza modul in care tulburarea bipolara a lui Robert Schumann a influentat versiunile originale si revizuite ale acestei indragite lucrari, ceea ce ofera un motiv convingator pentru ca, pentru prima data in discografia inregistrata, ambele sa fie lansate pe acelasi album, ceea ce a dus la o nominalizare la International Classical Music Awards 2023 - pentru cea mai buna inregistrare orchestrala.
John Axelrod si-a continuat frumoasa colaborare de peste un deceniu cu Japonia, revenind din octombrie pana in decembrie 2023, alaturi de Orchestra Simfonica NHK - Tokyo, Tokyo Metropolitan Symphony, Tokyo College of Music Orchestra, Orchestra Ensemble Kanazawa, Hyogo Performing Arts Center Orchestra si aflandu-se, pentru prima oara, la pupitrul Sendai Philharmonic.
Alte momente importante ale stagiunii curente includ debutul sau cu Orchestra Simfonica din Ierusalim, revenirea sa anuala la Orchestra Sinfonica di Milano, unde a ocupat pozitia de dirijor invitat principal, si unde va dirija o versiune integrala a baletului „Pasarea de foc” de Stravinski, dar si colaborarea - in calitate de dirijor al RAI Pops - cu Orchestra Sinfonica Nazionale della RAI din Torino.
In perioada 2018-2023, John Axelrod a fost dirijor principal invitat al Orchestrei Simfonice a orasului Kyoto - Japonia. In perioada 2014-2020, a fost directorul artistic si director muzical pentru Real Orquesta Sinfónica de Sevilla. Printre celelalte pozitii pe care le-a ocupat, se numara cea de dirijor principal invitat al Orchestrei Simfonice din Milano (La Verdi), director muzical al ansamblului Orchestre National des Pays de la Loire, director muzical si dirijor principal al Orchestrei Simfonice si al Teatrului din Lucerna, dirijor principal al ansamblului Sinfonietta Cracovia s.a.
Printre relatiile sale de lunga durata se numara colaborarile cu NDR Sinfonieorchester Hamburg (Filarmonica Elbe), Gewandhausorchester Leipzig, Filarmonica della Scala, Orchestra Sinfonica Nazionale della RAI Torino, Orchestra Teatrului La Fenice din Venetia, Orchestre de Paris, Orchestra Simfonica Radio din Danemarca, Orchestra Simfonica Radio din Praga, Orchestra Mozarteum din Salzburg. In Statele Unite, a dirijat, printre altele, Orchestra Simfonica din Chicago, Filarmonica din Los Angeles si Orchestra din Philadelphia.
John Axelrod a absolvit in 1988 Universitatea Harvard. S-a specializat sub indrumarea lui Leonard Bernstein (in 1982), a studiat, de asemenea, la Conservatorul din Sankt Petersburg cu Ilya Musin (in 1996) si a fost indrumat de Christoph Eschenbach din 1997 pana in 2000, cand si-a facut debutul profesional ca dirijor asistent pentru „Parsifal” la Festivalul de la Bayreuth.

Valentin Serban foto Bogdan Catargiu

Castigator al Concursului International „George Enescu” (2021), violonistul VALENTIN SERBAN este un artist care atrage atentia in peisajul cultural romanesc. Membru al cunoscutei orchestre Les Dissonances din Paris si concertmaestru invitat al Orchestrei Romane de Tineret, Valentin Serban a fost protagonistul proiectului inovator „Eyes Wide Shut”: 60 de minute de recital solo, cu piese semnate de mari compozitori ca Bach, Paganini sau Enescu, interpretate in intuneric complet. Un experiment artistic ce pune la incercare virtuozitatea oricarui mare violonist si impinge limitele de receptare ale muzicii clasice.
Valentin Serban a inceput studiul viorii la varsta de 7 ani in Brasov (orasul sau natal), unde a urmat si studiile universitare si a continuat apoi cursurile de master la Kunstuniversität in Graz (Austria), sub indrumarea celebrei violoniste Silvia Marcovici. A sustinut un numar mare de concerte si recitaluri atat in Romania, cat si in Franta, Austria, Germania, Serbia, Macedonia, Bulgaria, Ungaria, Danemarca, Polonia, Spania, Belgia sau Ucraina.

Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor - pe toate frecventele Radio Romania Cultural si Radio Romania Muzical. De asemenea, concertul poate fi ascultat LIVE online, pe site-urile celor doua posturi de radio, si prin intermediul aplicatiei Radio Romania, disponibila pe dispozitive Android si iOS.

Biletele se pot achizitiona de la casa de bilete a Salii Radio (tel. 021 314.68.00). Pentru programul casei de bilete, va rugam sa consultati site-ul oficial www.orchestreradio.ro - sectiunea Bilete. Biletele sunt disponibile si in sistem online - pe entertix.ro si myticket.ro - si in librariile Carturesti.


.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate