Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
2 mai 2024
Recomandări
Premiera ,,Lupte și metamorfoze’’, în regia lui Eugen Jebeleanu, îl aduce la Teatrelli pe scriitorul francez Édouard Louis, invitat special la București
(Teatru)
Eugen Jebeleanu incheie cea de-a doua etapa de lucru la Teatrelli cu Lupte si metamorfoze, o continuare a explorarilor artistice pe o tema unitara: relatia noastra cu trecutul, cu notiunea de familie. Textul porneste de la romanul Luptele si metamorfozele unei femei si fragmente din Cine l-a ucis pe tata?, semnate de Édouard Louis.
Scriitorul supranumit copilul teribil al literaturii franceze va fi prezent la Bucuresti cu ocazia premierei spectacolului, programata pe 22 februarie. Cititorii il vor putea intalni si in cadrul unui eveniment special, organizat vineri, pe 23 februarie, in dialog cu regizorul Eugen Jebeleanu. Ziua se va incheia cu o a doua reprezentatie a spectacolului la Teatrelli.

Dupa productia work in progress „Baiatul vaduva” dupa „Tom à la ferme” de Michel Marc Bouchard, Eugen Jebeleanu revine la Teatrelli pentru o a doua etapa de lucru - o montare care abordeaza teme similare, insa din perspective diferite. Lupte si metamorfoze exploreaza relatia copil-parinte si vorbeste despre ce mostenim si ce ducem mai departe. Mariuca Bosnea si Serban Ghilvaci fac parte din distributia spectacolului. Lor li se va alatura pe scena Niko Becker, care semneaza si universul sonor al productiei. Scenografia ii apartine artistei Velica Panduru.

Textele care stau la baza spectacolului - ambele scrise de Édouard Louis, trateaza teme extrem de relevante pentru generatia tanara de azi: constructia identitatii in societatea contemporana, diferentele de clasa sociala si impactul acestei disfunctii in viata intima, descoperirea si asumarea homosexualitatii, politicul care influenteaza traiul oamenilor de rand, infrangerile si ratarile individuale si colective dar si speranta ca o noua revolutie populara este posibila.

,,Cand am citit prima data cartile lui Édouard Louis am fost imediat impactat de tonul franc si fara pudoare pe care autorul il avea. Faptul ca spune lucrurilor pe nume, fara autocenzura, mi-a trezit interesul pentru a pune in scena aceasta scriitura cruda si necesara. Am inceput lucrul la acest proiect in primavara lui 2023, pe durata cursului pe care il predau la Masterul de Actorie din cadrul UNATC. Am construit spectacolul pentru acesti tineri actori, pentru a-i pune in valoare ca artisti creatori si pentru a crea un cadru in care vocea acestei noi generatii sa fie auzita. Intersectia dintre problemele generatiei lui Édouard Louis (care e si a mea) cauzate de confruntarile cu propriile radacini din mediul familial rural francez si framantarile noii generatii din Romania cu visele si deziluziile sale, cu luptele sale in combaterea arhaismului si a patriarhatului dar si iesirea din invizibilitate cu privire la abuzurile din campul muncii si protestele sale impotriva coruptiei si sistemului de sanatate contaminant de suprematia banului, e cheia conceptului regizoral.
Lupte si metamorfoze este, nu in ultimul rand, un gest onest despre conditia umana, o marturie despre feminism, diversitate, victime si calai. Cine suntem? De unde venim? Incotro ne indreptam? In contextul unui viitor incert, in care razboaiele vor fi lasat consecinte devastatoare, in care frontierele par tot mai prezente, ce putem cladi pentru o arta a reconcilierii care sa permita sa traim experiente colective salvatoare?’’, subliniaza regizorul Eugen Jebeleanu.

Eugen Jebeleanu si Edouard Louis

Vizual portret Edouard Louis

Cel mai apreciat scriitor francez al generatiei sale a cucerit lumea literaturii la doar 21 ani, cand a debutat cu Sfarsitul lui Eddy Bellegueule (En finir avec Eddy Bellegueule) – un succes rasunator, tradus in 20 de limbi si devenit bestseller in Franta. Romanul sau autobiografic avea sa fie primul dintr-o serie de explorari ale violentei, saraciei, abuzului si discriminarii  – teme recurente, izvorate dintr-un univers mai mult decat familiar autorului, nascut si crescut intr-un astfel de mediu. In 2016, la doi ani de la debut, a publicat O istorie a violentei (Histoire de la violence), iar in 2018 a lansat Cine l-a ucis pe tata? (Qui a tué mon père), despre conexiunea fragila si adesea alienata dintre un fiu si un tata. Luptele si metamorfozele unei femei (Combats et métamorphoses d'une femme), romanul adaptat pentru prima data pentru o scena din Romania la Teatrelli, a fost publicat in 2021.


TEATRELLI este un proiect al Centrului de Creatie, Arta si Traditie al Municipiului Bucuresti - CREART. Ca spatiu cultural alternativ dedicat artelor spectacolului, Teatrelli a devenit, din perspectiva strategiei curatoriale, un laborator artistic in dialog cu public, dedicat productiilor inovatoare de teatru si dans, unor serii de performance-uri work in progress, precum si dezbaterilor culturale. Structura modulara a salii permite ca fiecare nou spectacol sa isi modifice conceptul spatiului, invitand spectatorii sa descopere noi modalitati de a experimenta si a recepta teatrul.

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate