Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
29 aprilie 2024
Recomandări
Festivalul „Visuali Italiane - Noua Cinematografie Italiană în România” revine în martie la București, Cluj, Iași și Timișoara
(Cinema)
Festivalul dedicat cinematografiei italiene revine in martie cu a treia editie, care va avea loc la Bucuresti (4 - 10 martie, Cinema Muzeul ?aranului), Cluj-Napoca (14 - 17 martie, Cinema Victoria), Iasi (23 - 24 martie, Cinema Ateneu) si Timisoara (28 - 31 martie, Cinema Victoria). De asemenea, pentru 29 mai - 2 iunie, Visuali Italiane anunta un parteneriat cu Este Film Festival (Sibiu).
„Visuali Italiane - Noua Cinematografie Italiana in Romania” aduce publicului cele mai bune productii recente, de la regizori consacrati la debuturi uimitoare, precum si filme de referinta, care vor putea fi vazute in prezenta invitatilor speciali, regizori sau actori.

In selectia festivalului, realizata de curatorul si criticul de film Eddie Bertozzi (coordonator al comitetului de selectie Pardi di domani al Festivalului International de Film de la Locarno), care va fi deschisa de noul film al lui Matteo Garrone, Io Capitano / Eu capitan, nominalizat la Oscar 2024, se regasesc titluri precum Comandante / Comandantul, co-scris si regizat de Edoardo De Angelis, La Chimera / Himera, de Alice Rohrwacher, Misericordia / Mizericordie, de Emma Dante, Gli oceani sono i veri continenti / Adevaratele continente sunt oceanele, de Tommaso Santambrogio, Te l’avevo detto / Ti-am zis eu!, de Ginevra Elkann, Palazzina Laf / Cladirea Laf, de Michele Riondino, si clasicul Le conseguenze dell’amore / Consecintele iubirii, de Paolo Sorrentino.

Visuali Italiane se dezvolta, anul acesta ajungand in alte doua orase din Romania, Iasi si Sibiu, ca dovada ca interesul pentru festivalul nostru si pentru filmul italian este tot mai mare. 2023 a fost un an plin de productii importante si variate, iar Visuali Italiane se doreste a fi o portavoce a acestei bogatii. Speram ca publicul din Romania sa umple salile de cinema si la aceasta editie”, spune Laura Napolitano, directoarea Institutului Cultural Italian din Bucuresti.

O calatorie in cinematografia italiana de azi este un indemn la curiozitate, la descoperire, la savurarea fara prejudecati a surprizei. De fapt, avem de-a face cu o panorama extrem de variata, cu forme si genuri diferite, in care dorinta de a realiza filme de autor si pasiunea pentru divertisment nu sunt doua forte care se anuleaza reciproc, ci perspective care se completeaza. Selectia din Visuali Italiane 2024 isi propune sa ofere publicului din Romania o dovada a acestei bogatii.”, spune Eddie Bertozzi, curatorul festivalului.


Io Capitano / Eu capitan, in regia lui Matteo Garrone, candidat la Oscar si castigator al Leului de Argint la Festivalul de la Venetia, spune povestea calatoriei pline de aventuri a lui Seydou si Moussa, doi tineri care pleaca din Dakar sperand sa ajunga in Europa. O odisee contemporana prin pericolele desertului, ororile centrelor de detentie din Libia si primejdiile marii. Eu capitan contureaza o epopee de o extraordinara umanitate, exploatand mijloacele expresive ale basmului si ale mitului pentru a relata una dintre tragediile vremurilor noastre, fara a uita, insa, de speranta. Tanarul Seydou Sarr, premiat la Venetia pentru interpretarea sa, imprima filmului o incarcatura emotionala coplesitoare.
Filmul va avea premiera in cinematografele din Romania pe 22 martie, distribuit de Bad Unicorn.

Comandante / Comandantul, filmul care a deschis Festivalul International de Film de la Venetia, reconstituie un incident din batalia pentru Atlantic, din 1940, cand un submarin italian a scufundat nava comerciala belgiana Kabalo. Comandantul submarinului a decis sa nu se supuna ordinelor, salvand echipajul de pe Kabalo. Edoardo De Angelis, autorul filmului,  orchestreaza un portret maiestuos al unui erou, amestecand spiritul de aventura, pasiunea pentru expresivitate si o implicare emotionala autentica. In rolul principal se regaseste inegalabilul Pierfrancesco Favino, prin excelenta, intruchiparea cinematografiei italiene de top de astazi.


La Chimera / Himera, de Alice Rohrwacher, nominalizat la Palme d’Or si castigator al unui premiu la European Film Awards, ii are in distributie pe Josh O'Connor, Carol Duarte, Isabella Rossellini si Alba Rohrwacher. Plasata in anii ‘80, intr-un sat imaginar uitat de lume din zona rurala a Italiei Centrale, povestea urmareste un grup de profanatori de morminte antice, care traieste din furtul de artefacte etrusce pretioase. Printre acestia il regasim pe Arthur, un misterios arheolog englez cu inima franta si cu un har deosebit.
Filmul va avea premiera in cinematografele din Romania pe 19 aprilie, distribuit de Independenta Film.

Misericordia / Mizericordie, cel de-al treilea lungmetraj semnat de Emma Dante, dramaturg si regizor de teatru si film, este o adaptare dupa o piesa scrisa de ea, care vorbeste despre femei, curaj si solitudini infinite.
Într-o Sicilie onirica, intre splendoare si decadere, mare, deseuri si vechituri, filmul spune povestea unui tanar (Simone Zambelli), un baietel fragil, nascut cu handicap, ingrijit de un grup de lucratoare sexuale, care il protejeaza de cruzimea tatalui sau abuziv. O fresca cu o enorma putere lirica si arhaica, in care viata si scena se contopesc intr-o initiativa cinematografica temerara in imbinarea dintre delicatete si brutalitate.

Gli oceani sono i veri continenti / Adevaratele continente sunt oceanele, o productie italo-cubaneza, scrisa si regizata de Tommaso Santambrogio, aflat la debut, care a avut premiera in cadrul Festivalului de Film de la Venetia.
Pe fundalul unei Cube decadente, un cuplu de tineri amanti, doi copii prieteni la catarama si o batrana al carei sot iubit a murit, isi traiesc viata, alcatuita din mici gesturi cotidiene, povesti din trecut si visuri de viitor. Trei povesti unite de un sentiment delicat si sfasietor: sa ramana sau sa plece, sa se simta inseparabil legati de pamantul natal sau sa viseze la un viitor altundeva. Unul dintre cele mai rafinate debuturi din cinematografia italiana recenta, un cantec de iubire si deziluzie despre destinul unei zone si al locuitorilor ei.

Te l’avevo detto / Ti-am zis eu!, co-scris si regizat de Ginevra Elkann, si cu o distributie remarcabila, in care se regasesc Valeria Golino, Valeria Bruni Tedeschi si Riccardo Scamarcio, prezinta o Roma apocaliptica, lovita de un val de caldura neobisnuit in plina luna ianuarie. Femei si barbati din inalta burghezie a orasului ajung intr-o situatie fara iesire, fiind nevoiti sa-si infrunte demonii de o viata: sex, mancare, droguri, relatii distrugatoare. O comedie acida si grotesca, personala si extrem de curajoasa, o explorare neasteptat de sarcastica a fricilor noastre si a sentimentelor de vinovatie neimpartasite.

Palazzina Laf / Cladirea Laf, o coproductie Italia-Franta, reprezinta debutul regizoral al lui Michele Riondino. Filmul continua traditia filmelor de implicare civica, vorbind despre primul caz de abuz extins la locul de munca raportat in Italia, in 1997. Riondino joaca rolul principal, cel al unui muncitor la curatenie, nevoit sa-si spioneze si sa-si denunte colegii de care sefii otelariei din Taranto la care lucreaza (cea mai mare din Europa) vor sa scape.


Le conseguenze dell'amore/ Consecintele iubirii (2004), regizat de Paolo Sorrentino, este un thriller psihologic cu o poveste de iubire plina de mister, care ii are in distributie pe Toni Servillo, Olivia Magnani, Adriano Giannini si Angela Goodwin. Filmul, considerat o bijuterie care isi mentine farmecul glacial si unul dintre finalurile cele mai frumoase ale filmului italian din toate timpurile, urmareste transformarea unui barbat introvertit, Titta Di Girolamo, un fost afacerist cu multe secrete, ce locuieste de opt ani intr-un hotel din Elvetia, care descopera, la un moment dat, ca e  indragostit de fata de la bar si devine constient ca totul e gata sa se prabuseasca.
Proiectia din cadrul Visuali Italiane 2024 este ocazie speciala de a (re)descoperi al doilea film al lui Paolo Sorrentino cu ocazia celei de-a XX-a aniversari a acestuia, un adevarat exercitiu de stil oferit de unul dintre cei mai iubiti regizori italieni.

Biletele vor fi putea fi achizitionate curand de pe platforma Eventbook.

Visuali Italiane - Noua Cinematografie Italiana in Romania” este un eveniment organizat de Institutul Italian de Cultura din Bucuresti si Ambasada Italiei, in colaborare cu Muzeul National al ?aranului Roman, Cinema Muzeul Taranului, Cinema Victoria din Cluj-Napoca, Cinema Ateneu din Iasi, Cinema Victoria din Timisoara si Este Film Sibiu.

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate