Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
30 aprilie 2024
Recomandări
Călătorie în Viena Imperială: Bicentenarul Bruckner la Sala Radio
(Muzică)
Primul concert al lunii februarie la Sala Radio va invita la o frumoasa calatorie muzicala prin Viena imperiala. Vineri, 2 februarie 2024 (19:00), veti asculta creatii semnate de doi mari compozitori austrieci, care si-au desfasurat o mare parte din activitatea lor artistica in spatiul vienez – MOZART si BRUCKNER – lucrari interpretate de ORCHESTRA NATIONALA RADIO, sub bagheta dirijorului vienez SASCHA GOETZEL.

Seara de la Sala Radio se va deschide cu Mozart: Simfonia nr. 41 – Jupiter, ultima sa simfonie, compusa in vara anului 1788. Itinerariul muzical vienez va continua cu Missa nr. 3 in fa minor semnata de Anton Bruckner (1824-1896), de la a carui nastere aniversam 200 de ani.

Apreciat  pentru cele 11 simfonii ale sale si pentru creatiile religioase, Bruckner era un extrem de credincios, ceea ce a exprimat si in lucrarile sale sacre, din seria carora veti asculta la Sala Radio Missa nr. 3. Premiera lucrarii a avut loc la Viena, in 1872, la Augustinerkirche, biserica situata in vecinatatea Palatului Imperial Hofburg, resedinta de iarna a dinastiei habsburgice. Bruckner insusi a dirijat premiera absoluta a creatiei sale si printre cei care au laudat lucrarea de-a lungul timpului s-au numarat alti doi mari compozitori: Brahms si Liszt.

Missa va fi interpretata cu participarea CORULUI ACADEMIC RADIO – pregatit de dirijorul Ciprian Tutu – si in ipostaza solistica ii veti aplauda pe Sofia Nesje Enger – soprana, Lilia Istratii – mezzo-soprana, Adorján Pataki  – tenor si Iustinian Zetea – bas.

Sascha Goetzel

Dirijorul vienez SASCHA GOETZEL si-a inceput cariera ca violonist al celebrei Filarmonici din Viena. Incepand din 2022, acesta este director muzical pentru doua ansambluri importante: Orchestre National des Pays de la Loire (Franta) si Orchestra Nationala de Tineret a Canadei.
In timpul mandatului sau de 11 stagiuni in calitate de dirijor principal si director artistic al Orchestrei Filarmonicii Borusan din Istanbul, a contribuit semnificativ la dezvoltarea acestui ansamblu. Programarea sa plina de imaginatie, inregistrarile premiate si spectacolele laudate pe scara larga - inclusiv turneele la Festivalul de la Salzburg, BBC Proms, Royal Concertgebouw - Amsterdam, Musikverein - Viena, Théatre des Champs-Elysées – Paris si Hong Kong Arts Festival - se numara printre realizarile sale notabile.
A fost aplaudat la pupitrul unor ansambluri ca Orchestra Simfonica din München, Orchestra Filarmonicii din Londra, Filarmonica din Dresda, Orchestra Filarmonicii din Israel, Orchestra Filarmonicii Radio din Olanda, Orchestre National de France, Orchestra Filarmonicii din Monte-Carlo, Orchestre National de Bordeaux-Aquitaine, Orchestra Simfonica Radio din Viena. Alaturi de pozitiile de director muzical la ONPL din Franta si NYO - Canada, Goetzel detine in prezent pozitia de dirijor principal invitat al Filarmonicii din Sofia.
In 2014, a avut un debut extraordinar la Opera de Stat din Viena, dirijand Le Nozze di Figaro, ceea ce a dus la sase angajamente ulterioare - productii cu Die Fledermaus, La Bohème, Don Giovanni, Rigoletto, Flautul fermecat si Der Rosenkavalier. De asemenea, a dirijat la Teatrul Mariinski, Opera din Zürich, Opéra de Rennes, Wiener Volksoper, Opéra de Montpellier.   
Nascut la Viena, Sascha Goetzel s-a format initial ca violonist si apoi a urmat studii de dirijorat, mai intai in Austria si apoi la Academia Sibelius (Helsinki). Si-a aprofundat educatia in Statele Unite, lucrand cu mari dirijori ca Seiji Ozawa, Riccardo Muti, André Previn, Zubin Mehta si Bernhard Haitink.

Sofia Enger foto Erik Maxim Kronda

Soprana norvegiana, SOFIA NESJE ENGER urmeaza in prezent un masterat la Academia Norvegiana de Opera din Oslo. Si-a inceput educatia muzicala la Stockholm Opera Studio si a obtinut diploma de licenta la Barratt Due Institute of Music. Sofia si-a facut debutul profesional cu Trondheim Symphony and Opera in rolul „Clarice”, in productia „Il mondo della luna” (în 2021), si a cantat o varietate de roluri pe parcursul studiilor sale.
In vara anului 2023, Sofia a participat la academia „Opera by the Fjord" a Operei Nationale din Bergen, fondata de Sascha Goetzel si Eivind Gullberg Jensen, unde a cantat „Rosalinde” în productia „Die Fledermaus” („Liliacul”). Ulterior, ea a participat si la concertul Operei Nationale din Bergen cu fragmente din operele lui Rossini, în decembrie 2023. In primavara anului 2024, Sofia urmeaza sa isi finalizeze masteratul cu o productie a spectacolului „Orfeu” de Telemann, in colaborare cu Barokksolistene si în regia lui Stephan Herheim, la Opera Norvegiana din Oslo.

LILIA ISTRATII foto Katrin Ches

Absolventa a Academiei de Muzica, Teatru si Arte Plastice din Chisinau, LILIA ISTRATII a debutat in anul 2017 pe scena Operei Nationale din Chisinau, activand ca solista pana in anul 2022. In 2019, a fost invitata sa interpreteze rolul Olgai din „Evgheni Onegin” de Ceaikovski la Opera din Varsovia. Lilia Istratii a cantat pe scena Filarmonicii din Luxembourg, unde a interpretat Messa da Requiem de Verdi.
In cadrul stagiunii 2022-2023 a fost solista a Operei Romane din Craiova si, continuand colaborarile cu institutiile de profil din tara, a debutat la Opera Nationala Romana Iasi, apoi la Opera Nationala Bucuresti, unde a abordat numeroase roluri.

Adorjan Pataki

Absolvent al Academiei de Muzica „Gh. Dima” din Cluj-Napoca, tenorul ADORJÁN PATAKI a urmat cursuri de maiestrie cu personalitati ale artei lirice, precum Marius Vlad Budoiu, Carmelo Corrado Caruso, Sherman Lowe, Alexandru Agache. Solist al Operei Maghiare Cluj-Napoca, Adorján Pataki a colaborat cu toate filarmonicile din Romania, dar si cu Opera Nationala Romana Cluj-Napoca, Opera Nationala Timisoara, Opera Nationala Iasi, Opera Brasov, Opera Nationala Bucuresti. Pe plan international, este invitat permanent al Operei Nationale din Budapesta (din 2011) si a participat la turnee in Olanda, Elvetia, Spania, Germania, Bosnia-Hertegovina. Repertoriul sau este unul bogat, în zona lirica, dar si in cea vocal-simfonica. A interpretat personaje ca Rodolfo – La Bohéme, Pinkerton – Madama Butterfly, Mario Cavaradossi – Tosca, Ismaele – Nabucco, Alfredo Germont – La Traviata, Riccardo – Un Ballo in Maschera, Rodolfo – Luisa Miller, Manrico – Il Trovatore, Don José – Carmen, Turiddu – Cavalleria Rusticana. A fost aplaudat pe scenele de concert in creatii semnate de Beethoven, Dvorak, Mendelssohn, Liszt, Mozart, Berlioz s.a.

Iustinian Zetea

Reprezentant al tinerei generatii de cantareti romani de opera, basul IUSTINIAN ZETEA a absolvit Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti, la clasa prof. univ. dr. Ionel Voineag. A obtinut titlul de doctor in 2022, si a mai studiat cu Vasile Martinoiu, Eric Halvarson, cu mezzosoprana Bruna Baglioni, tenorul Marius Vlad Budoiu, dirijorul Christian Badea, soprana Mariana Nicolesco, soprana Mariana Krilovici, Maria Diaconu de la Conservatoire Supérieur de Musique de Genève. Din stagiunea 2011-2012, este solist al Operei Nationale Bucuresti.
In paralel cu activitatea de la opera bucuresteana, colaboreaza cu teatre de opera si filarmonici importante din tara: Filarmonica „George Enescu”, Orchestra Nationala Radio, Opera Nationala Romana Iasi, Opera Brasov, Filarmonica „Transilvania” din Cluj-Napoca, Filarmonica „Banatul” Timisoara, Filarmonica „Moldova” Iasi s.a.

Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor - pe toate frecventele Radio Romania Cultural si Radio Romania Muzical. De asemenea, concertul poate fi ascultat LIVE online, pe site-urile celor doua posturi de radio, si prin intermediul aplicatiei Radio Romania, disponibila pe dispozitive Android si iOS.

Biletele se pot achizitiona de la casa de bilete a Salii Radio (tel. 021 314.68.00). Pentru programul casei de bilete, va rugam sa consultati site-ul oficial www.orchestreradio.ro - sectiunea Bilete. Biletele sunt disponibile si în sistem online - pe entertix.ro si myticket.ro - si in librariile Carturesti.


.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate