Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
30 aprilie 2024
Recomandări
Suita din opera „Ajun de Crăciun” - Nikolai Rimski-Korsakov, încheie anul la Sala Radio!
(Muzică)
Craciunul intr-un sat ucrainean este decorul in care se petrece o poveste de dragoste presarata cu elemente fantastice: fierarul satului – Vakula – este nefericit in dragostea ce i-o poarta Oksanei, fiica unui mosier, care ii promite ca se va casatori cu el doar daca ii aduce pantofii auriti ai tarinei. Disperat, fierarul face un pact cu diavolul pentru a indeplini dorinta iubitei.
Inspirata din celebrul volum de povestiri semnat de Gogol – „Serile in catunul de langa Dikanka” – opera in patru acte semnata de NIKOLAI RIMSKI-KORSAKOV si intitulata „Ajun de Craciun” a avut premiera pe 10 decembrie 1895, la Teatrul Mariinski din Sankt Petersburg.

Veti avea bucuria de a asculta suita din aceasta opera in ultim concert din acest an prezentat de ORCHESTRA NATIONALA RADIO! Vineri, 22 decembrie 2023 (de la 19.00), atmosfera fantastica a Craciunului din satul ucrainean va fi recreata la Sala Radio, sub bagheta dirijorului CRISTIAN OROSANU. Seara va debuta cu partitura lui SABIN DRAGOI „COLINDA”, o alta evocare a spiritului sarbatorilor de iarna.

Concertul va fi, de asemenea, un prilej de a-l revedea pe cunoscutul violoncelist RAZVAN SUMA, care de aceasta data va interpreta CEAIKOVSKI - Variatiuni pe o tema Rococo pentru violoncel si orchestra.

Reputatia profesionala a dirijorului CRISTIAN OROSANU a determinat prezenta sa inca din tinerete pe marile scene nationale si internationale, in compania unor ansambluri celebre, cum ar fi Orchestra Nationala Radio, Orchestre de Paris, Orchestre Nationale Bordeaux-Aquitaine sau Deutsche Symphonie Orchester Berlin, cu pasiune atat pentru repertoriul simfonic cat si pentru lumea operei. În prezent este dirijorul permanent al Filarmonicii din Brasov.
Drumurile sale au imbinat armonios cariera internationala, alaturi de orchestre de top cum ar fi Tonhalle Zurich sau BBC Scottish Orchestra, cu o activitate sustinuta in tara, la pupitrul filarmonicilor „George Enescu” din Bucuresti, „Moldova” din Iasi sau „Transilvania” din Cluj. Invitatiile orchestrelor filarmonice din Sibiu sau Bruxelles, Oradea sau Strasbourg, Tg. Mures sau Porto, au imbogatit experienta sa artistica, cu posturi fixe la Operele Nationale din Bucuresti, Iasi si Cluj, la Filarmonica din Brasov sau la Deutsches Symphonie-Orchester Berlin.
Luand exemplul Orchestrei Lamoureux, ansamblu asociativ cu mare traditie in Franta, Cristian Orosanu s-a implicat in lansarea unei tinere orchestre in Japonia (Hyogo PAC Orchestra) si a fondat o noua orchestra in Romania: Kamerata Kronstadt, cu o activitate concertistica la Brasov si la diverse festivaluri in tara. Cristian Orosanu a obtinut premiul Criticii Muzicale din Romania si premiul al-2-lea al Concursului International de Dirijat „Malko”, in Danemarca.

Cristian Orosanu foto Serban Mestecaneanu

RAZVAN SUMA este unul dintre cei mai activi tineri muzicieni romani, cu un repertoriu cuprinzator, realizat in sute de recitaluri si concerte sustinute in intreaga lume. Pe langa activitatea concertistica din Romania, canta frecvent impreuna cu pianistul spaniol Josu Okiñena, alaturi de care a concertat in sali ca Berliner Philharmoniker, Auditorio Nacional de Madrid, Teatro Colon din Buenos Aires, Centrul Cultural Belém din Lisabona, Megaron din Atena, Kursall din San Sebastian, Casa da Musica din Porto, Opera House din Hanoi – Vietnam.
Razvan Suma a organizat turnee nationale incepand din anul 2012. Suita de proiecte Va place Bach? ,Va place Brahms?, Va place Tango?, Va place SCHU...?, Va place Beethoven? sau Va plaCello? l-au plasat in topul celor mai activi violoncelistilor romani. La acestea se adauga turneele grupului ArgEnTango,  cu proiectele Piazzolla, o poveste autentica, Tango Traditional si Tango LA CETATE. De asemenea, este fondator al Ansamblului PlaCello, din care mai fac parte violoncelistii Stefan Cazacu, Ella Bokor si Mircea Marian.
In 2009, Razvan Suma a devenit solist concertist al Orchestrelor si Corurilor Radio, iar in calitate de profesor la Universitatea de Muzica Bucuresti dezvolta o intensa activitate pedagogica. Este invitat sa predea la cursuri de maiestrie organizate in tari ca Spania, Italia, Argentina, Bulgaria, Lituania, Ucraina sau Coreea, iar in Romania masterclass-ul anual Muzica la Altitudine - realizat alaturi de violonistul Stefan Horvath - a devenit un reper.
Pe langa prezenta sa constanta in zona muzicii clasice, Razvan Suma a participat si la proiecte mai putin conventionale, adresate unui public tanar, deschis la inovatie, cum ar fi colaborarea cu trupa Vita de Vie, in aprilie 2013, cand una dintre piesele albumului „Acustic” a fost inregistrata alaturi de Razvan Suma.
Nascut in 1977 la Cluj-Napoca, Razvan Suma a urmat cursurile liceului de muzica din orasul natal la clasa profesoarei Gabriela Todor. În anul 2000 a obtinut diploma de licenta a Academiei de Muzica din Bucuresti la clasa maestrului Marin Cazacu, iar in 2002 a inceput programul de perfectionare „Artist Diploma” la Longy School of Music – Cambridge - Statele Unite, la clasa profesorului Terry King.

Razvan Suma foto Adi Stoicoviciu

Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor - pe toate frecventele Radio Romania Cultural si Radio Romania Muzical. De asemenea, concertul poate fi ascultat LIVE online, pe site-urile celor doua posturi de radio, si prin intermediul aplicatiei Radio Romania, disponibila pe dispozitive Android si iOS.

Biletele se pot achizitiona de la casa de bilete a Salii Radio (tel. 021 314.68.00). Pentru programul casei de bilete, va rugam sa consultati site-ul oficial www.orchestreradio.ro - sectiunea Bilete. Biletele sunt disponibile si in sistem online - pe entertix.ro si myticket.ro - si in librariile Carturesti.

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate