Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
1 mai 2024
Recomandări
Dezbatere în cadrul expoziției „Decret. Deportare. Lagăr”, la Muzeul Național de Istorie a României
(Istorie)
Muzeul National de Istorie a Romaniei, Centrul pentru Studiul Istoriei Evreilor din Romania „Wilhelm Filderman” si Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe va invita marti, 19 decembrie 2023, incepand cu ora 17.30, la o dezbatere organizata in cadrul expozitiei „Decret Deportare Lagar”.
Evenimentul se va desfasura in prezenta domnului Adrian Cioflanca, director al Centrului pentru Studiul Istoriei Evreilor din Romania „Wilhelm Filderman” (CSIER), a doamnei Anca Tudorancea, secretar stiintific al CSIER si a domnului Doru Liciu, director al Arhivelor Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe.

Proiectul expozitional prezinta publicului diferite aspecte ale evenimentelor care s-au derulat dupa publicarea decretelor cu putere de lege, incepand cu cel din ianuarie 1938, prin care se revizuia cetatenia evreilor din Romania. Monitoarele oficiale in care au fost publicate decretele amintite, documente, fotografii, obiecte care au apartinut celor trimisi in lagare, precum? tensiometru si stetoscop folosite de dr. Kasion Blum in tratarea bolnavilor din lagarele de la Vapniarka si Grosulovo (1941-1943), semne de carte realizate de deportati, un caiet cu insemnari din lagarele de la Vapniarka si Grosulovo, insemne ale grupului roman din lagarul de concentrare de la Buchenwald, bilete de cantina pentru personalul SS din lagarul de la Buchenwald, fisa medicala, ecusoane pentru detinuti din lagarul de exterminare de la Auschwitz, sunt doar o parte dintre exponatele ce pot fi vazute.

Aceste marturii, pastrate in colectia Muzeului National de Istorie a Romaniei, spun povestea populatiei evreiesti din Romania, asa cum a fost ea, intr-unul dintre cele mai tulburi momente pe care istoria contemporana le noteaza. Alaturi de acestea, vor fi expuse, pana la inceputul anului 2024, o serie de bunuri culturale si documente din patrimoniul Arhivelor Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe. Obiectele, cu o mare valoare istorica, reflecta modul in care statul roman a reactionat, prin intermediul diplomatilor sai, dupa publicarea decretelor cu putere de lege.

Va asteptam!

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate