Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
27 aprilie 2024
Recomandări
RISIPIT – sau despre vigilența artei prin ochii tânărului artist Andrei Gavrilița
(Fotografie)
In arta, ca oriunde altundeva, experienta este esentiala. Dar cum poate un artist tanar sa aiba o experienta convingatoare pentru o galerie sau un public colectionar imediat dupa absolvirea artelor? Si cum sa ai experienta in acest domeniu atat de volatil, daca doar cei cu experienta au o sansa.
Asa  sfarsim prin a vedea ca absolventii de arte devin artisti in alte tari europene... Ca sa nu ne mai invartim in cerc, am decis la Asociatia Galeria Artep sa iesim in intamplinarea artistilor absolventi de arte vizuale din Iasi si sa le oferim, in urma unui concurs public jurizat de o comisie de specialisti, o galerie-rampa de lansare, prin proiectul Art Gen’ 23.
Multumim tuturor profesorilor care ne-au sustinut cauza, studentilor (aproape 30) care si-au inchegat portofoliul in termenul stabilit de noi, dar mai ales expertilor din prima comisie de selectie a programului Art Gen’ 23: Nicu Ilfoveanu (artist), Matei Caltia (curator), Daria Ghiu (jurnalist), Catalin Gheorghe (profesor) si Mihaela Irimescu (galerist). Ei l-au ales pe ANDREI GAVRILITA, artist fotograf absolvent al Facultatii de Arte Vizuale si Design din cadrul Universitatii de Arta „George Enescu” din Iasi, care si-a finalizat in iunie 2023 studiile de licenta.

Vino in perioada 7 decembrie 2023 – 20 ianuarie 2024 pentru o alta perspectiva a risipirii, surprinsa in mod autentic de fotografiile, interventiile video-art, scanarile si lucrarile post-fotografice din instalatia de arta RISIPIT. Dar poate cea mai importanta in acest demers este emotia risipirii la 20 de ani. Inspirat de tema ecologica a risipei de hartie in era digitala, ne aflam in fata unui eseu vizual care abordeaza risipirea la nivel emotional, social, cultural, intr-o era a consumerismului excesiv la nivel simbolic, uman, nu doar obiectual.

„In instalatia multimedia RISIPIT, Andrei Gavrilita a explorat modul in care interpretarea lui artistica aduce noi intelesuri asupra materialelor publicitare. Lucrarile sale sunt comentarii critice asupra societatii de consum, a comportamentului compulsiv a indivizilor, a interventiilor daunatoare mediului, exprimate artistic din perspectiva observatorului obiectiv. Astfel, formatul pe care artistul il propune prin diferite tehnici specifice si prin prelucrarea digitala a materialelor comerciale, prin filmarea gestului performativ de distrugere a lor si prin invitarea publicului sa repete acelasi gest, formeaza un nou discurs care chestioneaza risipa”, detaliaza curatoarea Cristiana Ursache.

RISIPIT are o tema de interes ecologic, inspirata eminamente de modul in care tanara generatie se raporteaza la practica des intalnita a tiparirii (inutile) a brosurilor publicitare in epoca internetului. O tema aleasa ca lucrare de licenta pentru o diploma in arte vizuale, convertita intr-o metafora vizuala declinata printr-o multitudine de medii complementare, si profund marcata de emotie. O emotie vizuala mai coerenta decat o tema de licenta magna cum laude. De trait incepand de joi, 7 decembrie, ora 18:00, la Galeria Artep din Iasi.

In arta mea nu caut sa abordez problematici sociale prea specifice. Privesc lumea intr-un mod democratic – haotic, dar armonios, asa cum ea poate fi gasita, nefiltrata, raw. In fotografiile mele, problemele coexista cu frumosul si cu uratul si sunt deasupra oricarei categorisiri. Nu incerc sa critic in mod direct sau sa-mi exprim idei dure asupra problemelor care ne afecteaza. Cand vine vorba de practica mea fotografica, sunt un observator antrenat cu un simt critic, dar cu intentie artistica si de exprimare.”, spune artistul Andrei Gavrilita despre temele care il preocupa in explorarile sale artistice.

Andrei Gavrilita (n. 2001, R. Moldova) este un artist vizual, specializat in fotografie. Practica sa artistica este caracterizata de proiecte care exploreaza mediul fotografic din punct de vedere conceptual, dar si de serii de fotografie documentara si directa. Andrei foloseste mediul fotografic ca pe o unealta in explorarile sale artistice, incercand sa inteleaga lumea si pe sine insusi. Proiectele sale conceptuale prezinta o perspectiva experimentala si didactica care chestioneaza si impinge limitele fotografiei, in timp ce lucrarile de fotografie directa sunt o ancora in lumea fizica, explorari ale intimitatii, exprimari ale sensibilitatii artistului si a relatiei sale cu contextul in care se afla.

Cristiana Ursache (n. 1999) este curatoare la Galeria Artep din Iasi. A absolvit studiile de licenta si master la Universitatea de Arte „George Enescu” Iasi, la Istoria si Teoria Artei si  Teorii si Practici in Artele Vizuale. In prezent desfasoara o cercetare in cadrul scolii doctorale de la aceeasi universitate, avand ca obiect de studiu practicile curatoriale din Romania in intervalul 2000-2023. In trecut a urmat cursuri la universitati din Spania si Elvetia, la Escuela de Arte de Sevilla prin programul de Burse de Studii Erasmus+ si la Zurich University of the Arts, aprofundand cursul The Emancipated Audience – Experiential Curatorial Knowledge Production. A curatoriat expozitii in tara si in strainatate ale unor artisti precum: Stefan Caltia, Sorin Ilfoveanu, Claudiu Ciobanu si Miruna Radovici. In vara anului 2022 a avut rolul de mediator cultural la Pavilionul Romaniei din cadrul editiei 59 a Bienalei de la Venetia.
Asociatia Galeria Artep a fost infiintata in decembrie 2019, din dorinta de imbogatire a demersurilor educative corelate artei contemporane in peisajul cultural iesean. Colaborarea cu  Galeria Artep a insemnat derularea a numeroase expozitii cu artisti romani si internationali, curatoriate de: Alexandra Manole (Felix Aftene, „Memoria Spatiului”, 2018, Stefan Caltia, „Fragilitate”, 2019, Virgil Scripcariu, „Intalnire”, 2019, Nicu Ilfoveanu, „Panorama”, 2021), Matei Caltia (Ghenadie Popescu si Mark Verlan, „Aproape totul sau mai nimic”, 2020, „Stefan Caltia. Glajarie. Apropierea de un mestesug”, 2021, „Stefan Caltia. Obiectele restaurarii”, 2022, Palatul Culturii), Cristian Nae (Matei Bejenaru, „PRINT”, 2021, Claudiu Ciobanu, „SOLARIS”, 2022, Radu Carnariu, „UNDER CONSTRICTION”, 2023), Cristiana Ursache (Miruna Radovici, „Cross the Lake in a Silver Plate”, 2022, „Stefan Caltia. Pe Olt”, 2022, Sona, Sorin Ilfoveanu, LEVANT, 2022/2023, Claudiu Ciobanu „Memento Vivere”, 2023, Viena).

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate