Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
30 aprilie 2024
Recomandări
Concert REGAL dedicat Zilei Regalității în România
(Muzică)
Asa cum si-a obisnuit publicul de multi ani, in luna mai ORCHESTRA NATIONALA RADIO propune un eveniment de inalta tinuta artistica: CONCERTUL REGAL, prezentat anual in jurul datei de 10 mai - sarbatoare a regalitatii in Romania. Evenimentul se bucura de fiecare data de prezenta unor membri ai Casei Regale.
Vineri, 12 mai 2023 (de la 19.00), concertul regal va aduce la Sala Radio doi invitati speciali: dirijorul spaniol ANTONIO MÉNDEZ – care a atras atentia internationala ca laureat al prestigiosului Concurs Malko de dirijat de la Copenhaga (in 2012) si pianista LUIZA BORAC, laureata cu peste 50 de premii internationale si unul dintre cei mai activi promotori ai muzicii lui George Enescu in strainatate.

Luiza Borac va interpreta de aceasta data la Bucuresti Concertul nr. 3 pentru pian si orchestra semnat de RACHMANINOV, de la a carui nastere se implinesc 150 de ani, intregul mapamond aniversand in 2023 „Anul International Rachmaninov”. In acest an, pianista a cantat aceeasi lucrare in cadrul unei productii aniversare de 9 concerte-serie cu Orchestra Gewandhaus, la Opera din Leipzig.
In stagiunea 1909-1910, ca urmare a tulburarilor politice produse de revolutia rusa, Rachmaninov a parasit pamantul european pentru cel american. A primit oferta de a colabora cu Boston Symphony Orchestra, in dubla calitate de pianist si dirijor. Cu acest prilej, a creat si Concertul nr. 3 pentru pian si orchestra, o lucrare menita a-l pune in valoare in mod egal in ipostaza de compozitor si de pianist. O seara la care probabil oricare meloman ar fie dorit sa fie prezent este cea de-a doua interpretare a noului concert de pian (ianuarie 1910): Rachmaninov a fost aplaudat ca solist, alaturi de Filarmonica din New York, diirjata de nimeni altul decat Gustav Mahler.

Luiza Borac - foto Henrike Schunck

In mod traditional, seara de la Sala Radio se va deschide cu Imnul Regal (E. Hübsch) si in partea a doua veti asculta Simfonia nr. 1 de BRAHMS.

In ultimii ani, dirijorul spaniol ANTONIO MÉNDEZ s-a bucurat de un mare succes la pupitrul unor orchestre precum Tonhalle-Orchester Zürich, Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, Mahler Chamber Orchestra, Rotterdam Philharmonic Orchestra, Danish National Symphony Orchestra, Orchestre Philharmonique du Luxembourg s.a. Printre cele mai importante momente din cariera sa se numara debutul cu Orchestre National Bordeaux Aquitaine si Orchestra Filarmonicii din Hangzhou, precum si turneul cu Orchestre de Chambre de Paris in Insulele Canare.
Pe parcursul stagiunilor recente, a colaborat cu ansambluri ca Wiener Symphoniker, Konzerthausorchester Berlin, Staatskapelle Dresden, BBC Philharmonic, Orchestra Filarmonicii din Helsinki, Orchestre de Chambre de Lausanne, Orchestra Nationala Rusa, New Japan Philharmonic etc. Pasionat si de opera, a dirijat Ariadne auf Naxos la Festivalul de Muzica din Insulele Canare, Lucia di Lammermoor la Opera din Palma de Mallorca si L'Elisir d'Amore la Opera din Tenerife. A detinut functia de dirijor principal al Orchestrei Simfonice din Tenerife din stagiunea 2018/19 pana in 2020/21.
Antonio Méndez a atras atentia internationala ca laureat al prestigiosului Concurs Malko de dirijat de la Copenhaga - in 2012. Nascut in 1984 in Palma de Mallorca, si-a inceput studiile muzicale la Conservatori Professional de Música de Mallorca la pian si vioara. De asemenea, a urmat cursurile Real Conservatorio Superior de Música de Madrid pentru a studia compozitia si dirijatul. Din 2007 locuieste in Germania, unde si-a completat formarea de dirijor la Universität der Künste Berlin si la Hochschule für Musik "Franz Liszt" - Weimar.

Antonio Mendez

LUIZA BORAC, artist premiat de BBC, descrisa ca fiind o pianista cu „o mare bogatie de nuante”, a interpretat si a inregistrat cu succes la nivel international premiere mondiale de Robert Schumann, George Enescu (Concertul pentru pian), Dinu Lipatti, Marcel Mihalovici, György Kurtàg si Constantin Silvestri. A cantat in sali de concert prestigioase din intreaga lume, printre care Carnegie Hall New York, Walt Disney Hall Los Angeles, Concertgebouw Amsterdam, Köln Philharmonie si Barbican Centre Londra, alaturi de orchestre ca Academy-of-Saint-Martin-in-the-Fields, Netherlands Philharmonic Orchestra, WDR Köln si altele.
Luiza Borac a absolvit Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti si s-a perfectionat apoi la Academia de Muzica si Teatru din Hanovra. In anul 2013 a lansat albumul cu lucrari pentru pian de Dinu Lipatti, alaturi de orchestra Academiei St-Martin-in-the-Fields, inregistrare ce a obtinut 5 stele de la BBC Music Magazine si 18 stele de la Piano News.
Luiza Borac a obtinut peste 50 de premii si distinctii. A fost laureata cu Premiul I al Concursului International de Pian Edvard Grieg Competition, unde a primit, de asemenea, si Premiul Publicului, este castigatoare a Premiului I al Concursului de pian Mendelssohn - Berlin, castigatoare a Premiului II si a medaliei de argint la Concursul International de Pian Gina Bachauer din Salt Lake City s.a.
Cel mai recent album al ei – 2021 - cu interpretarea in premiera mondiala a lui George Enescu (Concertul pentru pian), Constantin Silvestri (integrala lucrarilor pentru pian) si György Kurtàg a obtinut 2 nominalizari: pentru International Classical Music Awards si pentru Opus Klassik, la categoria „Instrumentist al anului”.
In calitate de promotoare a artistilor de sex feminin, Luiza Borac a dedicat o activitate unica si foarte apreciata la nivel european lui Alice Herz-Sommer, cea mai in varsta pianista din lume, pe care a cunoscut-o personal, si Clarei Schumann - pentru cea de-a 200-a aniversare a acesteia. Fiind unul dintre primii laureati ai Premiului Dorothea-Erxleben (numit dupa prima femeie licentiata in medicina din lume), Luiza Borac a prezentat in premiera, inregistrat si interpretat in concerte un numar mare de lucrari scrise de femei compozitoare.
Un adevarat vizionar in construirea de punti culturale si in a face muzica clasica mai accesibila publicului tanar, Luiza a organizat conferinte muzicale in intreaga lume, cu programe precum „Music-in-our-Schools” la Fundatia Gina Bachauer - al doilea cel mai mare concurs international de pian din SUA, unde Luiza a castigat medalia de argint.
Singurul pianist care a inregistrat integral muzica pentru pian a celor mai importanti 3 compozitori romani - George Enescu, Dinu Lipatti si Constantin Silvestri, Luiza Borac a fost descrisa ca fiind „cel mai mare exponent in viata al muzicii de pian a compatriotului sau - George Enescu”. Luiza Borac este artist Steinway din 1998 si a fost inclusa pe Steinway Wall of Fame.

Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor - pe toate frecventele Radio Romania Cultural si Radio Romania Muzical - si LIVE online, pe site-urile celor doua posturi de radio.

Biletele se pot achizitiona de la casa de bilete a Salii Radio (tel. 021 314.68.00). Pentru programul casei de bilete, va rugam sa consultati site-ul oficial www.orchestreradio.ro - sectiunea Bilete. Biletele sunt disponibile si in sistem online - pe entertix.ro si myticket.ro - si in librariile Carturesti. Biletele si abonamentele achizitionate pana la data de 1 mai 2023 prin iabilet.ro raman valabile.


.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate