Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
25 aprilie 2024
Recomandări
„Memento Vivere”, expoziția artistului Claudiu Ciobanu la Institutul Cultural Român de la Viena
(Arte vizuale)
Galeria Artep si Institutul Cultural Roman de la Viena prezinta in perioada 24 martie – 30 aprilie 2023 expozitia MEMENTO VIVERE, un poem vizual al artistului roman Claudiu Ciobanu dedicat omului si intensitatii trairii, intr-o lume acaparata de tehnologie. Printr-o explozie de culoare extrem de bine calibrata, artistul puncteaza acele teme care ne preocupa pe toti astazi mai mult decat oricand: cat de conectati mai suntem cu noi insine, cu natura, cu viata imediata si cat de subjugati ramanem tehnologiei, care ne simplifica pana la totala deconectare vietile.
Vernisajul expozitiei MEMENTO VIVERE are loc vineri, 24 martie, de la ora 19:00, in prezenta artistului Claudiu Ciobanu si a curatoarei Cristiana Ursache, la sediul ICR de la Viena. Proiectul expozitional este initiat de Galeria Artep si propus de Institutul Cultural Roman publicului vienez ca o reflectie a unui viitor imediat, posibil, chiar probabil.

Insa postumanismul a depasit granitele filosofiei si se regaseste tot mai des in artele vizuale in situatii critice, utopice, provocatoare sau imaginative. In arta contemporana se folosesc elemente bazate pe text pentru a critica cum tehnologia a schimbat felul in care comunicam si accesam informatii. Artistii fac referinta la tehnologie ca fiind un mod de a schimba gandirea si procesarea  informatiilor si impactul acestora asupra abilitatilor noastre de a intelege lumea din jur. Claudiu Ciobanu transforma ideea de comunicare de la text la gest iar acest lucru se reflecta in singura lucrare cu doua personaje din expozitie – mama si fiica. Prin simplul gest al unei imbratisari materne, artistul cuprinde o comunicare ancestrala profunda care nu poate fi niciodata substituita de tehnologie. Comunicarea prin atingere si prin experienta apropierii de celalalt este cea care te determina sa iti doresti sa traiesti, sa iti amintesti sa simti – Memento vivere.”, detaliaza curatoarea expozitiei, Cristiana Ursache.

In pictura lui Claudiu Ciobanu, personajele par uneori izolate si neconectate la lumea din jur. Dar, dincolo de aparente, lucrarile aduc in discutie teme profunde despre lumea interioara a omului contemporan si relatia acestuia cu natura. Preocuparile recente ale artistului chestioneaza anumite aspecte ale societatii contemporane si a relatiilor noastre cu lumea interioara si natura. Tema abordata ne invita sa reflectam asupra propriilor relatii cu lumea interioara si natura, si sa ne intrebam daca ne concentram prea mult pe tehnologie si materialism si daca astfel nu pierdem legatura cu ceea ce este esential.
 
Pe masura ce Homo Sapiens devine Homo Deus, ce noi destine ne vom stabili? Cu ce zei facuti ne vom confrunta, ce proiecte vom realiza si cum vom proteja aceasta planeta fragila si omenirea insasi de propriile noastre puteri distructive? Este postumanismul o realitate sau ramane doar un concept inventat pentru a incadra o perioada istorica?”, reflecteaza artistul Claudiu Ciobanu pe marginea acestei teme.
 
Claudiu Ciobanu face parte din tanara generatie de artisti ieseni, fiind absolvent al Facultatii de Arte Vizuale si Design, Uiversitate Nationala de Arta „George Enescu” din Iasi. A urmat studii de pictura prin programul Erasmus, la Universidad de Salamanca, Spania, unde a descoperit tehnici de pictura si desen experimental. Studiile din Spania s-au finalizat cu un proiect expozitional de desene care a fost selectat ulterior in 2009 pentru expozitia Young Romanian Art 10, „Slightly bored", curatoriata de Mircea Nicolae la Galeria Noua, Institutul Cultural Roman de la Venetia. A participat in diferite proiecte atat nationale, cat si internationale, fiind prezent in expozitii din Israel, Washington, Berlin, Viena. Claudiu Ciobanu, nascut in 1984, traieste si lucreaza in Iasi.
Din 2018, Galeria Artep aduce publicului iesean, cu predilectie, cei mai apreciati artisti vizuali romani, in instalatii de pictura, sculptura si fotografie coordonate de curatori pasionati, instalatii corelate cu film de autor, cercetare si o abordare convergenta asupra domeniului. Galeria Artep a propus publicului iesean o serie impresionanta de artisti vizuali, precum: Felix Aftene (2018, 2020) ?tefan Caltia (2019, 2020, 2021, 2022), Virgil Scripcariu (2019), Mark Verlan si Ghenadie Popescu (2020), Matei Bejenaru (2021), Nicu Ilfoveanu (2021), Claudiu Ciobanu (2022), Miruna Radovici (2022), Sorin Ilfoveanu (2022/2023).

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate