Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
20 aprilie 2024
Recomandări
Ragnar Kjartansson vine la București pe 18 martie la invitația galeriei de artă contemporană Gaep. Artist Talk și proiecție video cu un superstar internațional al artei contemporane
(Arte vizuale)
Numit de Washington Post un superstar al artei contemporane si prezent pe locul 1 in topul The Guardian al celor mai bune lucrari de arta ale secolului XXI, cu instalatia video The Visitors, celebrul artist Ragnar Kjartansson vine la Bucuresti pe 18 martie pentru a sustine un artist talk si a prezenta una dintre cele mai incitante lucrari video din portofoliul sau - Bliss (2020). Evenimentul este organizat de Gaep (Bucuresti), in parteneriat cu i8 (Reykjavík), una dintre galeriile care ii reprezinta pe Kjartansson, si va avea loc la ARCUB Hanul Gabroveni.
Ragnar Kjartansson vine la Bucuresti pentru a dezvalui publicului povestile din spatele lucrarilor sale. El va face asta in timpul artist talk-ul va avea loc in foaierul ARCUB pe 18 martie, intre orele 17.00-18.00.

Kjartansson va povesti despre productia acestui video, despre parcursul sau, de la copilaria petrecuta in culisele teatrului unde parintii lui erau actori, pana la actuala sa cariera internationala. Kjartansson se va afla in conversatie cu reprezentantii celor doua galerii - i8, Börkur Arnarson, si Gaep - Andrei Breahna.
Proiectia video a lucrarii Blis se va desfasura in Sala Mare in aceeasi zi si va rula in intervalul orar 11.00-23.00 fara intrerupere, complet aliniata performance-ului live care a fost pentru interpretii vocali si orchestra un maraton rezilient cu o durata de 12 ore. Performance-ul initial a fost comisionat de bienala Performa 11 din New York, in 2011.

Intrarea este libera, iar publicul este asteptat la artist talk si la vizionarea proiectiei lucrarii - fie 12 minute sau 12 ore, asa cum vor alege. Ii  incurajam pe vizitatori sa revina in timpul proiectiei pentru a vedea cum performance-ul de lunga durata inregistrat in video se transforma pe parcurs.

Apreciat drept una dintre cele mai fascinante si proeminente personalitati din arta contemporana, Ragnar Kjartansson stapaneste genuri, medii artistice si roluri multiple, asumandu-si in lucrarile sale nu doar rolul de artist vizual, ci si pe cel de regizor, muzician sau actor. Practica lui artistica se axeaza pe teatralitate si ritual, precum si pe trasaturile lor comune: repetitie si anduranta.

Lucrarea video Bliss (2020) este o capodopera de gen, bazata pe performance-ul omonim al lui Kjartansson, si reprezinta o punere in scena a ariei de final din Nunta lui Figaro, compusa de Wolfgang Amadeus Mozart. Lucrarea video replica opulenta unei productii de opera traditionale, cu orchestra, decoruri fastuoase, costume rococo si este, bineinteles, prezentata de un ansamblu de interpreti vocali  – printre care si artistul insusi. Ei interpreteaza aceeasi arie cu durata de trei minute, consecutiv, timp de 12 ore. Ca rezultat al acestei forme extreme de repetitie, aria se metamorfozeaza, pornind, la inceput, de la o maniera eleganta de interpretare, spre stilul ironic, apoi extatic. In cele din urma, ea revine la delicatetea originala, dar ramane incarcata de greutatea emotionala si fizica a unei interpretari de 12 ore fara intrerupere.

Ragnar Kjartansson traieste si lucreaza in Reykjavík. A avut expozitii personale in muzee prestigioase, printre care The Metropolitan Museum of Art, New York; Reykjavík Art Museum; Barbican Centre, Londra; Hirshhorn Museum and Sculpture Park, Washington D.C.; Palais de Tokyo, Paris; New Museum of Contemporary Art, New York; Institute of Contemporary Art, Boston; Carnegie Museum of Art, Pittsburgh s.a.
Printre premiile obtinute se numara Ars Fennica Award (2019), Artes Mundi’s Derek Williams Trust Purchase Award (2015) si Malcolm McLaren Award (2011), cel din urma pentru cel mai bun artist de sub 40 de ani din cadrul bienalei Performa 11.
Kjartansson a participat in expozitia principala a Bienalei de la Venetia 2013, la Manifesta 10 in St. Petersburg, 2014, si a reprezentat Islanda la Bienala de la Venetia 2009.


Acest eveniment este organizat sub umbrela programului Accelerator. Mentorat si productie pentru artisti emergenti, implementat de Asociatia Culturala Eastwards Prospectus in parteneriat cu i8 si Gaep. Accelerator este primul si cel mai complex program de mentorat extins derulat actualmente in Romania, care isi propune sa propulseze cariera celor 10 artisti emergenti locali selectati. Programul a inclus o etapa de mentorat consistenta, care a constat in ateliere si sesiuni individuale dintre artistii emergenti si manageri culturali, curatori sau artisti nationali si islandezi. Expozitia Back to Where It All Began, deschisa recent la Gaep, include lucrari nou-produse de cei 10 artisti si va fi insotita, pana pe 13 mai, de numeroase evenimente conexe. A treia etapa a programului, arta in spatiul public, va incepe in vara in Bucuresti si alte trei orase.

Accelerator a demarat pe 1 octombrie 2021 si se va derula pe parcursul a 24 de luni, pana pe 30 septembrie 2023. Bugetul proiectului este 1.069.301,00 de lei (216.707,74 de euro) pe intreaga sa durata. Valoarea finantarii nerambursabile (85% Grant SEE si 15% bugetul national) este 962.370,90 de lei (195.036,97 de euro).
Proiectul este finantat prin Granturile SEE 2014 - 2021 in cadrul Programului RO-CULTURA si implementat de Asociatia Culturala Eastwards Prospectus (ACEP).

***

Granturile SEE reprezinta contributia Islandei, Principatului Liechtenstein si Regatului Norvegiei la reducerea disparitatilor economice si sociale in Spatiul Economic European si la consolidarea relatiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul si sudul Europei si statele baltice. Aceste mecanisme de finantare sunt stabilite in baza Acordului privind Spatiul Economic European, ce reuneste statele membre UE si Islanda, Liechtenstein si Norvegia ca parteneri egali pe piata interna. In total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde intre 1994 si 2014 si €1,55 miliarde pentru perioada de finantare 2014-2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org si www.eeagrants.ro.
Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului si are ca obiectiv general consolidarea dezvoltarii economice si sociale prin cooperare culturala, antreprenoriat cultural si managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro.


Despre i8
Galeria i8 a fost fondata in 1995 in Reykjavik si reprezinta un mix eclectic de artisti contemporani islandezi si internationali. Pe langa faptul ca reprezinta 23 de artisti, galeria colaboreaza cu un numar de alti artisti care au expus frecvent in muzee si galerii.

Despre Gaep
Gaep este o galerie de arta contemporana cu un program de expozitii ce prezinta lucrarile unor artisti consacrati sau in curs de afirmare. Fondata in 2014 de Andrei Breahna (manager cultural) si Raluca ?oaita (arhitecta), activitatea sa se axa, initial, pe practici artistice din Europa de Est. Actualul program cuprinde practici ce exprima diferite contexte sociopolitice si pozitii generationale, intr-o incercare de a transcende granitele stabilite si de a circula lucrari de arta si idei in noi moduri.
Gaep reprezinta sau colaboreaza pe termen lung cu 14 artisti: Razvan Anton, Pavel Braila, Radu Cioca, Felipe Cohen, Vlatka Horvat, Ištvan Išt Huzjan, Sebastian Moldovan, Tania Mouraud, Damir Ocko, Mihai Platica, Raluca Popa, Marilena Preda Sanc, Mircea Stanescu si Ignacio Uriarte. In cei peste opt ani de activitate, a prezentat 45 de expozitii si a participat la circa 30 de targuri internationale de arta contemporana.
Premii si nominalizari: Mircea Stanescu – nominalizare la Premiul Radio Romania Cultural 2022, categoria Arte vizuale, pentru expozitia personala Meditation upon Measure; Marilena Preda Sanc - Premiul Radio Romania Cultural 2020, categoria Arte vizuale, pentru expozitia personala Subjective (De)Constructions; Opening Prize la ARCOmadrid 2019, cu o prezentare Ištvan Išt Huzjan; Sardi per l’arte Back to the Future Special Mention la Artissima 2017, cu o prezentare Marilena Preda Sanc.


.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate