Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
23 aprilie 2024
Recomandări
Rose Ausländer, ultima psalmistă evreică de limbă germană
(Teatru)
Teatrul Evreiesc de Stat, in parteneriat cu Centrul Cultural German Timisoara, Fundatia Culturala Artmedia, Muzeul National de Arta Timisoara si Comunitatea Evreilor din Timisoara prezinta recitalul de muzica si poezie Rose Ausländer. Ultima psalmista evreica de limba germana, de Edith Negulici.
In distributie: Maia Morgenstern, Mircea Dragoman, George Remes
Muzica: Rodica Gancea (vioara), Mihai Murariu (pian)
Regia: Liana Ceterchi

Contemporana cu Nelly Sachs si Paul Celan, Rose Ausländer este una dintre figurile majore ale literaturii germane din secolul XX. Viata poetei Rose Ausländer a fost una de preschimbari si tulburari constante. Din 1941 pana in 1944, Ausländer a trait in ghetoul evreiesc si apoi a fost fortata sa se ascunda, pentru a evita deportarea. Poezia sa este plina de imagini din anii ghetoului – saracie, foame, sicrie, sange, cenusa si fum. Poeta vorbeste adesea despre pierdere si dezradacinare, despre cautarea, timp de o viata, a unui nou camin, despre identitate, limba, legaturi de familie, credinta evreiasca. S-a simtit legata de istoria si cultura poporului evreu.

Opera sa poetica reflecta experienta din timpul Holocaustului, calatoriile ei prin Europa. Si-a caracterizat nevoia de a scrie in acea perioada traumatizanta ca mijloc de supravietuire. Poeta se simte acasa doar in limba sa, in poemele sale. Supranumita „ein denkendes Herz, das singt“, Ausländer a folosit intotdeauna un limbaj pur si esential, intrucat a considerat cuvantul un refugiu sigur, singurul mijloc de a pastra in viata o lume pierduta.

Fortata de persecutiile naziste, a calatorit in exil in Statele Unite, la New York si in numeroase tari din Europa: Viena, Paris, Amsterdam. In cele din urma, a decis sa se stabileasca la Düsseldorf. In 1970, s-a mutat la azilul de batrani Nelly Sachs al comunitatii evreiesti din Düsseldorf. Spre sfarsitul vietii sale, Rose Ausländer a primit recunoasterea pe care o merita de mult, avand multe carti de poezie publicate: Der Regenbogen, Blinder Sommer, Denn wo ist Heimat?, Die Musik ist zerbrochen, Die Nacht hat zahllose Augen, Die Sonne fällt, Gelassen atmet der Tag, Hinter allen Worten, Sanduhrschritt, Schattenwald, Schweigen auf deine Lippen, The Forbidden Tree, Treffpunkt der Winde, Und nenne dich Glück, Wir pflanzen Zedern, Wir wohnen in Babylon, Wir ziehen mit den dunklen Flüssen, Herbst in New York, An ein Blatt, castigand premii prestigioase de poezie in Germania si distinctia  „Ordinul de  Merit al Republicii Federale Germania“.

Cele peste 2.400 de poeme publicate din cele aproape 3.000 de poeme scrise de Rose Ausländer sunt ecoul unei vieti care marturiseste forta creatoare. Ca reflectii ale unei poete care a supravietuit si a trait o asemenea amploare a schimbarilor istorice si culturale, scrierile sale merita aprofundate.

joi 5 mai, ora 19, Sala Baroca a Muzeului National de Arta, Timisoara

(Piata Unirii 1, Timisoara)

Intrare libera, in limita locurilor disponibile



.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate