Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
19 aprilie 2024
Recomandări
Deschiderea expoziției „Jandarmeria Română 1850 - 2020” la Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului
(Istorie)
Muzeul National de Istorie a Romaniei, in parteneriat cu Inspectoratul General al Jandarmeriei Romane si Consiliul Judetean Brasov, prin Muzeul de Etnografie Brasov, anunta deschiderea expozitiei itinerante „Jandarmeria Romana 1850 - 2020” la sediul Muzeului Civilizatiei Urbane a Brasovului, situat in Piata Sfatului, nr: 15. Vernisajul va avea loc luni, 24 ianuarie 2022, la ora 12:00.
Muzeul de Etnografie Brasov este a sasea institutie muzeala din Romania care gazduieste expozitia cu tematica militara. Aceasta a fost organizata mai intai la Muzeul National de Istorie a Romaniei,  in intervalul 29 iulie – 8 noiembrie 2020 si ulterior itinerata la Muzeul Orasului Oradea – Complex Cultural (8 decembrie 2020 – 24 martie 2021), Complexul Muzeal Arad (2-25 aprilie 2021), Muzeul Judetean Buzau (12 mai – 27 iunie 2021), Muzeul National al Banatului (7 iulie – 3 octombrie 2021) si Complexul National Muzeal ‘’Curtea Domneasca’’ Targoviste (12 octombrie 2021 – 19 ianuarie 2022).

Expozitia reprezinta rezultatul unei colaborari de succes dintre Muzeul National de Istorie a Romaniei, Inspectoratul General al Jandarmeriei Romane, Muzeul Jandarmeriei Romane, Complexul National Muzeal ASTRA din Sibiu, Muzeul Militar National ,,Regele Ferdinand I’’, Asociatia RoMilitaria, Consiliul Judetean Brasov, Muzeul de Etnografie Brasov si Inspectoratul de Jandarmi Judetean ‘’Nicolae Titulescu’’ Brasov.

Organizata cu ocazia aniversarii a 170 de ani de la infiintarea Jandarmeriei Romane, expozitia isi propune sa aduca in atentia publicului istoria acestei institutii, care a indeplinit un rol semnificativ in istoria moderna si contemporana a Romaniei. Intemeiata prin ordin domnesc in data de 3 aprilie 1850 de catre domnitorul Grigore Alexandru Ghica, Jandarmeria Romana si-a asumat de-a lungul timpului rolul de garant al sigurantei cetateanului, al drepturilor si libertatilor sale fundamentale.

In cadrul expozitiei vor putea fi admirate o serie de piese de patrimoniu si obiecte cu valoare istorica, distinctii militare, brevete, documente, fotografii, periodice de specialitate, elemente uniformologice si de echipament care provin din patrimoniul Muzeului National de Istorie a Romaniei, al Muzeului Jandarmeriei Romane si al Asociatiei „RoMilitaria”, alaturi de numeroase replici de uniforme realizate in cadrul proiectului ,,Neamurile traiesc si devin eterne prin pastrarea memoriei eroilor lor – Nicolae Iorga – In memoriam eroilor jandarmi 1918-2018”.

La Muzeul Civilizatiei Urbane a Brasovului, o parte din uniforme au fost integrate in cadrul unor diorame care permit publicului sa cunoasca, nu doar evolutia si functionalitatea tinutelor, dar mai ales spatiile si situatiile in care erau purtate, nota de eleganta pe care o avea odinioara haina militara, respectul pe care il genera prezenta unei uniforme si statutul detinut de jandarmi intr-o societate cu un set de valori foarte bine conturat.

Un rol semnificativ la realizarea expozitiei ii revine domnului Nicolae Adrian Alexe, muzeograf in cadrul Complexului National Muzeal „ASTRA” din Sibiu, specialist in istoria Jandarmeriei Romane si autor al cartii „Jandarmii si militienii de la sate”, publicata la Editura ASTRA Museum din Sibiu in anul 2014.

Expozitia ,,Jandarmeria Romana 1850-2020” va putea fi vizitata in perioada 24 ianuarie  – 20 martie 2022, de miercuri pana duminica in intervalul orar 10:00-18:00, ultima intrare fiind la ora 17:15.


.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate