Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
18 aprilie 2024
Recomandări
eXplore dance festival #9: a treia săptămână
(Muzică)
Dedicata exclusiv copiilor si familiei, cea de-a doua parte a eXplore dance festival #9 incepe astazi, 13 octombrie. 
Sectiunea Stage & Playground este un program unic, gratuit de spectacole si ateliere de dans, teatru, new-media, desene creative si jocuri, ce accentueaza petrecerea timpului in familie intr-un mod inedit.
Arta contemporana isi cauta un viitor public indraznet. Si ce context mai bun ca acesta pentru a-l explora? 

Atelierele Stage & Playground
din cadrul acetei editii a festivalului ofera pentru prima data in Romania sansa de a descoperi si aborda tehnici si tehnologii digitale, analoge si corporale intr-un mediu interactiv, constructiv si creativ. Ele se vor tine zilnic pe parcursul intregii saptamani si presupun mai mult decat simple jocuri si exercitii. Participarea la fiecare sesiune va ajuta la punerea in scena a primelor spectacole realizate integral cu si de catre copii curiosi si dedicati, care vor fi deschise publicului larg. 

PROGRAM ATELIERE STAGE & PLAYGROUND — 13-26 OCTOMBRIE 2014
ATELIER BODY & ANIMATION, Karla Kracht & Andrés Beladiez (DE/ES)
un atelier live cinema-performance / 11+ 
13.10 - 19.10.2014 

Timp de o saptamana acest workshop va aborda tehnici si tehnologii digitale, analoge si corporale, introducandu-i pe cei mici in universul scenografiei stop-cadru. indepartandu-ne de lumea calculatoarelor, diferite obiecte, live drawing si miscarea in timp real vor fi folosite pentru a crea animatii pe loc, in timp real. Vom vorbi despre ce inseamna live video, despre procesele, conceptele si tehnicile necesare crearii unui spectacol live si vom stimula creativitatea fiecarui participant. Ne vom distra lucrand cu seriozitate, iar in ultima zi vom prezenta rezultatele publicului larg. 

atelier body and animation__ Andre_s Beladiez


ATELIERE DE DESEN CREATIV, Laura Leonte (RO)
exercitii de improvizatie in desen / 7-9; 10-11 ani
18-19.10.2014 / 10:00 – 11:00 / WASP (recomandat copiilor de 7-9 ani, 60’)
18-19.10.2014 / 11:30 – 12:30 / WASP (recomandat copiilor de 10-11 ani, 60’)

In orele de atelier creativ, Laura ii va provoca pe cei mici sa isi exploreze teritoriul imaginatiei si chiar sa si-l extinda. Atelierele vor lucra la nivel individual, dar si relational. Copiii vor fi incurajati sa isi exprime propria creativitate, dar si sa interactioneze cu a celorlalti.

In prima zi, copiii isi vor exersa talentul si creativitatea nemarginita ilustrand un obiect util pe care il vor pastra. Inainte sa se apuce de desenat, ei vor purta discutii despre realitate si imaginatie. In atelierul interactiv de pe 19 octombrie, copiii vor inventa o poveste impreuna si o vor ilustra separat. Parintii vor putea asista participativ la intregul proces.

DANCE & PERFORMANCE WORKSHOP, Colette Sadler (UK)
8-10 ani
20.10. – 26.10.2014 / 10:00 – 20:00 / WASP

Acest atelier de dans si performance ce va fi livrat in limba engleza este structurat in asa fel incat copii sa poata crea singuri un material de spectacol, in jurul unor cerinte si stimuli legati de o tema anume. in acest context, tema este o fantoma. insa nu este o fantoma obisnuita, este o fantoma dansatoare. Nu are casa sau corp, asa ca se plimba din loc in loc, din obiect in obiect, din om in om, cautand un loc in care sa poposeasca. E atat de usoara incat se misca foarte repede si poate intra in obiecte in orice moment, dandu-le viata, miscandu-le si facandu-le sa vorbeasca cu voci care mai de care mai amuzante si mai ciudate. Care e urmatorul loc in care va ateriza fantoma noastra?

colette-sadler-workshop_web


ATELIER iN FAtA BLOCULUI, Vlad Tomei & Mihai Gheorghe (RO)
jocuri ale generatiei cu cheia de gat
25.10. – 26.10.2014 / 10:00 – 12:30 / WASP

Va mai aduceti aminte de 1, 2, 3 la perete stai, Elasticul, sau Capra? In cadrul acestor ateliere cei mari vor avea ocazia de a calatori inapoi in timp in perioada copilariei, in timp ce ii vor asista sau vor participa activ alaturi de cei mici la (re)descoperirea unei franturi de folclor urban romanesc, in peisajul unei zone post-industriale din Bucuresti. Fiecare joc are „cartolina” lui individuala, astfel incat vor putea fi scoase si luate afara, la joaca.

RSVP
Participarea la ateliere este gratuita in baza inscrierii in prealabil, la workshops@exploredancefestival.ro, insa, avand in vedere ca o parte dintre ele sunt sustinute de catre artisti straini, copiii vor trebui sa poata intelege si comunica in limba engleza cel putin la nivel mediu. Pentru inscriere vom avea nevoie de numele si varsta participantului, atelierele pentru care se opteaza (se poate opta pentru mai multe), confirmarea disponibilitatii pe intreaga durata a atelierului cat si de nivelul de cunostiinte in limba engleza.

Programul de spectacole al festivalului va continua in paralel, pana pe 26 octombrie, cu o serie de productii noi adresate in egala masura celor mari si celor mici.

premiera body and animation__ Andre_s Beladiez


PROGRAM SPECTACOLE STAGE & PLAYGROUND
JOI, VINERI & SAMBATA — 16, 17 & 25 OCTOMBRIE 2014
Produse Domestice, Ioana Paun/Xandra Popescu (RO)
premiera / teatru / 120’
16.10.2014 / 19:30 / WASP (avant-premiera)
17.10.2014 / 19:30 / WASP (premiera)
25.10.2014 / 19:30 / WASP (premiera)

Intr-o tara cunoscuta ca exportator al muncii domestica, a angaja ajutoare exotice creste capitalul simbolic al celor care detin puterea.

Precum multe alte filipineze, Joy vine sa lucreze in Romania nevoita sa isi sustina familia de acasa. Agentia intermediara o plaseaza ca bona pentru cei doi copii ai unei familii bogate. Desi ii este dor de fiica ei, Joy se simte bine cand munceste si isi admira angajatorii. Recunoscatoare ca si-a gasit un post bun, ea isi depaseste uneori indatoririle si gateste sau curata in casa. Totul merge bine, pana cand intr-o zi, tatal familiei incepe sa o hartuiasca sexual. Cand Joy se plange angajatoarei, in loc sa isi confrunte sotul, aceasta ii face o propunere ciudata. Curand Joy isi va da seama ca ca a intrat intr-o capcana domestica. Ceea ce a inceput ca o favoare acordata angajatorilor ii este acum pretins in mod imperativ. Treptat, Joy devine, sclava familiei. Aceasta poveste porneste de la un caz real.

Ioana Paun (n. 1984) este regizor. Opereaza pe subiecte legate de comportamentele turbo-capitalismului. All workers go to heaven (Theatre Royal Stratford East, Londra 2012), Economia Disperarii (Muzeul Mexican din Chicago 2013), Indicele de Indignare (Letca Noua si MNAC 2013) confrunta distopiile contemporane si imaginand situatii posibile in care participantii ajung sa co-existe pe o durata limitata. Ioana lucreaza din 2012 la o platforma de vizibilitate a „industriei afectiunii”, impreuna cu artiste, jurnaliste, bone si menajere. De curand, Ioana face parte dintr-un colectiv international de artisti si programatori care dezvolta forme de virusare a sistemelor de productie culturala, mutand atentia de pe creator pe utilizatori si subiect. in prezent Ioana este doctorand si cerceteaza posibilitatea democratizarii artei si extinderea formelor participative in realitate.

Xandra Popescu lucreaza ca artista, scriitoare si realizatoare de film. A studiat Dramaturgia in cadrul Universitatii Nationale de Teatru si Film si are un background in stiite Politice. In munca ei adreseaza aspecte personale dintr-o perspectiva politica si poetica. A scris trei filme in regia artistului Stefan Constantinescu: Cina in Familie, sase pesti mari si Viking Line Story, precum si alte piese si scenarii. La sfirsitul lui 2012 a realizat filmul documentar Pink Saloon. Lucreaza unori impreuna cu artista Larisa Crunteanu sub numele Soyons Impossible. Impreuna coordoneaza activitatea Atelier35, un spatiu de proiecte din Bucuresti dedicat extinderii limitelor artei contemporane. In prezent, lucreaza si traieste in Berlin si Bucuresti.

robert balan_habemus bebe


SAMBATA — 18 OCTOMBRIE 2014
Zoomwooz, Karla Kracht & Andrés Beladiez (DE/ES)
live-cinema performance / 12+ / 45’
18.10.2014 / 19:00 / WASP
18.10.2014 / 20:30 / WASP

Zoomwooz este un performance live-cinema ce pune sub semnul intrebarii functionalitatea societatii umane si ale sistemelor sale inconjuratoare. Karla Kracht si Andrés Beladiez folosesc tehnica cinemaului in timp real pentru a vorbi despre pozitia individului intr-o entitate sistematica, mereu schimbatoare, pe care o numim societate.

Ne povestesc despre amintirile, visele, frustrarile si slabiciunile lor, ce permit existenta acestui joc de putere. Un cuib de viespi plin de suflete deznadajduite ce-si revendica cate-o bucatica de nimic, minti nelocuite de ele insele, pierdute in timpul altora. Vise uitate, dorinte ce se pierd in memoria colectiva, imbratisari, batai pe umar, tipete, un caine care latra, un sarut frivol care provoaca fluturi in stomac.

Karla Kracht lucreaza ca artist video, ilustrator si animator. Colaboreaza cu muzicieni, arhitecti, companii de dans, alti artisti video, programatori, si, uneori, cu agentii de design si de publicitate. Instalatiile si performance-urile ei video au fost expuse prin tot felul de locuri din Europa, America de Sud si Asia.

Absolvent de regie de teatru si dramaturgie, Andrés Beladiez incorporeaza tehnologia in povestea scenica a pieselor sale. Activitatea sa e completata de experienta in domeniul management-ului cultural, a consultantei artistice pentru festivaluri, companii si structuri de programare.


DUMINICA — 19 OCTOMBRIE 2014
Desen Creativ, Laura Leonte (RO)
prezentare publica / 5+ / 60’
19.10.2014 / 10:00 – 11:00; 11:30 – 12:30 / WASP

In urma celor doua zile de atelier creativ, in care Laura ii va fi provocat pe cei mici sa isi exploreze teritoriul imaginatiei, si chiar sa si-l extinda, va avea loc o prezentare publica. Atelierele vor lucra la nivel individual, dar si relational. Copiii vor fi incurajati sa isi exprime propria creativitate, dar si sa interactioneze cu a celorlalti. Astfel, va veti putea implica participativ si veti putea vedea realitatea si imaginatia prin ochii celor mici, sub forma unor obiecte si povesti ilustrate chiar de catre ei.

Laura Leonte are 34 de ani, este copywriter, ilustrator autodidact si mama. Scrie si deseneaza de la 4 ani, lucreaza in publicitate de 10 ani, e mama Ilincai de 5 ani si de 3 ani creste comunitatea online de mazgalitori www.compulsivedrawer.com. In ultimul sau proiect a colectionat desenele a peste 30 de artisti romani intr-o carte concept de colorat care pune imaginatia la lucru, intitulata Carte buna pentru colorat.

Body & Animation, Karla Kracht & Andrés Beladiez (DE/ES)
premiera / performance live-cinema cu copii de varste 11+ / 45’
19.10.2014 / 19:00 / WASP

O prima abordare a tehnicilor si tehnologiilor digitale, analoge si corporale, acest workshop este o introducere in universul scenografiei stop-cadru in timp real, dedicat micilor scolari. Animatiile live sunt realizate pe loc. Folosind obiecte, live drawing si miscare corporala, ne vom indeparta de munca pe calculator si vom stimula creativitatea fiecarui participant. Vom vorbi despre ce inseamna live video, despre experienta si procese, despre concepte si tehnici necesare pentru a crea un spectacol live de la A la Z.

Karla Kracht lucreaza ca artist video, ilustrator si animator. Colaboreaza cu muzicieni, arhitecti, companii de dans, alti artisti video, programatori, si, uneori, cu agentii de design si de publicitate. Instalatiile si performance-urile ei video au fost expuse prin tot felul de locuri din Europa, America de Sud si Asia.

Absolvent de regie de teatru si dramaturgie, Andrés Beladiez incorporeaza tehnologia in povestea scenica a pieselor sale. Activitatea sa e completata de experienta in domeniul management-ului cultural, a consultantei artistice pentru festivaluri, companii si structuri de programare.

XIXd Feria


Habemus Bebe, Robert Balan (RO)
teatru / 18+
19.10.2014 / 20:00 / WASP

Este cel mai personal si, in acelasi timp, cel mai politic text pe care l-am scris vreodata. Asta si pentru ca maternitatea, pe langa toate lucrurile cunoscute sau mai putin cunoscute, dar la care intr-un fel sau altul ma asteptam, m-a pus si in situatia de a ma confrunta cu limitele corpului meu si cu statutul meu artistic (sau social, ca sa nu sune atat de pretentios). Adica, ce mai pun acum dupa „elena vladareanu”? Mama? E suficient pentru mine? As vrea mai mult? Imi permit sa fac mai mult? E drept fata de copil ca eu sa-mi folosesc timpul si pentru altceva care sa nu intre in schema alaptat-joaca-activitati? Cum ma impac cu faptul ca biroul si laptopul si cartile au fost inlocuite rapid de blatul de bucatarie, aragaz si oale? Este despre confuzie si despre timp, despre corp si despre identitate, despre nutritie, hrana sanatoasa, angoasa” (Elena Vladareanu)

Elena Vladareanu s-a nascut in 1981, in Medgidia. A absolvit Facultatea de Litere a Universitatii Bucuresti (Romana-Franceza) si masteratul interdisciplinar Spectacol, Multimedia, Societate al Centrului de Excelenta in Studiul Imaginii din Bucuresti cu o cercetare despre performativitatea poeziei contemporane. Impreuna cu Robert Balan a scris scenariul de teatru radiofonic pentru copii in direct din Feliningrad (premiera in 2011) si textul pentru copii Bazdac (premiera in martie 2014). In prezent lucreaza ca jurnalist pentru Radio Romania Cultural. In 2008 a primit un grant european pentru realizarea unui documentar despre cultura bulgara contemporana.

DUMINICA — 26 OCTOMBRIE 2014
Ghost (A Real Cartoon), Colette Sadler (UK)
premiera / productie de dans cu copii / 8+
26.10.2014 / 19:00 / WASP

Cum ar arata peretii camerei tale, sau pantofii, daca brusc ar incepe sa vorbeasca? Care este diferenta dintre vietati si obiecte? De exemplu, pentru tine, ce deosebeste asfaltul de pozele din cartile cu povesti? Poate suna banal, dar exista culturi care cred ca toate lucrurile din lume sunt vii si au o minte a lor. Prin acest workshop supunem aceasta idee la un test. Aici intra in scena fantoma noastra.

Nu e o fantoma obisnuita, e o fantoma dansatoare. Nu are casa sau corp, asa ca se plimba din loc in loc, din obiect in obiect, din om in om, cautand un loc in care sa poposeasca. E atat de usoara incat se misca foarte repede si poate intra in obiecte in orice moment, dandu-le viata, miscandu-le si facandu-le sa vorbeasca cu voci care mai de care mai amuzante si mai ciudate. Care e urmatorul loc in care va ateriza? Aici incepe spectacolul…

Nascuta in 1974, Colette Sadler este un coregraf si dansator scotian de renume international, ce abordeaza divertismentul cu umor prin prisma dansului post-modern. Creaza lucrari dedicate copiilor din 2011 si, de asemenea, preda, sustine dezbateri si scrie despre activitatea ei intr-o multitudine de contexte, inclusiv la HZT Berlin (unde preda cursuri la nivel de licenta) si la RSAMD Glasgow.

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate