Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
27 aprilie 2024
Recomandări
Ziua Culturii Naționale la Casa Artelor Dinu Lipatti Ediția a IV-a
(Arte vizuale)
Casa Artelor Dinu Lipatti deschide Stagiunea de Evenimente culturale ale anului 2022, sambata, 15 ianuarie, de la orele 19.00, cu „Ziua Culturii Nationale” – Editia a IV, continuandu-si astfel Misiunea de promovare a valorilor Culturii romanesti.
Publicul este asteptat la Casa Lipatti pentru a sarbatori Cultura romaneasca, o sursa inepuizabila de inspiratie si creativitate, dar si implinirea a 172 de ani de la nasterea genialului poet Mihai Eminescu, cu Expozitii, Auditii, Conferinta si Spectacol Extraordinar de Poezie si Lieduri pe versuri de Mihai Eminescu.
   
Asadar, de la orele 19:00, publicul este asteptat sa se bucure de Auditii cu muzica clasica romaneasca, de Expozitia „Mihai Eminescu, clipa de geniu a culturii romanesti” si Expozitia permanenta „Familia Lipatti si prietenii”.

De la aceeasi ora, in Salonul de Muzica al Casei Lipatti va avea loc Conferinta „Poetica Eminesciana in creatia muzicala romaneasca” sustinuta de Dr. Stephan Poen, despre metrica versului transpusa in lieduri, relatia cuvant-sunet si semificatia continutului poetic relevata in importante partituri muzicale ale creatiei romanesti.  

Evenimentul va continua, de la orele 20:00, cu Spectacolul Extraordinar de Poezie si Lieduri pe versuri de Mihai Eminescu – „Vreme trece, vreme vine…” o productie a Casei Artelor Dinu Lipatti. Interpreteaza celebrul actor Marius Bodochi, soprana Oana Berbec si pianista Adriana Toacsen. Programul cuprinde creatiile compozitorilor secolului al XX-lea: Carmen Petra Basacopol, Tudor Ciortea, Diamandi Gheciu, George Stephanescu, Nicolae Bretan, Doru Popovici, Felicia Donceanu, George Balint, Livia Teodorescu-Ciocanea, Anatol Vieru, Nicolae Coman, Arkady Luxemburg, pe versuri celebre ale marelui nostru poet national – Mihai Eminescu: „Glossa”, „La Steaua”, „Ce te legeni, codrule...”, „O ramai...”, „Luceafarul” (fragment) s.a.
 
Conceptul si regia apartin Directorului fondator al Casei Artelor Dinu Lipatti - Alice Barb.


Prof. Dr. Stephan Poen este medic foniatru, Doctor in Medicina intr-un domeniu de activitate si cercetare interdisciplinara dintre Medicina Occidentala si Acupunctura cu disciplinele complementare. A publicat comunicari stiintifice cu rezultate meritorii in premiera absoluta efectuate in Italia si in lume impreuna cu sotia sa, marea artista Elena Cernei. Este si un artist liric (bariton) afirmat in teatrul liric si muzica vocal-simfonica. Periodic este invitat ca membru in juriile unor prestigioase concursuri internationale de canto din Italia (Concursul International Vincenzo Bellini – Sicilia), Romania (Concursul International de Canto Hariclea Darclée), Israel, USA, Brazilia si in multe tari europene. A obtinut titlul de Doctor in Muzicologie al Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti, cu lucrarea „Sonologie si Sonosofie in Determinismul Tonal”. A fondat domeniul de Estetica Vocala prin formularea unui sistem doctrinar in premiera absoluta bazat pe cercetarile si experientele acumulate in propria activitate medicala si muzicologica.


Actorul Marius Bodochi s-a nascut la Cluj, in anul 1959, si a absolvit Institutul de Teatru din Targu Mures in anul 1982. In ultimul an de studentie debuteaza pe scena Teatrului National din Cluj Napoca, cu rolul Cristopher Flanders din „Trenul nu mai opreste aici” de Tennessee Williams. A facut creatii memorabile in rolurile Constantin din „Saptamana luminata”- regia Mihai Maniutiu la Teatrul National Cluj, Dionyssos din „Bacantele”- regia Mihai Maniutiu la Teatrul National Bucuresti (1997), Bolinbroke din „Richard II”- regia Mihai Maniutiu la Teatrul National Bucuresti, Oberon din „Visul unei nopti de vara”- regia Victor Ioan Frunza la Teatrul National Cluj, Regele din „Regele moare”- regia Victor Ioan Frunza la Theatrum Mundi (2002), Antonio Salieri din „Amadeus” – regia Marcel Top la Opera Nationala Bucuresti (2010). Din anul 2004 face parte din trupa Teatrului National „I. L.Caragiale” din Bucuresti, iar din anul 2019 este directorul Teatrului Dramaturgilor Romani din Bucuresti.


Soprana Oana Berbec a absolvit cursurile de canto ale Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti la clasa prof. dr. Silvia Voinea. A urmat cursuri de maiestrie sustinute de Marina Krilovici, Donna Woodward  si Larisa Gergieva. In anul 2004 a obtinut premiul al III-lea la Concursul European de Muzica „Antonino Miserendino” din Palermo, Italia. Debutul la Opera Nationala Bucuresti a venit in anul 2014 cu opera „Hansel si Gretel” de E. Humperdinck. Foarte pasionata de arta interpretativa, a abordat genuri muzicale si dramatice precum musical, film, teatru, dans si pantomima. Marea oportunitate de a colabora cu Maestrul Gigi Caciuleanu i-a deschis o noua perspectiva in arta complexa a exprimarii artistice in spectacole precum ”Tragicomedy” la Opera Nationala Bucuresti  si „Kiritza” sau „Jocul de-a…” dupa piesele lui Vasile Alecsandri la Teatrul National, ambele spectacole fiind primite de critici si public cu entuziasm.


Pianista Adriana Toacsen a aparut in fata publicului in concerte cu orchestra, recitaluri solo sau in formatii camerale. A participat si a fost laureata a  unor concursuri nationale si internationale, inclusiv de muzica de camera – duo si trio clasic. Pianista este absolventa a Liceului de Muzica „George Enescu” si a Universitatii Nationale de muzica Bucuresti, institutie in care  activeaza din anul 2003. A beneficiat de indrumarea Profesorilor Ada Ulubeanu, Ludmila Popisteanu, Dan Grigore si Delia Pavlovici. A sustinut numeroase recitaluri si concerte in tara la Filarmonica „George Enescu” din Bucuresti, Filarmonica Satu-Mare, Filarmonica Targu-Mures, Filarmonica Craiova, Filarmonica Timisoara, Palatul Peles Sinaia, Palatul Mogosoaia, dar si in strainatate, Centrul Cultural Ungar Bruxelles, Unitarian Church Delaware, Ambasada Romaniei la Washington, Greater Hartford Academy of Arts Hartford, St.Andrews Lutheran Church Chicago.

Participarea la Evenimentele organizate de Casa Artelor Dinu Lipatti este posibila doar persoanelor care sunt vaccinate impotriva virusului SARS-CoV-2 si pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezinta rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanelor care se afla in perioada cuprinsa intre a 15-a zi si a 180-a zi ulterioara confirmarii infectarii cu virusul SARS-CoV-2. Persoanele care sunt vaccinate trebuie sa prezinte  certificatul verde. De asemenea, este obligatorie purtarea mastii, iar la intrarea in Casa Lipatti va fi masurata temperatura participantilor.

Biletele pot fi achizitionate online de pe site-ul www.iabilet.ro si in reteaua iabilet.ro/retea la preturile de pe site-ul iabilet.ro se aplica taxe pentru procesare online. Persoanele cu dizabilitati si insotitorii acestora au acces gratuit, doar cu rezervare la numarul de telefon 031 425 25 63.
https://www.iabilet.ro/bilete-ziua-culturii-nationale-la-casa-artelor-dinu-lipatti-editia-a-iv-a-70457/

Pretul biletelor la sediul Casei Lipatti este :

1. Salonul mare de Muzica – 20 lei, pret redus pentru copii, elevi, studenti si pensionari – 10 lei
2. Salonul mic de Muzica – 15 lei, pret redus pentru copii, elevi, studenti si pensionari – 8 lei

Partener media principal: Romantic FM



.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate