Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
26 aprilie 2024
Recomandări
SIMULTAN 2020: „UNSEEN”. Şapte zile de performance-uri sonore live şi video experiment, la Timişoara
(Arte vizuale)
Artisti multimedia din peste 50 de tari prezinta experimente video si sonore despre sensul si potentialul artei in contextul pandemiei. A 15-a editie a Festivalului SIMULTAN se desfasoara in perioada 27 septembrie - 3 octombrie 2020, in cladirea Comenduirii Garnizoanei Timisoara, din Piata Libertatii.
Editia din 2020 a Festivalului SIMULTAN se desfasoara sub tema „UNSEEN” si puncteaza modul in care artistii raspund provocarilor majore ale zilelor noastre - aflate sub semnul incertitudinii, care se infiltreaza in registrul perceptiei si al memoriei colective - reflectand asupra sensului si potentialului artei in contextul pandemiei.

Fondat de Asociatia SIMULTAN, festivalul este unul dintre cele mai longevive proiecte artistice timisorene si, totodata, reprezinta una dintre putinele platforme cu continuitate din Romania, deschisa experimentelor audio-vizuale care folosesc integral tehnologia ca mediu de exprimare artistica. Programul evenimentului cuprinde proiectii de arta video, live performance-uri sonore si audiovizuale, programe speciale, realizate in colaborare cu institutii culturale din tara si din afara ei, precum si conferinte tematice.

Sectiunea de live performance prezinta artisti care lucreaza cu sunetul, generandu-l, modelandu-l sau procesandu-l sub diferite forme - fie prin constructii sculpturale electronice, sintetizatoare modulare, prin intermediul programelor personalizate sau, pur si simplu, amplificand inregistrari ale sunetelor din mediul inconjurator.

ROZI MÁKÓ [HU] va fi prezenta cu instalatia NEST - un spectacol audiovizual in care artista este reprezentata ca o parte organica, integrata in instalatia compusa dintr-un sistem complex de tuburi de neon. Spectacolul este o calatorie mentala si emotionala, compusa din fragmente de sunet si lumina.

FAUSTO MERCIER, [HU] prin proiectul sau muzical experimental, reuseste sa descrie, prin mijloace acustice, o lume violenta, tensionata, populata de variatii minuscule, dar pline de grandoare, impletite intr-o retea de texturi haotice doar in aparenta.

THY VEILS [RO] este un proiect ce a devenit nume, un concept ajuns stil, o meditatie minimalista si complexa. Nascuta din realitatea finalului de mileniu trecut, crescuta cu mijloace de expresie si comunicare digitale, arta celor de la Thy Veils vorbeste, printr-o viziune inchegata, despre explorare, experiment si cautare, adica despre sfera nedefinitului, a miscarii, a cuantelor.

Sub pseudonimul SEROTO/SCOTOM [RO], Micleusanu M. va prezenta publicului performance-ul STOC 0 - un happening care chestioneaza eficacitatea demersurilor sustinute de miscarile ecologiste in lupta impotriva capitalismului si a societatii de consum.

Colectivul de arta audio-vizuala PSIHODROM [RO] va transforma spatiul cladirii Comenduirii Garnizoanei Timisoara in ecranul unui spectacol de video-mapping, acompaniat de un set de muzica electronica.

USVRPER RISING [RO] vine, in acest an, cu un set experimental, ce imbina muzica industriala, harsh noise, dark ambient si drone cu sunetele organice, regasite in mediul inconjurator, menite sa ancoreze si sa imerseze ascultatorul in ritmica coplesitoare a sunetului.

Proiectul muzical experimental ASMR [RO]  prezinta un colaj acustic surprinzator, care imbina, in mod intuitiv, sunete organice, cu sunete muzicale si insertii de zgomot accidental.

SILLYCONDUCTOR [RO] este unul dintre pseudonimele lui Catalin Matei, artistul care este recunoscut dupa instalatiile sonore inspirate din sisteme stiintifice, artistice sau tehnologice. La aceasta editie a festivalului va fi prezent cu lucrarea „ONDIOCYTHERIUM”-ul, un obiect sonor format din doua corpuri, ce constituie un instrument care se autodistruge in timp, inspirat de vibrometria Laser Doppler.

Duo-ul MAKUNOUCHI BENTO [RO] (cutia de pranz japoneza) va prezenta un set electronic alternativ, experimental, avand ca sursa de inspiratie aceasta cutie, tratata muzical atat ca obiect, cat si ca metafora.

SIMINA OPRESCU [RO], artista ce experimenteaza, in proiectele sale, cu sunet, video si mixed media, va prezenta in cadrul festivalului o sesiune live, in care va folosi sunetul ca mediu de experiment, ca pe o meditatie de intelegere profunda a eului si a spatiului care ne inconjoara, folsind diferite instumente, „obiecte sonore” si programe digitale.

DIANA MIRON [RO] (voce/vioara), LAURENTIU COTAC (contrabas) si Sian Brie (chitara electrica, clarinet) sunt trei artisti puternic influentati de libertatea de expresie si de complexitatea ritmica din jazz. Folosind compozitia spontana, trio-ul aduce in fata publicului un mediu muzical expansiv si actual, explorand experienta sonor-senzoriala intrinseca muzicii, emisia de unde uneori aspre, seci sau armoniile spontane, imprimand ascultatorilor deconstructie muzicala la nivel senzorial.

IANCU DUMITRESCU [RO] este una din figurile importante ale avangardei si a dezvoltat o muzica originala, bazata pe fenomenul sonor: un hyper-spectralism care vrea sa dezvaluie fortele ascunse in insasi natura sunetului. Creatia sa combina muzica electroacustica si muzica instrumentala, operand o sinteza, o hibridizare intre aceste medii diferite.

PETER KUTIN [AT] confrunta publicul cu o configuratie aparte audio-lumina-feedback, pe care o integreaza in compozitiile sale muzicale electronice si acusmatice, prezentand publicului un spectacol intens, de o claritate sonora unica, brutala si sublima.

Programul expozitional al acestei editii a Festivalului SIMULTAN va reuni o serie de instalatii, realizate de artistii ANDREEA ANGHEL, APPARATUS22 si IRINA BUJOR, precum si o lucrare colaborativa inedita creata de IOANA VREME MOSER si DAN PERJOVSCHI. Pentru prima data, desenele cunoscutului artist nu vor fi vizibile in mod direct publicului. Vizitatorii vor putea asculta povestile din spatele realizarii acestora, narate de prietenii apropiati ai artistului prin difuzoarele instalatiilor realizate de artista Ioana Vreme Moser.

In acest an, in cadrul festivalului SIMULTAN vor fi prezentate 50 de lucrari de arta video, selectate in urma unui apel deschis catre artisti din intreaga lume. Darko Aleksovski [MK], Valeria Barbas [MD], Jason Bernagozzi [US], Pamela Breda [IT], Sarah Buckius [US], Methas Chantawongs [TH], Clara de Cápua [BR], Michael Dietrich [AT]. Celia Eid, Sébastien Béranger [FR], Iulia Enkelana[RO], Marina Feldhues [BR], Milad Forouzandeh [IR], Duda Gambogi [BR], Ileana Gherghina [UK], Ian Haig [AU], Alex Halka [RO], Constantin Hartenstein [DE], Alexander Isaenko [UA], AUJIK [JP], Markus Keim, Beate Hecher [AT], Abel Korinsky, Petya Stoykova [DE/BG], Vilmos Koter [RO], Kamila Kuc [UK], Vishal Kumaraswamy [IN], Arnaud Laffond [FR], Cezar Lazarescu [RO], Fu Le [FR], Florencia Levy [AR], Laura Luna Castillo [MX], Ciolkowska Marta [PL], Ruxandra Mitache, Andrei Mitache [RO/CH], Niladri Mukherjee [IN], Smaragda Nitsopoulou [GR], Marie Ouazzani, Nicolas Carrier [FR], Sliaupa Paulius, Elia Claessen [BE/LT], M?? - Polina Kardymon, Vladimir Bocharov [RU], Janaina Politi Wagner [BR], Laurian Popa [RO], Nuno Sá Pessoa, Jose Cruzio [PT], Alexandre Silveira, Ticiano Monteiro [BR], Elena Solis, Daniela Solis [MX], Calum Stamper [UK], Eszter Szabó [HU], Kent Tate [CA], Anamaria Tatu [RO/DE], Kosta Tonev [BG/AT], Isabel Val, Josep Gutiérrez, Anna Hierro [ES], Roland Wegerer [AT] sunt artistii ce ne propun naratiuni alternative, personale, in incercarea de a raspunde intrebarilor: unde ne aflam, ce ne rezerva viitorul si spre ce ne indreptam in acest razboi nevazut? Pentru prima data in istoria festivalului, Asociatia SIMULTAN va premia patru lucrari video: doua realizate de artisti romani si doua create de artisti internationali.

Editia din 2020 a festivalului SIMULTAN va gazdui doua proiecte conexe - rezidenta artistica digitala COLABORATORY si expozitia „ORASE UTOPICE, SOCIETATI PROGRAMATE”.

Rezidenta COLABORATORY propune un exercitiu de imaginatie: pornind de la reflectiile diferite a 14 artisti asupra schimbarilor prin care a trecut recent procesul artistic, acestia au fost provocati sa dea o forma noilor valente pe care arta lor o va primi la sfarsitul pandemiei.

Expozitia „ORASE UTOPICE, SOCIETATI PROGRAMATE”, asociata proiectului multianual cu acelasi titlu, reuneste rezultatele taberei de vara si ale rezidentei artistice ce au avut loc in orasul Victoria, orasul unei singure generatii de dezradacinati, construit dupa model sovietic in regiunea Brasov. Expozitia, coordonata de DANA DIMINESCU si TINCUTA HEINZEL reuneste 51 de artisti din Romania, Moldova, Germania si Marea Britanie. Proiectul este rezultatul unei platforme de cercetare ce a oferit premisele unei radiografii complexe - de la nivelul recompunerii arhivelor, pana la nivel angajarii sociale, avand ca punct pe plecare investigatiile in situ ale orasului Victoria si ale combinatului chimic Viromet.

Cea de-a 15-a editie a Festivalului SIMULTAN aduce cu sine si doua conferinte tematice, menite sa exploreze noi identitati artistice, sociologice si bio-politice, discutand noi culturi sonore si identitati locale intr-un context mai amplu. Conferinta UNEARTHING +/- ‘89 ii are drept invitati pe MIMO OBRADOV, EMANUEL COPILAS, MIHAI-LAURENTIU FUIOREA, ANDRA CHITIMUS si Octav AVRAMESCU. Pornind de la proiectul „Redescoperind muzica: sunet si experiment creativ, despre culturi sonore alternative inainte de 1989 + tranzitie (pana la inceputul anilor 2000) in Romania”, acestia propun o dezbatere semi-formala despre sensul termenului „experimental” in spatiul cultural timisorean - acela de a face muzica ce nu corespunde unor asteptari sau impozitii. Cea de-a doua conferinta, sustinuta de compozitorul si dirijorul IANCU DUMITRESCU, cel mai cunoscut reprezentant roman al hyper-spectralismului, are doua module: unul teoretic, de prezentare si un atelier creativ. Iancu Dumitrescu a participat, ca student, la fondarea studioului de muzica electronica de la Conservatorul din Bucuresti (la finele anilor '60) si acest mediu continua sa fie calea nemijlocita de exprimare a relatiei sale cu inspiratia sau aspiratia spre forme noi. In calitate de compozitor, dirijor sau organizator de concerte, mediul electronic reprezinta, in opera sa, un teren de intalnire cu alti muzicieni - alaturi de care dezvolta o muzica acusmatica si electro-acustica foarte personala, al carui ultim scop il reprezinta, totusi, intuitia pura.


ACCES SI CONDITII DE PARTICIPARE SIMULTAN 2020

Accesul la eveniment se va putea face doar pe baza de rezervare. Biletele pentru SIMULTAN Festival 2020 se pot achizitiona exclusiv de la intrarea in incinta evenimentului, numarul acestora fiind limitat, respectand astfel conditiile impuse de autoritati pentru evenimentele in aer liber.

Purtarea mastii este obligatorie pe toata durata desfasurarii SIMULTAN Festival 2020. Vizitatorilor li se va lua temperatura si vor fi triati observational la intrarea in zona de eveniment. Accesul in spatiul expozitional se va face in conformitate cu masurile de protectie impotriva infectarii cu COVID-19, iar regulile privind distantarea si prevenirea raspandirii virusului vor fi respectate cu strictete, atat in galerie, cat si in curtea exterioara.
 
Accesul fiecarui vizitator in expozitia temporara „UNSEEN” se va face controlat, iar traseul de vizitare va fi unul tip circuit unidirectional, prin stabilirea unor fluxuri de vizitare, in zone expozitionale diferite. Vizitatorilor le va fi verificata temperatura la intrarea in spatiul expozitional, aceasta fiind o conditie obligatorie de acces. De asemenea, accesul publicului va fi permis numai in conditiile purtarii corespunzatoare a mastii pe toata durata vizitei. Vizitatorii vor fi rugati sa isi dezinfecteze mainile cu solutiile dezinfectante, care vor fi pus la dispozitie la intrarea in spatiul de desfasurare a festivalului si in multiple alte puncte, la fiecare nivel expozitional.

Asociatia Simultan este o organizatie non-guvernamentala infiintata in 2005 de un grup de artisti si practicieni din Timisoara. Asociatia si-a propus dezvoltarea si intretinerea unei platforme dedicata artelor interdisciplinare – proiectelor media emergente, muzicii experimentale si proiectelor audio-vizuale si sonore, raporata la contextul cultural global si formele noi de exprimare, cu accent pe promovare si generare de continut.

Cea de-a 15-a editie a Festivalului SIMULTAN este co-finantata de AFCN – Administratia Fondului Cultural National si realizata cu sprijinul Primariei Municipiului Timisoara, a Consiliului Judetean Timis, avand ca parteneri pe Timisoara 2021, Directia Judeteana pentru Cultura din Timisoara, Centrul Cultural German Timisoara, Goethe Institut Bucuresti, Timisoara 2021, SHAPE platform, UH Fest Rezidenta21, soundcreation.ro. Partener media: Radio Guerrila.

Programul complet al festivalului poate fi consultat aici.? https://simultan.org/2020/program/

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate