Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
27 aprilie 2024
Recomandări
Asociația MAIE a dat startul atelierelor de radio și film GPMh.docs în Geoparcul Platoul Mehedinți
(Arte vizuale)
Luni, pe 17 august, Asociatia MAIE a lansat seria atelierelor de radio si film din cadrul proiectului cultural „GPMH Docs. Ateliere de arta documentara in Geoparcul Mehedinti“, dedicate tinerilor pasionati de patrimoniu, arta si tehnologie, derulate intre 17 si 23 august in comunele Isverna si Ponoarele din judetul Mehedinti.
Timp de o saptamana, participantii, sositi din toate colturile tarii, alaturi de cinci liceeni de pe plan local, exploreaza si isi dezvolta abilitatile practice prin care vor putea contribui la valorificarea si promovarea, pentru publicul contemporan, a peisajelor culturale din Romania.

Proiectul are in centru comunitatea locala din comunele Isverna si Ponoarele din Mehedinti, atat din perspectiva implicarii tinerilor localnici la activitatile de arta documentara, cat si datorita faptului ca reprezentanti ai comunitatilor locale vor juca rolurile protagonistilor in materialele audio-vizuale create.

Atelierele de radio si film sunt derulate in paralel si invita participantii sa descopere arta documentara ca modalitate de intelegere si redare a realitatii spatiilor rurale intr-o maniera subiectiva, construind cadrul potrivit pentru documentarea istoriei, povestilor si realitatilor satelor din regiune care inca se bucura de potentialul unui patrimoniu natural si cultural viu.
 
„In cei patru ani in care am documentat patrimoniul cultural al Geoparcului Platoul Mehedinti alaturi de studentii participanti la scolile de vara pe care le-am organizat aici, am intalnit oameni cu povesti de viata incredibile. Prin intermediul radioului si filmului, speram ca aceste povesti sa ajunga la cat mai multe persoane, ajutandu-i sa aiba o mai buna intelegere a lumii rurale.”
Bianca-Maria Balsan, Presedintele Asociatiei MAIE

Atelierele sunt coordonate de catre profesionisti in domeniul audio-vizualului, Benjamin Ribout (jurnalist radiofonic si corespondent in Romania a Radio France International si Radio Télévision Belge Francophone, directorul festivalului Pelicam) si Nicolas Corradi (inginer de sunet, operator-sef de sunet la Radio France si responsabil de ateliere de creatii sonore si radiofonice la departamentul de jurnalism la Universitatea Lumière din Lyon), iar atelierele de film documentar sunt derulate de Elena Borcea (regizor, antropolog si coordonator al unei serii de workshop-uri de film dedicate tinerilor) si Iulia Necsulescu (regizor).

Atelierul de film a demarat cu o introducere in arta cinematografica documentara pornind de la tehnicile de baza folosite in productia de film, urmata de o prima vizita in Isverna, unde participantii au realizat fotografii observationale cu scopul de a analiza si de a identifica temele de la care vor porni in realizarea propriilor filme documentare.

Materialele video dezvoltate de participanti vor fi proiectate sambata seara, in Isverna, in prezenta protagonistilor si a participantilor la atelierele de arta documentara. Ulterior, vor fi disponibile pentru vizionare online in website-ul www.arhitectura-gpmh.ro.

In prima sesiune a atelierului de radio, tinerii s-au familiarizat cu echipamentul de productie audio si au invatat sa construiasca firele narative ale povestilor pe care isi doresc sa le prezinte. Formatorii i-au incurajat sa participe la un exercitiu practic de ascultare a sunetelor din mediul inconjurator, cu scopul de a-i face mai constienti de varietatea acustica a naturii. A urmat o prima vizita in Ponoarele, unde participantii au derulat o serie de mici interviuri audio cu localnicii.

Reportajele realizate de participantii la atelierul de radio vor fi disponibile online, pe arhitectura-gpmh.ro, iar emisiunea radio, va fi transmisa live, din Ponoarele, pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/arhitecturagpmh/.

GPMh.docs - atelier radio. Credite foto Oana Constantin
GPMh.docs - atelier radio. Credite foto Oana Constantin

GPMh.docs - studen?i pe teren
GPMh.docs - studenti pe teren

Organizarea proiectului „GPMh Docs. Ateliere de arta documentara in Geoparcul Platoul Mehedinti” presupune respectarea tuturor recomandarilor emise de autoritati in contextul stoparii raspandirii epidemiei provocata de COVID 19. Participantii au beneficiat de un training privind desfasurarea in siguranta a activitatilor si au la dispozitie toate echipamentele necesare pentru protectie.

„GPMh Docs. Ateliere de arta documentara in Geoparcul Platoul Mehedinti” este un proiect initiat de Asociatia MAIE, in parteneriat cu asociatia Les Herbes Folles, Directia Administrarea Geoparc Platoul Mehedinti, Asociatia pentru Turism Mehedintiul de sub Munte si este co-finantat de Administratia Fondului Cultural National (AFCN).

GPMh.docs - afi? (Asocia?ia MAIE)


.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate