Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
26 aprilie 2024
Recomandări
Documentare austriece în premieră pe țară, în proiecții excepționale sau exclusive
(Cinema)
In luna august, Forumul Cultural Austriac va recomanda cateva dintre cele mai bune documentare austriece ale momentului. Acestea sunt prezentate cu ocazia unor proiectii offline sau online, realizate cu sprijinul unor parteneri traditionali, de prestigiu.
Actualitate sociala si economica, arte vizuale si arhitectura – productiile pe care vi le propunem, in parte in exclusivitate, constituie o panorama cuprinzatoare a filmului documentar austriac de ultima ora.

„Miscarile unui munte din apropiere” si „Lemn” la One World Romania #13

Celalalt, acest necunoscut de langa noi… Intr-un context sanitar care a intarit si mai mult neincrederea in semeni, festivalul One World Romania isi consacra cea de a 13-a editie celor uitati, neglijati, uneori dispretuiti, pe scurt diversitatii, diferitelor minoritati si grupuri pe care societatile contemporane le ignora de cele mai multe ori. Festivalul International de Film Documentar si Drepturile Omului, One World Romania, se desfasoara la Bucuresti, intr-o formula hibrida, offline si online, atat  in perioada 21-30 august, cu sustinerea Forumului Cultural Austriac Bucuresti.

Programul prezentei editii propune si doua co-productii austriece care discuta problemele integrarii rasiale si, respectiv, ale afacerilor subterane – „Miscarile unui munte din apropiere” de Sebastian Brameshuber (Austria/Franta, 2019) si „Lemn” de Monica Lazurean-Gorgan, Michaela Kirst, Ebba Sinzinger (Romania/Germania/Austria 2020).

Laureat deja al catorva festivaluri de prestigiu (Cinéma du Réel, Vienna International Film Festival, Diagonale Graz etc.), „Miscarile unui munte din apropiere” (Bewegungen eines nahen Bergs) de Sebastian Brameshuber este unul dintre concurentii importanti ai Competitiei Internationale a One World Romania #13. Filmul surprinde o parte din existenta lui Cliff, un nigerian stabilit recent in Austria, intr-o zona muntoasa de la poalele Alpilor. „La prima vedere, filmul lui Sebastian Brameshuber nu pare sa aiba vreo miza militanta sau sa tinteasca vreun discurs angajat, insa critica sociala exista si e decelabila intre straturile de cotidian aparent banal care jaloneaza parcursul protagonistului sau. Subtil, din relatiile cu ceilalti si cateva franturi de conversatie, putem intrezari semne de intoleranta, neincredere sau chiar rasism, toate sub masca bunelor intentii. Pana si episodul intoarcerii in Nigeria (tot pentru a vinde masini) e incarcat de tristetea indepartarii, de sentimentul coplesitor de a fi devenit strain chiar si printre ai tai” (Andreea Chiper, OWR13).

Proiectia offline a filmului „Miscarile unui munte din apropiere” (Bewegungen eines nahen Bergs) se va desfasura in prezenta regizorului Sebastian Brameshuber, pe 27 august, ora 20.15, la Manasia Hub. Filmul poate fi vizionat si online.

OWR13 poster movements of a nearby mountain 1

Cel de al doilea film realizat cu participare austriaca a fost selectionat intr-una dintre cele mai asteptate sectiuni „Dreptatea intr-o lume stramba”, compusa din sapte filme care analizeaza tot atatea provocari, din cele mai diverse (coruptie, traume istorice, sistemul judiciar si carceral, conflicte etc.), care pun in pericol statul de drept in tari de pe patru continente.

Defrisarile ilegale sunt o afacere de miliarde in intreaga lume, subiectul fiind de o acuta actualitate in Romania. Productia „Lemn” de Monica Lazurean-Gorgan, Michaela Kirst, Ebba Sinzinger a avut premiera in acest an si incearca sa identifice conditiile in care se pot produce schimbarile de mentalitate in raport cu necesitatea protejarii mediului inconjurator.

„Lemn” va fi prezentat offline, pe 26 august, ora 18.30, la Verde Stop Arena, in prezenta regizoarei Monica Lazurean-Gorgan. Filmul poate fi vizionat si online.

Mai multe despre filme - http://bit.ly/OWR13

OWR13 poster lemn


Proiectie de film exclusiva - „Forme in relatie cu viata / Die Wiener Werkbundsiedlung”

Existenta moderna de zi cu zi intr-un monument istoric... Cu ocazia proiectului expozitional „FAR | 12 fotografi de arhitectura din Romania ” realizat de Asociatia Igloo - Habitat si Arhitectura, prezent la Cluj in perioada 1 - 9 august, Forumul Cultural Austriac a prezentat, in exclusivitate, proiectia offline a documentarului „Forme in relatie cu viata / Die Wiener Werkbundsiedlung” (2014) al realizatoarei Heidrun Holzfeind. In perioada 9 august - 6 septembrie, este oferita si o proiectie exclusiva online.

Puteti viziona „Forme in relatie cu viata / Die Wiener Werkbundsiedlung” timp de o luna, intre 9 august 2020, ora 18.00, si 6 spetembrie 2020, ora 23.00, in exclusivitate pe site-ul Forumului Cultural Austriac Bucuresti. Filmul va este oferit in versiune originala, in limba germana, cu subtitrare in limba engleza.

Documentarul „Forme in relatie cu viata / Die Wiener Werkbundsiedlung” prezinta viata de zi cu zi intr-o zona rezidentiala din districtul al 13-lea din Viena, care a fost conceputa in perioada interbelica ca un proiect arhitectonic destinat sa promoveze coexistenta diferitelor clase sociale. Uniunea de arhitectura „Werkbund” a dezvoltat in anii 1920 o noua abordare a modului de locuire, prin care oamenii si nevoile lor de viata dicteaza forma arhitecturii. In filmul sau, Heidrun Holzfeind prezinta relatia dintre om si casa, in care, pe langa aspectele estetice, sunt discutate provocari practice, cotidiene.

Filmul este diponibil aici - https://bit.ly/ModernismVienez

FormsInRelation1_sixpackfilms

Credit foto – © sixpackfilm


Proiectie de film exclusiva - „Villa Empain“

Linii, forme, detalii neintamplatoare care se intalnesc si dau nastere unor cladiri uimitoare. Pentru primul sau documentar, regizoarea austriaca Katharina Kastner construieste vizual, din elemente disparate si aparent neinsemnate, ambianta uneia dintre capodoperele europene ale arhitecturii deco-moderniste, Villa Empain din Bruxelles.

Dupa proiectia unica oferita de Forumul Cultural Austriac la Casa Tranzit din Cluj-Napoca (1-9 august), cu ocazia expozitiei multimedia „B: MAD 3.0, Bucuresti - Oras Art Deco - redescoperire, contextualizare, dezbatere” realizata de platforma media „Asociatia Igloo - Habitat si Arhitectura”, aceasta calatorie intr-o caseta cu bijuterii este disponibila acum online, pentru doar doua saptamani. Proiectia online a documentarului „Villa Empain” va este prezentata, in exclusivitate, de Forumul Cultural Austriac, intre 16 august, ora 18.00, si 30 august, ora 23.00 (ora Bucurestiului).

Cu migala si rabdare, Katharina Kastner redescopera si aduce in fata ochilor spectatorului ornamente, sunete, franturi de imagini si de amintiri care compun esenta uneia dintre cladirile Art Deco emblema din capitala Belgiei. Fosta resedinta privata a baronului Louis Empain, Villa Empain a servit ca muzeu, dar si ca ambasada, dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, pentru ca ulterior sa fie inchiriata unui post de televiziune. In anii 1990 ajunsese aproape o ruina, fiind salvata de familia Boghossian care a transformat-o in Centrul cultural Est-Vest.

Filmul este diponibil aici - https://bit.ly/VillaEmpainDoc

Villa_Empain_c_Katharina_Kastner_Ivo_Nelis_DOP

Credit foto – © Katharina Kastner/Ivo Nelis DOP


 
.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate