Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
19 aprilie 2024
Recomandări
Resilience Test: Vlatka Horvat
(Arte vizuale)
Gaep prezinta Resilience Test: Vlatka Horvat (20 iulie – 9 august 2020), a doua dintr-o serie de trei expozitii online ce exploreaza limitele corpului, vulnerabilitatea si rezistenta lui, prin selectii de lucrari de Marilena Preda Sanc, Vlatka Horvat si Ištvan Išt Huzjan. La fel ca expozitia inaugurala Resilience Test: Marilena Preda Sanc, noua prezentare online se desfasoara intr-un spatiu virtual special creat pe site-ul galeriei, Viewing Room, care le permite vizitatorilor sa descopere atat lucrarile de arta, cat si o punere a lor in context prin intermediul textelor curatorului si al explicatiilor oferite chiar de artisti.
Fie ca lucreaza cu sculptura, instalatie, performance, fotografie sau colaj, Vlatka Horvat face adesea gesturi de rearanjare si recompunere a spatiului, precum si a relatiilor spatiale si sociale pe care acesta le presupune. Este interesata in mod special de relatia precara dintre corp, obiecte, materiale si spatiul construit, iar in centrul proiectelor ei se afla chestiunea prezentei, o explorare a dinamicii complexe dintre subiect si context si un interes manifest fata de posibilitatile si problematica ocuparii si negocierii spatiului – spatiul social, fizic sau psihologic.

Resilience Test: Vlatka Horvat reuneste lucrari in patru medii diferite: fotografie, performance, obiect sculptural si colaj. Daca fotografiile din seria Monuments imagineaza o parte a corpului uman, mana, ca monument, creand o tensiune intre efemeritatea acestuia si trainicia monumentelor obisnuite, Unhinged, un performance cu durata de sase ore, in centrul caruia se afla un performer feminin solitar si o usa ce a fost scoasa din tatani, contopeste corpul si obiectul intr-o singura unitate. Lucrarea recenta Balance Beam #0320, prezentata in aceasta perioada si in expozitia de grup ... of bread, wine, cars, security and peace, de la Kunsthalle Wien, da o forma sculpturala starii de echilibru fragil, de balans intre stabilitate si o potentiala cadere. Iar in seria de colaje Hybrids, corpul si diverse elemente ale lumii fizice sunt propuse ca locuri de fragmentare, prabusire si esec, dar sunt si reimaginate ca spatii de refacere, posibilitate si joc.

Pentru Vlatka Horvat, un punct central al practicii artistice este investigarea relatiei dintre corp si spatiu, in sensul de a-l defini pe cel din urma prin potentialul lui social si politic. Lucrarile ei insceneaza relatii delicate si antagonice intre corp, mediul construit si diverse obiecte gasite, printr-un proces de reconfigurare a spatiului, precum si a posibilitatilor si implicatiilor sale sociale.” – Tevž Logar, curatorul expozitiei

Vlatka Horvat (n. 1974) lucreaza cu o varietate de medii, de la sculptura, instalatie si desen, la performance, fotografie si scriere. Lucrarile ei sunt prezentate la nivel international in diverse contexte – in muzee si galerii, la festivaluri de teatru si dans si in spatii publice. Printre expozitiile recente se numara cele desfasurate la: Pavilionul Croatiei la cea 16-a editie a Expozitiei Internationale de Arhitectura, Museums Sheffield, galeria Renata Fabbri (Milano), Gaep (ex-Eastwards Prospectus, Bucuresti), Muzeul de Arta Contemporana Zagreb, Bard Center for Curatorial Studies (NY), Wilfried Lentz Gallery (Rotterdam), CAPRI (Düssel¬dorf). Performance-urile ei au fost comisionate de organizatii din toata lumea, printre care HAU Hebbel am Ufer (Berlin), LIFT – London International Festival of Theatre (Londra), PACT Zollverein (Essen), Tanzquartier Wien (Viena), Outpost for Contemporary Art (Los Angeles). Nascuta in fosta Iugoslavie, s-a mutat in Statele Unite ale Americii in adolescenta. Dupa 20 de ani petrecuti in SUA, traieste in prezent la Londra, unde preda la Central St Martins, University of the Arts London.

Seria de expozitii online Resilience Test

Primele expozitii online prezentate de Gaep, sub titlul Resilience Test, ii au ca protagonisti pe Marilena Preda Sanc (29 iunie – 19 iulie), Vlatka Horvat (20 iulie – 9 august) si Ištvan Išt Huzjan (10 – 30 august), artisti din generatii si din spatii geografice diferite, ale caror practici sunt conectate prin interesul fata de rezilienta corpului. Proiectul este finantat de Ministerul Culturii prin programul ACCES Online 2020 si are ca parteneri Ambasada Republicii Slovenia la Bucuresti si Ambasada Republicii Croatia in Romania.

1 Vlatka-Horvat-Monuments-04-2018-web-Gaep

Vlatka Horvat, Monuments, 2018, dintr-o serie de 16 printuri Giclée pe hartie Hahnemühle Photo Rag, fiecare 25 x 20 cm; prin amabilitatea artistei si a galeriei Gaep


2 Vlatka-Horvat-Balance-Beam-0320-2020-web-Gaep
Vlatka Horvat, Balance Beam #0320, 2020, scaune de lemn, barne de lemn, diverse obiecte; dimensiuni variabile; prin amabilitatea artistei

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate