Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
19 aprilie 2024
Recomandări
Platforma de Teatru Educațional: 4−29 octombrie
(Teatru)
Platforma de Teatru Educational prezinta sapte spectacole de teatru si dans cu subiecte din universul copiilor si adolescentilor: trecerea dificila de la o varsta la alta, responsabilizarea sociala, violenta in scoala, maturizarea in absenta parintilor, confruntarea cu tipare de gandire traditionale, cu frici mostenite si clisee constrangatoare, cu evenimente istorice marcante.
In cadrul Platformei de Teatru Educational vor avea loc doua prezentari ale metodologiei de lucru care a stat la baza crearii spectacolului Familia Offline (text Mihaela Michailov, regia Radu Apostol) si o conferinta despre dezvoltarea experientelor copiilor si adolescentilor, prin intermediul artei teatrale, tinuta de psihologul Carmen Anghelescu, specialista in educatia timpurie.
Platforma de Teatru Educational este un proiect de educatie si de cercetare, prin intermediul artelor spectacolului, a unor teme de maxima relevanta pentru copii, adolescenti, educatori, parinti.

Intrarea la toate evenimentele Platformei este gratuita. Spectacolele au loc la Teatrul Foarte Mic, incep de la ora 19.00 si sunt urmate de discutii cu publicul.
Rezervari: 0732.101860

Platforma de Teatru Educational este un proiect initiat de 
Asociatia Culturala REPLIKA in colaborare cu Teatrul Foarte Mic.

Program de spectacole

Familia Offline de Mihaela Michailov, regia Radu Apostol, – 4, 5 octombrie
Zic zac, un spectacol de Andrea Gavriliu, rezemata de Stefan Lupu – 16 octombrie
Copii rai de Mihaela Michailov, regia Alex Mihaescu – 12, 15 octombrie
Clasa noastra de Tadeusz Slobodzianek, regia Simona Maicanescu – 14, 23 octombrie
Confesiunile unui caine, dramatizare dupa Viata de caine de Peter Mayle, un spectacol de Mihaela Radescu si Ioana Macarie – 22, 24 octombrie
L V:8 16, dupa Cred ca nu m-ati inteles bine de Rodrigo García, un spectacol de Ioana Paun – 21 si 28 octombrie 
Del duma, vorbeste-le despre mine de Mihaela Dragan, regia Liana Ceterchi – 29 octombrie

Program de prezentari si conferinta

Teatrul educational. Metode exploratorii, dupa reprezentatiile spectacolului
Familia Offline, 4 si 5 octombrie, ora 20.30, prezentare de Mihaela Michailov si Radu Apostol.
Educatie prin teatru, conferinta sustinuta de psihologul Carmen Anghelescu, dupa spectacolul Confesiunile unui caine, 22 octombrie, ora 20.30.

Spectacole
sambata 4 si duminica 5 octombrie, ora 19.00
Familia Offline
Text: Mihaela Michailov
Regia: Radu Apostol
Cu: Bianca Gheorghe, Denis Nadolu, Ionut Rosca, Mario stefan, Andreea Baraitan,
Georgiana Moise, Anca Negoita, Roberta Parascan, Ana Maria Zaincovschi si Viorel
Cojanu, Mihaela Radescu
Scenografia: Maria Mandea
Muzica: Bogdan Burlacianu

Spectacolul de teatru educational Familia Offline are in centru o cercetare pe care dramaturgul Mihaela Michailov si regizorul Radu Apostol au inceput o in 2007, pe tema copiilor lasati singuri acasa de parintii care pleaca la munca in strainatate. In 2012, Mihaela Michailov si Radu Apostol au inceput sa lucreze la Familia Offline cu un grup de copii de la scoala nr. 55 din cartierul Republica. Copiii au fost implicati in procesul de elaborare a unor solutii teatrale care sa le reprezinte cat mai adecvat universul emotional, preocuparile si nevoile de auto exprimare. Familia Offline este spectacolul maturizarii in absenta parintilor. Este spectacolul copiilor care se transforma in oameni mari, asteptand sa fie din nou alaturi de mama si de tata. Maturizarea lor naste intrebari inocente, tandre si cinice, despre lumea in care traim: Cand suntem destul de mari ca sa putem avea grija de noi si de cei care ne sunt aproape? Cand devenim mama? Si cand mama nu este aproape de noi, cine e mama? Familia Offline este spectacolul adaptarii la conditia de copil parinte si la cotidianul „grunjos” care i face pe copii sa si reinventeze roluri noi in familia de granita.


joi 16 octombrie, ora 19.00
Zic zac
un spectacol de Andrea Gavriliu, rezemata de Stefan Lupu
Cu: Andrea Gavriliu, stefan Lupu, Gabriel Costin
Scenografia: Andreea Sandulescu
Asistent scenografie si sunet: Alexandru Petre
Light design: Alexandru Bibere
Montaj video: Gabriel Costin
Clasa prof. univ. dr.: Raluca Ianegic

El si Ea se gasesc intr un club in care se supun, fara sa vrea, DJ ului. Avand ca tema principala influenta muzicii asupra individului, se va urmari evolutia relatiei lor in functie de ce senzatii, stari si reactii le trezeste fondul sonor. Prin urmare, coloana sonora a spectacolului joaca un rol decisiv in traseul celor doi „clienti”. Controlata de catre DJ, acest maestru de ceremonii care se afla intr o continua metamorfoza – animalic, bufonic, diavolesc – muzica ii transforma in marionete care nu si mai pot controla pornirile. Se opreste muzica? Se simt descoperiti fara ea… Aceasta serata le va scoate la iveala, rand pe rand, toate mastile afisate in societate, placerile vinovate, prejudecatile si fricile pana nu mai ramane decat… El si Ea. Zic Zac este spectacolul generatiei noastre. Vorbeste despre etapele unei relatii: simpatie si antipatie, porniri animalice si dezbateri filosofice, sensibilitate si cruzime, frici personale si nevoia de a ne gasi jumatatea. Toate acestea sunt inglobate intr o calatorie psihedelica plina de umor si, mai ales, de Muzica! Zic Zac este un spectacol care transpira – si la propriu si la figurat – energie exploziva, sexualitate, umor si sensibilitate care ne invata ca daca ai carte, nu se face primavara, ca „Tacerea este unul din argumentele cele mai greu de combatut”, ca „Limba pe romani ii incurca n gura” si ca ne e frica de frica. Asadar, doamnelor si domnilor, dansati!


duminica 12 si miercuri 15 octombrie, ora 19.00
Copii rai
Text: Mihaela Michailov
Performer: Katia Pascariu
Regia: Alexandru Mihaescu
Muzica: Eduard Jak Neumann
Miscare scenica: Farid Fairuz

Copii rai este un spectacol despre sistemul de educatie din Romania, despre formele de violenta care transforma o pedeapsa aparent banala intr o amenintare colectiva, despre relatiile de putere copii profesori parinti, despre influenta grupului in luarea unor decizii personale, despre pericolul abandonului scolar. Copii rai este povestea unei fetite de unsprezece ani care colectioneaza elastice si viseaza girafe. In jurul ei, toti copiii scriu frumos si sunt cuminti. In jurul ei, eroii adevarati fac istoria. Despre istoria ei personala nu vine niciodata vorba la scoala. Copii rai pleaca de la un caz real, pe care echipa spectacolului l-a documentat in scoala. Copii rai este un text confruntare cu sistemele care ne cresc mari, care ne nvata ce ar trebui sa ne reprezinte si ce ar trebui sa fim. Care ne transforma in lideri inainte de a ne lasa sa fim copii. Care ne dreseaza ca sa ne potrivim in sistem. Miza acestui spectacol, si a programului scoala de sambata dimineata, initiat de echipa proiectului, este de a crea un cadru de dezbatere si reflectie, care sa i adune lalolalta pe cei vizati de problemele majore cu care se confrunta sistemul de educatie din Romania: violenta in scoala, lipsa modelelor si a reperelor, tensiuni in familie, influenta grupului, capacitatea copiilor de a lua decizii si de a actiona in cunostinta de cauza, gandirea critica a elevilor. La dezbaterile post spectacol, spectatorii si echipa de artisti discuta despre posibile solutii de prevenire a violentei in scoala, despre necesitatea crearii unui dialog autentic intre toti factorii de decizie implicati si despre importanta de a transforma scoala intr o comunitate vie, care sa stimuleze forta creatoare a copilului.


marti 14 si joi 23 octombrie, ora 19.00
Clasa noastra – Poveste in XIV lectii de Tadeusz Slobodzianek
Traducere si adaptare: Simona Maicanescu, in colaborare cu Delia Herman si Diana Herman
Regia: Simona Maicanescu
Cu: Alexandra Buza, Gabriela Sandu, Ilona Brezoianu/Ioana Chitu, Madalina Craiu, 
Ionut Niculae, Alin Stan, Andrei Catalin, Costin Dogioiu, Dragos Olaru, Rares Andrici, Alecsandru Dunaev
Scenografia: Ruxandra Manolovici
Muzica originala: Marius Sireteanu
Pregatire muzicala: Diana Herman
Coord. light & sound design: Horea Murgu
Light design: Alexandru Balta
Sound design: Daniel Mesteru si Marius Sireteanu
Asistenti: Delia Herman si Alexandru Raptis

Un grup de copii. Cu totii in aceeasi clasa: fete si baieti, catolici si evrei. Invata impreuna, se joaca impreuna, cresc impreuna. Dar intr o buna zi, la lectiile de istorie si de religie, au de infruntat realitatea: stalinismul, nazismul, discriminarile, dogmele, nedreptatile. Viata ii obliga sa creasca prea repede, punandu-i la incercare: sa-si urasca prietenul, sa-si iubeasca dusmanul, sa-si tradeze credinta din frica sau din iubire. Sa lupte si sa moara pentru convingerile lor, sa traiasca cu speranta ca nu si vor pierde niciodata demnitatea. Clasa noastra este o poveste despre zece copii si destinul fiecaruia dintre ei, de a lungul a saptezeci de ani de istorie. O piesa tulburatoare despre noi, oamenii, si puterea sentimentelor noastre.


miercuri 22 si vineri 24 octombrie, ora 19.00
Confesiunile unui caine dramatizare dupa Viata de caine de Peter Mayle
Un spectacol de Mihaela Radescu si Ioana Macarie
Cu: Mihaela Radescu, Ioana Macarie, Andrei Gönczi, 
Madalina Florescu – pian si Cristian Balas – vioara
Coregrafia: Ioana Macarie
Un proiect Asociatia Culturala REPLIKA realizat in colaborare cu Asociatia RED PANDA si Teatrul LUNI de la Green Hours.

Spectacolul Confesiunile unui caine are ca subiect lectiile de supravietuire ale unui caine comunitar, a carui poveste de viata l a facut celebru. Marturisirile personajului sunt prezentate sub forma unei conferinte, dupa modelul TED. Spectacolul este interactiv. Publicul este provocat sa intre in dialog cu actorii. Muzica live creaza o atmosfera de buna dispozitie, emotioneaza si, in acelasi timp, amplifica mesajul principal al spectacolului: „Adopta un caine, tu esti sansa lui!”. Miza spectacolului este sensibilizarea, constientizarea si responsabilizarea cetatenilor in legatura cu problema cainilor comunitari, pe de o parte, si cu violenta impotriva animalelor, pe de alta parte. Confesiunile unui caine s-a jucat in salile mai multor Biblioteci din Bucuresti si din tara, in cadrul proiectului Manifest canin in sala de lectura si, de asemenea, este prezentat in opt scoli gimnaziale din Bucuresti, prin proiectul in derulare si eu sunt responsabil.


marti 21 si marti 28 octombrie, ora 19.00
L V: 8 16 dupa Cred ca nu m ati inteles bine de Rodrigo García
Un spectacol de Ioana Paun
Cu: Lari Giorgescu
Traducerea: Delia Mihalache
Artist asociat: Maria Draghici
Un proiect tangaProject, in parteneriat cu UNATC si Teatrul LUNI de la Green Hours.

L V: 8 16 e ca o harta a traseelor cotidiene, din parc acasa la scoala la job, care transforma un copil in adolescent si apoi in tanar cu rate si probleme. „Am 6 ani si 8 luni. Imi place sa ma uit la testoasele Ninja. Sa vad cum se lupta cu criminalii, cu extraterestrii si cu Shredder. Cand voi fi mare vreau sa ma fac testoasa Ninja. Am 7 ani si 4 luni. Sunt in clasa intai. Trezirea la 6. Teme. Note. Caiet liniat. Dictare. Autodictare. Invatat pe de rost. Ghiozdanul meu are o tona. Tone de caiete. Tone de teme. Doamna invatatoare ne dicteaza cu viteza luminii. Am 24 de ani. Am un job. O garsoniera in rate si un televizor.


miercuri 29 octombrie, ora 19.00
Del Duma, Vorbeste-le despre mine
Text: Mihaela Dragan
Cu: Mihaela Dragan
Regia: Liana Ceterchi
Muzica: Elena Albu
Costume: Mesteshukar Butiq
Afisul si pictura: Paul Hitter

Povestile a patru femei rome se imbina cu muzica traditionala romani, intr-un spectacol de teatru documentar. Cele patru femei rostesc: „Del Duma, Vorbeste-le despre mine!”. Despre adevarul casatoriei timpurii, despre ce inseamna apartenenta la o comunitate traditionala si despre ce se intampla cand nu te mai regasesti acolo. Despre asa zisul „exotism” al femeii rome, despre stereotipuri care ne amintesc ca acceptarea si diversitatea sunt inca departe de realitate. „Ca sa nu ma marit, m-am pocait. Parintii mei imi spuneau ca e vremea, ca toate fetele se marita la varsta mea dar eu nu ma simteam pregatita la 13 ani sa devin sotie si nici mama!” „Mi-a daruit un C.D. cu albumul lui pe care mi-a scris: «the best two days of my life, big kiss for my future wife». Cand am ajuns in Olanda am aflat ca el era dealer de marijuana. Acolo mi se spunea Romanian gipsy girl. Toti erau curiosi sa afle lucruri despre mine, despre familia mea gipsy de parca eram exponat de muzeu”. „Da, sunt tiganca dar nu privi tu partea rea, uita-te la mine cum sunt si judeca-ma dupa persoana mea.


sambata 4 si duminica 5 octombrie, ora 20.30
Teatrul Educational: metode exploratorii

Dramaturgul Mihaela Michailov si regizorul Radu Apostol prezinta metodologia specifica practicilor de lucru la spectacolul de teatru educational Familia Offline. Cei doi artisti vor vorbi despre metodele pe care le au folosit in elaborarea atelierelor premergatoare constructiei spectacolului, despre rolul activ al copiiloractori sociali in conceperea unor solutii teatrale care sa le defineasca orizontul de cunoastere si emotionalitate, despre necesitatea unui teatru al copiilor pentru copii, un teatru care sa reprezinte problemele acute din viata lor, despre regandirea rolurilor in echipa de creatie, despre noi forme de solidarizare pe care le poate crea teatrul copiilor.


miercuri 22 octombrie, ora 20.30
Mijloace teatrale in pedagogie

In cadrul Platformei de Teatru Educational, psihologul Carmen Anghelescu va sustine o conferinta dedicata educatorilor si artistilor interesati de lucrul cu adolescenti si copii. Conferinta exploreaza, din punct de vedere psihologic, rolul si functia teatrului in dezvoltarea creativitatii si in largirea experientelor de viata ale copiilor si adolescentilor. Experientele teatrale ii imbogatesc emotional pe tinerii spectatori si ii ajuta sa cunoasca mai bine lumea in care traiesc. Conferinta se va concentra pe rolul teatrului in formarea constiintei critice la tineri. Carmen Anghelescu este formator in educatie timpurie pentru profesionisti, formator pentru dezvoltarea competentelor parentale si creatoare de programe educationale la Centrul pentru Educatie si Dezvoltare profesionala Step by Step. A coordonat proiectul Centrul Multifunctional de Educatie Timpurie in unitati publice (crese si gradinite), in noua judete din tara, in perioada 2007 2010. Este consultant de specialitate la spectacolele pentru copii de pana la trei ani pentru 
Teatrul Ion Creanga.



.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate