Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
25 aprilie 2024
Recomandări
Cele mai bune documentare britanice vor putea fi vizionate la cea de-a cincea ediție a British Documentary
(Cinema)
In data de 6 octombrie 2014, ora 19.00, se da startul celei de-a cincea editii a "British Documentary".
Proiectul, organizat de British Council, include 10 proiectii saptamanale care vor avea loc  in perioada 6 octombrie – 15 decembrie, in zilele de luni (cu exceptia zilei de luni, 10 noiembrie), incepand cu ora 19.00, la Muzeul National al Taranului Roman, in Studioul „Horia Bernea”.  
Filmele sunt subtitrate in limba romana, iar intrarea este libera, in limita locurilor disponibile.

Pastrand traditia editiilor anterioare, filmele ce vor fi prezentate la British Documentary au fost nominalizate sau castigatoare ale premiilor acordate la Festivalul de film documentar Grierson, din Marea Britanie, in ultimii ani. 

Particularitatea proiectului British Documentary consta in diversitatea temelor abordate de documentarele prezentate, de la probleme ale lumii contemporane - escaladarea extremismului religios, conflictele armate din Siria si din alte zone ale lumii, redefinirea si acceptarea sexualitatii, statutul femeii in societati represive -, pana la teme artistice si subiecte stiintifice.

Editia a cincea se deschide cu un documentar despre celebrul scriitor Salman Rushdie, acuzat de blasfemie si urmarit 10 ani de o condamnare la moarte. 
Documentarul coincide cu publicarea ultimului volum al scriitorului, „Joseph Anton: Memorii”, prezentand o serie de interviuri realizate de Alan Yentob, cu Salman Rushdie insusi si ofiterii insarcinati cu protectia sa, cu membrii familiei lui Rushdie si prietenii sai apropiati.

Programul proiectiilor, care vor avea loc in perioada 6 octombrie – 15 decembrie 2014, este disponibil pe website-ul British Council (www.britishcouncil.ro). Filmul programat pentru data de 1 decembrie va fi proiectat marti, 2 decembrie, ca urmare a sarbatorilor dedicate Zilei Nationale a Romaniei.

British Documentary, editia V, se desfasoara in Bucuresti in parteneriat cu Muzeul National al Taranului Roman, iar la nivel national, proiectul este sustinut de EuropaFM si de partenerii media HotNews, Cinemagia si Sapte Seri.
                                                  
Programul British Documentary, editia V :
*6 octombrie - „CONDAMNAREA LA MOARTE – POVESTEA LUI SALMAN” (82 min.)
*13 octombrie -„SIRIA: INTRE FRONTURI” (50 min.)
*20 octombrie –„SALMA” (91 min.)
*27 octombrie -„ORDINE SI DEZORDINE: POVESTEA ENERGIEI” (60 min.)
*3 noiembrie – „ZONA DE SIGURANTA: CAMPURILE MORTII SRI LANKA” (96 min.)
*17 noiembrie - „PRIBEGII SOSELELOR” (90 min.)
*24 noiembrie -„PROBLEMA AJUTORULUI UMANITAR” (120 min.)
*2 decembrie - ora19.00 -„BAIATUL DE PE PLAJA” (28 min.)
*                   - ora 19.30 -„REGINA ADOLESCENTA A FRUMUSETII” (60 min.)
*8 decembrie - „COMPUTERUL VECHI DE 2000 DE ANI: MECANISMUL DE LA ANTIKYTHERA” (60 min.)
*15 decembrie -„IN LUMINA REFLECTOARELOR: NORMAN PARKINSON” (75 min.)

                                                                      #
Condamnarea la moarte: povestea lui Salman (82 min.)
2012, Jill Nichols  

Salman Rushdie dezvaluie, pentru prima data, adevarul celor 10 ani in care a stat ascuns ca urmare a condamnarii la moarte proclamate de ayatolahul iranian Khomeini. 
Documentarul coincide cu publicarea ultimului volum al scriitorului, „Joseph Anton: Memorii”, prezentand o serie de interviuri realizate de Alan Yentob, cu Salman Rushdie insusi si ofiterii insarcinati cu protectia sa, cu membrii familiei lui Rushdie si prietenii sai apropiati. 


Siria: intre fronturi (49 min.)
2013, Olly Lambert

Regizorul Olly Lambert exploreaza zona raului sirian Orontes si documenteaza pozitiile de ambele parti ale frontului sirian: cea a guvernului si a presedintelui Assad si cea a unei grupari de opozitie - Armata Siriana Libera, intr-un documentar fara precedent, considerat a fi cel mai important material jurnalistic realizat pe teritoriul Siriei.
Documentarul este castigatorul a numeroase premii printre care BAFTA, David Bloom si Grierson. 


Salma (91 min.)
2013, Kim Longinotto

Odata ajunsa la pubertate, Salma a fost obligata sa-si petreaca urmatorii noua ani izolata intr-o camera din casa familiei sale. In pofida tuturor greutatilor intampinate si a privarii de libertate, Salma reuseste sa isi gaseasca un refugiu scriind poezii, care ajung sa fie publicate cu ajutorul mamei sale. Lipsa accesului la educatie, discriminarea femeilor si rolul de opresiv al comunitatii in deciziile membrilor sai sunt doar cateva din problemele ridicate in documentarul realizat de Kim Longinotto, regizoare castigatoare a numeroase premii internationale.

Ordine si dezordine: povestea energiei (60 min.)
2012, Nic Stacey

Profesorul Jim Al-Khalili dezvaluie povestea uluitoare a felului in care au fost descoperite legile care guverneaza universul. Energia este de o importanta vitala pentru noi toti, insa, ce este ea mai exact?
Profesorul Jim Al-Khalili investigheaza un set de legi ale fizicii care leaga toate elementele lumii noastre, de la motoare la oameni si stele. Ceea ce aflam este ca energia, atat de importanta in viata de zi cu zi, ne ajuta sa intelegem mecanismele din spatele intregului univers. 

Zona de siguranta – Campurile mortii din Sri Lanka (96 min.)
2013, Callum Macrae

Castigator al premiului publicului in 2013 la Festivalul de Film International pentru Drepturile Omului de la Nuremberg, documentarul lui Callum Macrae urmareste evenimentele tragice ale ultimelor luni ale razboiului civil din Sri Lanka, prezentand cu acuratete unele dintre cele mai grave crime de razboi si impotriva umanitatii. Marturie stau relatarile supravietuitorilor si materialele video inregistrate atat de victime, cat si de uzurpatori. 

Pribegii soselelor (91 min.) 
2012, Chris Cottam

Rich Hall ne poarta intr-o calatorie personala pentru a defini ce anume caracterizeaza filmele genului road movie. Inca de la inceputurile cinematografiei americane, road movie-ul a fost sinonim cu cultura americana, iar filme precum Bonnie si Clyde, Fructele maniei si Thelma si Louise au demonstrat memorabil acest lucru. Umorul caracteristic lui Rich Hall, prezentatorul documentarului, urmareste inclusiv modul in care contextul social, economic si politic au contribuit la redefinirea genului artistic. 

Problema ajutorului umanitar (120 min)
2012, Ricardo Pollack

Acum 45 de ani, un grup de tineri si-a propus sa ofere sprijin victimelor zonelor de conflict, insa au realizat in scurt timp ca pana si cele mai bune intentii pot fi contestate in fata pericolului iminent.  
„Problema cu ajutorul umanitar” analizeaza indeaproape intamplarile care au avut loc de-a lungul celor mai mari dezastre umanitare din ultimii 50 de ani. In pofida bunelor intentii, sa fi fost ajutorul acordat mai degraba o piedica? 

Baiatul de pe plaja (28 min.)
2013, Emil Langballe

Juma este somer si, ca majoritatea tinerilor kenyeni, viseaza la o viata mai buna peste hotare. intr-o zi o intalneste pe Lynn, din Marea Britanie, si deodata Europa pare a sa fie mult mai aproape. 
Castigator al premiului la categoria „Cel mai bun documentar de scurt-metraj” la Festivalul International de Film de la Karlovy Vary, documentarul lui Emil Langballe surprinde complicatiile unei forme de turism aparte, in care promisiunile constituie principala sursa de atractie. 

Regina adolescenta a frumusetii (58 min.)
2012, Dan Murdoch

Documentarul lui Dan Murdoch arunca o privire in culisele concursurilor de frumusete si pune sub semnul intrebarii artificialitatea unor astfel de evenimente. Protagonista documentarului, primul adolescent din Marea Britanie care a facut o operatie de schimbare de sex, dezvaluie toate provocarile intampinate in incercarea de a-si accepta si destainui propria identitate, de la operatiile estetice pana la tentativele de suicid. 

Computerul vechi de 2000 de ani: mecanismul de la Antikythera (59 min.) 
2012, Michael Beckham

Documentarul dezvaluie povestea extraordinara a computerului vechi de 2000 de ani, construit de grecii antici, precum si intreaga mobilizare de forte sustinuta de o echipa de cercetatori internationali pentru a afla misterul din spatele acestui artefact unic, cunoscut drept „mecanismul de la Antikythera”. 

In lumina reflectoarelor: Norman Parkinson (75 min.)
2013, Nicola Roberts

Norman Parkinson este cunoscut atat pentru indelungata sa cariera ca fotograf revolutionar in domeniul modei, cat si drept un personaj excentric, pasionat de gastronomie, care si-a creat propria marca de carnati. Fotografiile impresionante, precum si inregistrari ce pana acum nu au fost accesibile publicului constituie farmecul aparte si ineditul acestui documentar, alaturi de interviuri cu Iman, Jerry Hall, Carmen Dell’Orefice si Grace Coddington, directorul de creatie al prestigioasei reviste de moda Vogue. 

Afis Bitish Documentary


.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate