Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
25 aprilie 2024
Recomandări
Poveştile instrumentelor – un proiect lansat în Noaptea de Sânziene 2020
(Muzică)
Proiectul Povestile instrumentelor. a fost conceput intr-un fel si se naste in alt fel, in Noaptea de Sanziene a anului 2020, in vremuri in care a vrea sa faci arta, oriunde in lume, a devenit neinchipuit de dificil, in vremuri in care artistii cu si modul lor de expresie sunt redusi, aproape, la tacere, in vremuri in care artistii par, celor multi, neesentiali.
Povestile instrumentelor vor iesi in lume online, la ora zero in Noaptea de Sanziene, pe povestileinstrumentelor.turneedepoveste.ro si procontemporania.ro.

Povestile instrumentelor spun cum cele mai captivante intamplari artistice se petrec in jurul instrumentelor istorice. Povestile instrumentelor chiar sunt cu printese, regi, regine si artisti care au uimit o intreaga epoca. Ele sunt spuse si cantate de pianistul Horia Mihail, violonistul Gabriel Croitoru, violoncelistul Marin Cazacu, flautistul Ion Bogdan Stefanescu, clarinetistul Emil Visenescu si organistul Eduard Antal.

Cum au luat ele nastere ?

Au fost odata ca niciodata niste turnee de poveste, care, de 10 ani, au strabatut an de an Romania de la un capat la celalalt, fara oprire. Au purtat numele Pianul calator, Vioara lui Enescu, Flautul fermecat, Duelul viorilor, Orgile Romaniei, COOLsound, Clasic la puterea a treia – Violoncellissimo. Cele trei dive si lista lor s-a imbogatit an dupa an, unele dintre ele crescand intr-un an cat altii-n sapte. Surori, semanand intre ele precum fiicele de Imparat, dar avand, totusi, fiecare, ceva diferit.
Cand a venit vremea sa aniverseze a zecea editie, iar Turneele de poveste sa se transforme in Povestile instrumentelor, lumea artistica a fost cuprinsa de inghet si tot ceea ce era glas al unui instrument muzical a amutit.
Salile de concert si spectacol au ramas goale, pe strazile altadata animate in serile de sfarsit de saptamana din jurul acestora nu mai trecea nicio masina si niciun om, rochiile de gala au ramas in dulapuri si, pentru o clipa ce a luat proportii uriase, toti muzicienii au avut senzatia ca traiesc un vis urat, din care nu reuseau sa se trezeasca.

Contrar oricarei evidente care spune ca o lume fara muzica nu exista, tot mai multe ursitoare preziceau disparitia MUZICII asa cum o stiam cu totii.

Atunci, de undeva, din spatele unei cortine pe care se asezase praful de cand nu mai avea nevoie nimeni de ea, s-a ivit o zana buna care a spus: “Voi sa nu uitati ca atata timp cat veti sti sa spuneti POVESTILE INSTRUMENTELOR voastre catre spectatorii din sala sau catre cei aflati in fata unui foisor dintr-un parc, catre elevii si studentii vostri, catre copii si catre bunici, catre publicul care se uita la ecranele telefoanelor mobile la fel de speriat ca si voi privind catre un viitor incert, MUZICA va gasi drumul pentru a reveni la locul ei, in sala de concert, alaturi de oameni

Asa s-au transformat Turneele de poveste in Povestile instrumentelor, pentru a da speranta celor care cred in puterea unica a muzicii de a transmite emotie vie. O serie de povesti subiective ale instrumentelor au capatat astfel glasul pianistul Horia Mihail, violonistului Gabriel Croitoru, violoncelistului Marin Cazacu, flautistului Ion Bogdan Stefanescu, clarinetistului Emil Visenescu si organistului Eduard Antal care au spus povestile instrumentelor lor intr-un ton personal, insotindu-le cu o selectie muzicala gandita de fiecare cum a considerat mai convingator. Alaturi de ei in recitaluri au venit pianista Clementina Ciucu-Ristea si violonista Simina Croitoru.

Dupa primavara inghetata a anului 2020, Povestile instrumentelor vor redeveni Turnee de poveste, vor prinde viata intai in aer liber, apoi in catedrale si in sfarsit in salile de concert, de la cele mai mici, la cele mai mari, redand speranta, readucand publicului curajul de a veni alaturi de ceilalti si de a restaura unicitatea actului artistic viu, care presupune existenta a doi parteneri: artistul si publicul sau.

Detalii pe povestileinstrumentelor.turneedepoveste.ro si www.procontemporania.ro

afis-Povestile-instrumentelor

Producator: Pro Contemporania
Proiect cultural co-finantat de Administratia Fondului Cultural National
Coproducatori: TVR 3, Radio Romania Cultural, Radio Romania Muzical, Radio Romania Regional
Parteneri culturali:  Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti, Centrul National de Arta Tinerimea Romana, Senia Music, Art Seven, Muzeul National „George Enescu”, The Culture Club
Cu sprijinul: JTI, Nucleo, Piccolo Maestro, Vimetco ALRO Slatina, JOROM, Orkla Foods

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate