Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
24 aprilie 2024
Recomandări
Gabriel Croitoru şi Vioara lui Enescu la Grădina cu Filme – Cinema and More pe 26 iunie
(Muzică)
Vioara lui Enescu revine in 2020 cu un prim recital live al anului, in aer liber, exclusiv Beethoven, pe 26 iunie, ora 19.00, in Gradina cu filme – Cinema & More (CREART) din Piata Lahovari din Bucuresti.
Gabriel Croitoru, violonistul care are privilegiul de a canta pe vioara Guarneri del Gesu supranumita „Catedrala”, pe care a cantat George Enescu (instrument pus la dispozitie si aflandu-se in patrimoniul Muzeului National „George Enescu”) si pianistul Horia Mihail vor canta in intreaga tara celebrele sonate pentru vioara si pian de Ludwig van Beethoven, a caror integrala o vor finaliza in toamna la Sala Radio, sub semnul aniversarii Beethoven 250. Pe 26 iunie, vor putea fi ascultate live sonatele pentru vioara si pian nr. 1 in Re major si nr. 5 in Fa major Sonata primaverii.

Inclasificabil in interiorul propriei sale creatii, Beethoven este in aceasi situatie daca ne raportam la categoriile istorice. Clasic sau romantic? Beethoven pare sa depaseasca fara greutate aceste alternative in care incercam sa-l inchidem. La hotarele a doua universuri spirituale, creatia lui se sustrage, prin natura ei, istoriei: singulara, permanent aflata in prezent, aceasta creatie este moderna, defineste, clarifica, concretizeaza notiunea insasi de modernitate – notiune pe care, la randul sau, omul modern o explica, o recreaza, o modeleaza in limbajul lui propriu. În dialogul pe care fiecare generatie, fiecare individ il are cu opera beethoveniana, aceasta se arata mai actuala si mai inovatoare ca niciodata.
  
A trecut peste un secol de cand George Enescu strabatea tara in timpul Primului Razboi Mondial alaturi de vioara sa, pentru a-si duce muzica catre cei bolnavi, raniti in razboi, oameni aflati in necazuri si nevoi. Acelasi instrument – gratie altruismului lui Gabriel Croitoru, violonistul care a castigat prin concurs dreptul de a canta la „Catedrala”, cum este denumita celebra vioara construita de marele Guarneri del Gesu – participa la aceeasi nobila misiune: aceea de a duce muzica in intreaga tara, acolo unde este mai mare nevoie de ea.
   
Gabriel Croitoru: „Am marea bucurie de a fi castigat in urma cu mai multi ani dreptul de utilizare a viorii „Catedrala”, construita de Giuseppe Guarneri, supranumit „del Gesu” care i-a apartinut Maestrului, aflata astazi in custodia Muzeului National „George Enescu”. Nu cred ca exista bucurie mai mare decat aceea de a fi parte din viata unui instrument de o asemenea valoare, care a trecut in cele trei secole de existenta prin mainile foarte multor violonisti de exceptie. Spun de exceptie, prin prisma felului in care s-a pastrat acest instrument, stiut fiind faptul ca orice instrument cu corzi trebuie cantat pentru a-si pastra si chiar imbunatati calitatile sonore. Lemnul – de provenienta romaneasca, se pare – din care au fost construite aceste viori, s-a uscat in timp, dar, in acelasi timp, vibrand odata cu sufletele celor care l-au manuit de-a lungul anilor, a evoluat. Aceasta vibratie inca se transmite catre cei care vin sa ne asculte in sala de concert sau in turneele pe care le-am intreprins in ultimii ani alaturi de pianistul Horia Mihail. Turneul „Vioara lui George Enescu”, devenit deja un brand, a bucurat sufletele multor oameni veniti sa ne asculte povestile despre instrument, despre lucrarile interpretate si, nu in ultimul rand, despre continuarea traditiei pe care George Enescu a deschis-o acum mai bine de un secol, aceea de a aduce alinare, un strop de muzica buna, acolo unde nu ar fi avut acces, adica la sate, prin parcuri si prin licee.”
  
Vioara Enescu CREART_5_Foto_Virgil Oprina_2019_09_18

Daca la primele editii sondam teritoriul virgin al caminelor culturale din sate aflate in cele mai indepartate colturi ale Romaniei, unde sunetul muzicii clasice nu ajunsese niciodata, au fost mai apoi turnee in care vioara lui Enescu a mers in cautarea pianelor calatoare lasate in diferite orase ale tarii de Horia Mihail si, evident, la Sala Radio. ?i ani in care a ajuns sa cante la Beijing, la Londra, in Spania, Portugalia. Iar in 2021 se pregateste sa ajunga la Tokyo. Turneul national Vioara lui Enescu va avea loc in octombrie - noiembrie 2020.
   
Concertul extraordinar de la Gradina cu filme Cinema and More este gandit ca un preambul al turneului national din toamna, fiind organizat de Primaria Capitalei, prin creart – Centrul de Creatie, Arta si Traditie al Municipiului Bucuresti.

VIOARAafiscreart26iun2020


Producator: Pro Contemporania

Organizator : Primaria Capitalei, prin creart – Centrul de Creatie, Arta si Traditie al Municipiului Bucuresti, Gradina cu filme – Cinema and More

Coproducatori : Radio Romania si TVR 3

Cu sprijinul: JTI, ALRO Slatina, Nucleo, Piccolo Maestro, Senia Music, Muzeul National „George Enescu”, Mercure Hotels, The Culture Hub

Gabriel Croitoru_2_Foto_Virgil Oprina_Vioara_2020_05_30



.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate