Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
26 aprilie 2024
Recomandări
Invitaţie vernisaj | Expoziție personală | Matei Lăzărescu - Pictură, desen, fotografie, video
(Arte vizuale)
Matei Lazarescu s-a nascut in 1948 in Bucuresti, intr-o familie de intelectuali romani persecutata, ca nenumarate altele, de sistemul  comunist. Primele desene (portrete)  le realizeaza la varsta de sase  ani, indrumat de tatal sau, medic, desenator talentat si poet, care ii  transmite adanca admiratie a culturii clasice, iubirea pentru lumea  satului si pentru taranul roman, precum si pasiunea fotografiei.
In Institutul de Arte din Bucuresti, studiul dupa natura a fost  elementul esential, la care s-au adaugat, in mod fericit, profesori ca  Gheorghe Ghitescu precum si prezenta si prietenia colegilor.

“Bisericile manastirilor din Bucovina, cunoscute in calitate de restaurator de fresca in anii ’70, casi lumea satului, regasita atunci si observata, fotografiata ziua, si desenata seara ca intr-un jurnal poetic, au fost o noua treapta in constructia sufletului de tanar, cu sentimentul trairii in mijlocul unei lumi complete, adevarate, care parea ca isi ajunge ei insasi.Atunci s-au intarit, ca aripile fluturilor, dorintade adevar, de atingere stransa a realitatii, si a izvorat suvoiul de poezie care decurge din aceasta, impresia ca totul e plin de sens, ca lucrurile vorbesc de la sine si ca nu avem decat sa le punem pe hartie sau pe panza. Fantana, izvorul, drumul de pamant, casa din lemn si lut, curtea cu iarba, livada, locuite ca o arca a lui Noe de o familie cu credinta, munca si obiceiurile ei, inconjurata de animalele ei, ma insotesc de atunci pretutindeni."

Reintalnirea dupa 15 ani lungi de exil cu domnul Paul Gherasim a fost aproape ca o minune, intr-atat de aproape l-am simtit, ca pe un parinte." Restaurarea a fost traita ca o chemare pentru frumusetea, bogatia si adancimea lasate de generatiilecare ne-au precedat, si ca un privilegiu, acela de a fi primit in locurile sfinte, ale celor mai pretioase mosteniri.În pictura si in fotografie, lumina si umbra, lumea marunta dezvaluita de microscop, paraul cu stralucirile lui in miscare, pana la norii transformandu-se pe cer, m-au atras mereu, as spune spontan si irezistibil. M-au preocupat in fotografie si felul in care privim si gandim,cum calatorim intre ele, cu ele. In ultimii ani, ma atrag lumina patrunzand in spatii intunecate, oglindirile pe pardoseala de piatra, in opozitie dar si in sperata continuare cu iarba si stralucirea deafara, cu animalele minuscule in graba si stradanie perpetua, care m-au readus la film, la video. Dincolo de ceea ce privim, de Iliada si Odiseea, de scrierile presocraticilor, de Marc Aureliu, de textele crestine vechi - Sfantul Vasile cel Mare - si de poeziile lui Eminescu, cele mai apropiate, aletatalui meu, sunt sprijin de fiecare zi si subiecte de desen si pictura, ca de altfel si pasiunea pentrulimba greaca veche.”
Matei Lazarescu

Expozitia se va deschide pe data de 6 martie, ora 19.00 si va fi deschisa pana pe 11 aprilie a.c.

Programul de vizitare:
Luni - Vineri 10.00 - 18.00
Sambata      10.00 - 15.00
Adresa: Bd. Lascar Catargiu nr. 1, sector 1, Bucuresti
Telefon: 031/ 107 92 75
E-mail: office@galeriaromana.ro

Afis M. Lazarescu 2020 03 n-page-001

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate