Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
20 aprilie 2024
Recomandări
Vernisajul expoziției “Marea Unire. De la victoria în Primul Război Mondial la Încoronarea Suveranilor României Mari” la Szeged
(Istorie)
Expozitia „Marea Unire. De la victoria in Primul Razboi Mondial la Incoronarea Suveranilor Romaniei Mari”, realizata de Muzeul National Cotroceni, a fost vernisata joi, 27 februarie 2020, la Szeged, la initiativa Filialei Seghedin a ICR Budapesta.
Cei care vor trece pragul acestei expozitii in urmatoarele zile vor putea descoperi bogatia istoriei intr-o fotografie. Interesul celor care au dat curs invitatiei noastre astazi, la inaugurare, ne face sa credem ca peste 1500 de vizitatori vor putea descoperi, pana pe 6 aprilie, istoria fiecarui exponat din totalul celor 30 prezentate”, a declarat directorul general al Muzeului National Cotroceni, Liviu Jicman.

Expozitia, care poate fi vizitata gratuit pana pe 6 aprilie (Piata Dugonics, nr. 2, 6720 Szeged), contine imagini de arhiva din patrimoniul Muzeului National Cotroceni si reprezinta, din ipostaza documentara, simboluri esentiale pentru descoperirea Romaniei moderne si a parcursului sau european. Itinerarea acestui proiect expozitional al Muzeului National Cotroceni, lansat in 2018 - anul Centenarului - a inclus pana acum: Brasov, Iasi, Galati, Constanta, Alba-Iulia, Tecuci, Rasnov, Chisinau, Riga, Vilnius, Istanbul, Baku, Roma, Sarajevo, Ljubljana, Bratislava, iar periplul sau va continua, pana la marcarea, in 2022, a 100 de ani de la ceremonia Incoronarii din Octombrie 1922 de la Alba Iulia si Bucuresti.

Evenimentul de deschidere a prilejuit si intalnirea literara cu scriitorii Filip Florian si Dragomán Gyorgy, intr-o discutie libera despre impactul istoriei asupra romanului de fictiune, din perspectiva a doi importanti scriitori contemporani din Romania si Ungaria, acestia amintind in special de experienta lor ca autori ai romanelor “Zilele Regelui” (Filip Florian), respectiv “Rugul” (Drágoman Gyorgy).

Filip Florian este unul dintre scriitorii romani contemporani care s-au bucurat de un imens succes la critica de specialitate, primul sau roman, „Degete mici”(2005), fiind considerat cel mai bun debut scriitoricesc din Romania ultimului deceniu. Dupa aparitia romanului „Zilele Regelui” (2008), publicat in limba maghiara in 2009, la editura Magveto, traducerea Karácsonyi Zsolt, s-a vorbit despre o noua estetica a romanului romanesc contemporan.

Dragomán György este unul dintre cei mai apreciati scriitori maghiari contemporani, romanele sale fiind preluate de importante edituri din strainatate. Dupa romanul „Regele alb” (2005), care s-a bucurat de un succes international impresionant (publicat si in limba romana la Editura Polirom, 2014), scriitorul maghiar a confirmat prin romanul „Rugul” (2014), publicat in limba romana la Editura Polirom, in traducerea lui.

imagine


.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate