Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
20 aprilie 2024
Recomandări
”Ne-am ridicat: România, 1989-2019”: România la 30 de ani de la Revoluție, de la comunism la Uniunea Europeană
(Istorie)
Pe 12 ianuarie 1990, jurnalistul scotian Rupert Wolfe Murray a ajuns pentru prima data in Romania. A gasit atunci o tara care isi pornea drumul spre democratie, cu o populatie dornica de schimbare.
A observat nasterea unei tinere democratii si a dorit sa ajute la vindecarea ranilor lasate de regimul comunist, axandu-se pe munca de voluntariat in orfelinatele sistemului.
Dupa 30 de ani Rupert a revenit in Romania pentru a observa cum s-a schimbat societatea si pentru a intelege si mai bine ce s-a petrecut la Revolutie. Impreuna cu prietenul si fostul sau cameraman, Laurentiu Mihai, jurnalistul a parcurs tara de la sud la nord si de la est la vest pentru a intelege cum au resimtit romanii tranzitia.

Ne-am ridicat: Romania, 1989-2019” (regie: Mihai Dragolea) este documentarul unei generatii, un film despre starea actuala a tarii, despre tranzitia Romaniei de la comunism la familia de state europene din care face acum parte si a carei valori le imbratiseaza.

Ne-am ridicat: Romania, 1989” se vede marti, 17 decembrie, de la ora 19:00, la Apollo111. Intrarea este libera in limita locurilor disponibile.

Rupert Murray, Laurentiu Mihai si regizorul Mihai Dragolea au strabatut peste 2000 de km prin Romania pentru a afla cum s-a dezvoltat tara in cei 30 de ani. Au revenit in locurile pe care Rupert le-a vizitat in 1990, in Piata Operei din Timisoara unde a inceput Revolutia, la Ionaseni in judetul Botosani unde a participat la reconstructia unui orfelinat, dar si la Ciugud, cea mai dezvoltata comuna din tara.
Documentarul ofera o privire din interior a Revolutiei, prin imaginile in exclusivitate din Timisoara zilelor de 16-17 si 20 decembrie, imagini cu muncitorii de la ELBA care au revenit in Piata Operei desi cu 2 zile inainte s-a tras in oameni, imagini cu victimele ascunse de armata dupa raziile facute prin oras, declaratii ale martorilor si ale oamenilor care au fost atunci in piata. Imaginea de ansamblu este data de cele 15 interviuri cu experti si personaje ale Revolutiei, tranzitiei si prezentului. Printre ei ii veti recunoaste pe politologul Armand Gosu, regizorul Florin Iepan, jurnalistul Chris Stephen de la The Guardian care a documentat Revolutia de la Timisoara, sau Damian Gheorghe, primarul comunei Ciugud, jud Alba, comuna care detine recordul pentru absorbtia de fonduri europene in Romania.

Ne-am ridicat: Romania, 1989-2019” este un documentar realizat cu sprijinul Reprezentantei Comisiei Europene in Romania.

ne-am ridicat_afis
.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate