Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
24 aprilie 2024
Recomandări
Expoziție de fotografie a artistei germane Katrin Streicher la Borderline Art Space și Art + Design
(Arte vizuale)
Artista germana Katrin Streicher incheie seria de expozitii de la Borderline Art Space din acest an cu o selectie de fotografii din proiectul „Night Time Tremors”. Expozitia „Tremur nocturn - Psihografice ale unui oras” este curatoriata de Laura Tammen, are deschiderea luni, 2 decembrie, de la ora 18:00, si poate fi vizitata pana pe 20 ianuarie 2020.
In paralel, o selectie de 10 fotografii din aceeasi serie va putea fi vizualizata la libraria Art + Design.

Seria de fotografii Tremur Nocturn (Night Time Tremors) a lui Katrin Streicher a fost creata intre 2014 si 2017 in cel mai nordic oras al Suediei. Kiruna a fost intemeiat in 1900 si de atunci a servit extragerii minereului de fier. Pana astazi, orasul urmeaza parametrii companiei suedeze de minerit LKAB, care a decis sa relocheze Kiruna datorita unor depozite mari de fier care se afla sub centrul orasului. Exploziile, care sunt folosite pentru extragerea pretiosului magnetit in subteran, sunt declansate dupa miezul noptii si fac orasul sa tremure – de unde titlul seriei.

Desi migratia prezenta marcheaza o cotitura tragica pentru oamenii care traiesc si lucreaza in Kiruna, intentia Katrinei Streicher nu este de a evalua situatia sau de a se pozitiona fata de discursul prezent. Ca un antropolog vizual, ea compileaza material pentru a descrie conditia umana intr-un anumit moment de transformare sociala. Cu toate acestea, cutremurul si intunericul, efemeritatea si incertitudinea sunt simptomatice pentru Kiruna si seria Night Time Tremors. Aceasta devine astfel un fel de psihograma a instabilitatii orasului, un oras amenintat cu scufundarea. Majoritatea fotografiilor par niste cadre dintr-un film, curate, de sine statatoare, compuse si inramate ca tablouri, dar acestea nu sunt cadre dramatice regizate – fotograful a abordat locul si momentul cu o sensibilitate speciala pentru a surprinde orasul Kiruna si locuitorii sai dintr-o perspectiva asumat personala si artistica.

Artista ne face sa devenim observatori ai strazilor cu trafic redus, ai caselor in care nu e aprinsa nicio lumina, care pot fi deja parasite. Aceasta agonie perceputa este intensificata de orbitorii stalpi stradali, a caror lumina ilumineaza doar zapada, fatadele unor case goale si in mod obiectiv ironic barca cu motor, care face ca intunericul noptii sa evidentieze si mai clar totul si subliniaza sentimentul absentei. Singuratate si lipsa de comunicare, o tacere palpabila predomina cadrele stradale, portretele si naturile statice. Destinele individuale ale oamenilor din Kiruna ilustreaza in mod particular interioarele caselor, conturate de indivizii care traiesc in ele. Intr-una din aceste naturi statice, baiatul care plange din pictura lui Giovanni Bragolin ne priveste, devenind parte din interiorul unei case ca si cum cineva i-ar fi prevazut viitorul. Sub imagine, un peisaj rural idilic si langa el o oglinda, care reflecta scari care par ca duc spre necunoscut. Un strat de neputinta acopera kirunianii portretizati, a caror viata in Kiruna merge inainte, trasata de oscilatiile inregistrate de geofoanele LKAB, un aparat care arata ca o relicva dintr-un film post-apocaliptic.

Katrin Streicher (nascuta in 1980, locuieste si lucreaza in Berlin) a studiat Fotografia la Staatliche Fachakademie für Fotodesign in Munchen si detine o diploma de master in Antropologie Vizuala de la Universitatea din Manchester. In 2015 a terminat un curs postuniversitar la Ostkreuz School for Photography din Berlin. Este membra a Women Photograph. Lucrarile sale au fost expuse in mai multe expozitii personale in Germania si numeroase expozitii internationale de grup si in cadrul unor festivaluri renumite. Katrin Streicher a fost nominalizata la premii si titluri in domeniul fotografiei, fiind recent finalista a New Visions Award (2018), castigand Kunstpreis Fotografie Lotto Brandenburg (2019). In 2011 a publicat cartea de fotografie In Between. Siberia China Mongolia (Nimbus. Kunst und Bücher, Zurich). O carte despre seria Night Time Tremors este in pregatire.

Laura Tammen a lucrat zece ani in calitate de curator si director asociat pentru Galeria Kewenig (Cologne, Germania; Palma de Mallorca, Spania) si Galeria Senda (Baercelona, Spania), unde a curatoriat expozitii individuale si colective cu artisti deopotriva emergenti, la mijlocul carierei sau foarte cunoscuti. Din 2015 este curator independent si consilier de arta, colaboratoare a unei fundatii de arta, a unor galerii si artisti internationali independenti aflati la debut. In 2016, impreuna cu partenera sa, Tsering Fryman-Glen, a co-fondat Tangent Projects, o initiativa non-comerciala ce incurajeaza arta experimentala.

Expozitie organizata de Borderline Art Space prin Asociatia Culturala AltIasi. Proiect co-finantat de Centrul Cultural German Iasi. Sponsori: Gramma, Cuptorul Moldovencei. Parteneri media: Wink, Radio Romania Cultural, RFI, Ziarul de Iasi, Modernism.ro.

afis katrin streicher borderline art space

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate