Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
19 aprilie 2024
Recomandări
Săptămâna Filmului Maghiar la Bucureşti
(Cinema)
Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucuresti organizeaza Saptamana Filmului Maghiar (SFM) in perioada 10-18 noiembrie 2019. Ajuns la a 13-a editie, SFM ofera publicului o imagine ampla asupra noilor productii cinematografice maghiare, prezinta varietatea, spiritualitatea, prezentul acestei arte.
Filmele maghiare au cucerit si in acest an multe trofee internationale, precum si la festivalurile din Romania (One World Romania - Tuza-Ritter Bernadett: O femeie captiva / Egy no fogságban, Cinepolitica – Szász Attila: Iarna eterna / Örök tél, Ceau Cinema – Reisz Gábor: Versuri pocite / Rossz versek). Mai exista filme maghiare care au menirea de a fi vazute si de publicul bucurestean. In ultimii ani, multe filme maghiare au ajuns in cinematografele din Romania – anul acesta vom avea in focus si o intalnire cu distribuitorii de film, vom prezenta politica de distributie de film de la Fondul National de Film din Ungaria. Vom avea o sectiune speciala cu tematica anului comemorativ „30 de ani in libertate”, pe de alta parte, datorita Programului National de Digitizare si Restaurare a Filmului lansat, in 2017, pentru conservarea pe termen lung a resurselor cinematografice maghiare. Prin acest program 25-30 de lungmetraje maghiare vor fi reinnoite in fiecare an datorita lucrarilor coordonate ale Arhivei de Film si ale Laboratorului de Film din cadrul Fondului National al Filmului. Vom prezenta cateva si din aceste filme clasice restaurate la Saptamana Filmului de la Bucuresti.

Proiectiile din cadrul Saptamanii Filmului Maghiar vor avea loc la Cinema Muzeul Taranului, din cadrul Muzeului National al Taranului Roman (Str. Monetariei nr. 3), filmele fiind subtitrate in limba romana. Anul acesta evenimentele SFM vor ajunge din nou si in alte locatii, vom avea proiectii in cadrul anului comemorativ „30 de ani in libertate” la Universitatea Bucuresti Facultatea de Stiinte Politice (Calea Plevnei 59), Pavilion 32 @ Institutul Goethe (Calea Dorobanti nr. 32) si Point Art Hub (Eremia Grigorescu 10), o expozitie cinematografica va putea fi vizitata la Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucuresti (Str. Gina Patrichi nr 8), vom avea un masterclas la UNATC (Str. Matei Voievod nr. 75-77), un cineconcert la ArCuB (Str. Lipscani nr. 84-90) si Disco Retro la Hangar Gastropub (Soseaua Pipera nr. 44).

Ungaria a lansat un program de restaurare digitala a filmelor clasice maghiare, iar Institutul Balassi aduce in centrul atentiei si aceste filme printr-o sectiune speciala a editiei actuale a Saptamanii Filmului Maghiar. In aceasta idee, precum si legat de Anul comemorativ „30 de ani in libertate”, deschidem cea de-a 13-a editie a Saptamanii Filmului Maghiar cu o delicatesa cinematografica, pelicula Martorul de Bacsó Péter. Aceasta varianta necenzurata a filmului a fost prezentata publicului pentru prima data la Festivalul de la Cannes din acest an, in sectiunea Cannes Classics. Acum 38 de ani, in cadrul aceluiasi festival, a fost proiectat in sectiunea Un Certain Regard in prezenta regizorului. Filmul va fi prezentat de Ráduly György, directorul Arhivelor Cinematografice Maghiare.

Tot in sectiunea Filme de patrimoniu restaurate prezentam publicului doua filme de desen animat ale lui Dargay Attila: Szaffi si Mateias Gascarul, dar si peliculele Piata Moscova, respectiv In deriva. Filmul de cult Piata Moscova, regizat de Török Ferenc, constituie din nou o atractie pentru public din anul 2017 de cand ruleaza in cinematografe versiunea restaurata digital. Varianta restaurata a peliculei In deriva de Gaál István a fost prezentata pentru prima data publicului international, in august 2019, in programul Venice Classics de la Festivalul International de Film din Venetia, iar acum va ajunge pentru prima data si la Bucuresti.

Proiectam o initiativa ce merita toate laudele: Asociatia Filmtett din Cluj prezinta, cu titlul Transsylvania Film, procesul de restaurare a doua filme mute turnate la Cluj cu 101 ani in urma. Datorit lui Gyalui Jeno, dramaturgul de odinioara al studioului lui Janovics Jeno, s-au pastrat pentru un secol mai multe sectiuni de role cuprinzand sute de cadre si multe fotografii de scena din peliculele A kancsuka hazájában (In tara cnutului, 1918) si A métely (Contagiunea, 1918). Cu ajutorul acestora, respectiv in baza scenariilor si materialelor de presa de epoca Zágoni Bálint si echipa lui au reusit reconstituirea celor doua filme.

Reflectand asupra schimbarii regimului din Europa de Est si din Ungaria din 1989, dedicam o sectiune speciala Anului comemorativ „30 de ani in libertate”, in programul careia figureaza atat filme documentare, cat si lungmetraje artistice: Bacsó Péter: Martorul, Török Ferenc: Piata Moscova, Forgács Péter: UnitateGermana @ Balaton – Pamant de miere, Gazdag Gyula: Cronici maghiare I-II, Schiffer Pál: Elektra Kft., sau introducere in economia politica a capitalismului, Almási Tamás: Fara ajutor. Satira lui Bacsó Péter, filmul de cult al lui Török Ferenc, filmul documentar al lui Forgács Péter despre urmarirea turistilor est-germani la Balaton, documentarul lui Gazdag Gyula, despre momentele cheie din istoria Ungariei din perioada 1956-1989 vazute prin prisma a patru destine personale, precum si alte doua filme documentare care prezinta distrugerea a doua perle ale industriei socialiste maghiare (Uzinele Metalurgice din Ózd si Videoton) – sunt toate filme care reflecta la schimbarea de regim din Ungaria din punctul de vedere al omului mic ridicat sau doborat de valurile schimbariilor.

Bereczki Csaba, directorul pentru distributie internationala din cadrul Fondului National de Film din Ungaria, revine la Bucuresti pentru o proiectie dedicata distribuitorilor de film din Romania, organizatorilor de festivaluri de film, precum si jurnalistilor de specialitate, unde va prezenta politica de distributie internationala a filmului maghiar.

SFM este un forum important de dialog si cooperare dintre cineastii din cele doua tari, in acest spirit regizorul Almási Tamás va veni la UNATC unde va sustine un masterclass despre seria de documentare realizate intr-un deceniu in Ózd, fosta acropola a metalurgiei socialiste maghiare: In trap / Szorításban (1987), Primii 100 de ani / Az elso 100 év (1990), Decelerarea / Lassítás (1991), Fabrica e a noastra / Miénk a gyár I.-II. (1993), Clama de otel / Acélkapocs (1994), Sterp / Meddo (1995), Petrenko / Petrenkó (1995), Fara ajutor / Tehetetlenül (1997).

In cadrul Saptamanii Filmului Maghiar la Bucuresti vor avea premiera bucuresteana mai multe lungmetraje maghiare premiate deja la diverse festivaluri internationale, precum: Pálfi György: Vocea Domnului, Bergendy Péter: Trezoreria, Topolánszky Tamás: Curtiz, Ujj-Mészáros Károly: X – Radiat din sistem, Nagypál Orsi: Deschis. La proiectia filmului Trezoreria va fi prezent regizorul Bergendy Péter, al carui pelicula intitulata Examenul a fost inclus in programul SFM din 2012, iar pe actorul din rolul principal Anger Zsolt, publicul l-a putut vedea in mai multe editii anterioare (Investigatorul, 2008; Coach Surfing, 2014; Noaptea mea e ziua ta, 2016; Bucla temporala, 2017).

Ca si in anii trecuti, programul cuprinde si filme pentru tinerii spectatori. Astfel la sfarsitul saptamanii, sambata si duminica, cei mici vor putea urmari doua filme de desene animate: Szaffi, respectiv Mateias Gascarul, capodopere care au bucurat mai multe generatii si de care se bucura si astazi adultii cu suflet de copil.

In sectiunea de filme documentare ale Saptamanii Filmului Maghiar, publicul poate urmari pelicule in care personajele principale provin din medii marginalizate, dar care cu vointa de fier, prin devotament si perseverenta inving greutatile si dovedesc ca in orice circumstante exista speranta si cale de iesire, si ca merita sa-si urmeze fiecare drumul ales. Ghetto Balboa in regia lui Bogdán Árpád urmareste un baiat rom care prin „lupta” ajunge in liga pugilistilor profesionisti. Bogdán Árpád, ale carui filme l-a putut urmari publicul bucurestean si la editii anterioare, precum pelicula Viata noua fericita distinsa in 2007 la Berlinale cu Premiul juriului (2010), sau scurtmetrajul Tensiune inalta (2011) ori Geneza (2018), va fi prezent la editia din acest an. Filmul documentar Lectii usoare de Zurbó Dorottya aduce in atentia publicului o tanara somaleza care implineste in fata publicului varsta majoratului. Kafiya, in lupta ei pentru viata, invata si isi asuma cultura si valorile a unei societati total straine pentru ea, fiind nevoita sa tina in secret toate acestea in fata mamei ei ramasa acasa. Euforia existentei, regizat de coregrafa si dansatoarea Szabó Réka, ne povesteste despre bucuria de a exista, prin dansul unei femei de 90 de ani, supravietuitor din Auschwitz. Pelicula care a obtinut Marele Premiul la Festivalul de Film de la Locarno si Premiul pentru drepturile omului la Festivalul de Film din Sarajevo in 2019 este un exemplu cum un om care a trecut prin situatii foarte crunte, poate trai cu demnitate si se poate bucura de viata fara ca traumele prin care a trecut sa o amarasca. Pelicula Trei dansuri de Halász Glória urmareste trei generatii de studenti la balet clasic de la Universitatea de Dans din Budapesta, baieti care din daruire pentru balet s-au rupt devreme de familie si se confrunta cu regulile stricte ale procesului de devenire ca artisti, prin suferinte fizice si psihice.

Saptamana Filmului Maghiar la Bucuresti doreste sa aduca in fata publicului bucurestean si productiile cinematografiei maghiare din Transilvania. In acest sens, anul acesta proiectam filme despre trecutul si prezentul acesteia. Alaturi de filmele realizate in urma cu 101 ani la Cluj, reconstituite de Zágoni Bálint, in program vor fi prezente si doua regizoare de origine din Transilvania: Szocs Petra cu filmul Deva si Moldovai Katalin cu filmul Ca si pana acum, un film selectat pentru sectiunea Cinéfondation la Festivalul de la Cannes in 2019. In Bucuresti ii puteti intalni personal pe Moldovai Katalin si pe asistentul de regie al filmului Deva, Bodor Balázs.
Saptamana Filmului Maghiar acorda importanta si genului marginalizat de distribuitorii de filme: scurtmetrajele. Astfel prezentam scurtmetraje distinse cu premii internationale: Mentorul de Szabó Szonja, Actor prost de Márton Dániel, Lauretta de Brauner Máté, In trei de Lengyel Balázs, Portar de rezerva de Vékes Csaba si Ca si pana acum de Moldovai Katalin.

In interpretarea Takarmánybázis Zenei Labóratóriuma veti putea auzi si vedea un gen relativ nou prin productia Csoma – opéra cinematique, un spectacol care dezvaluie vocea interioara a tibetologului Korösi Csoma Sándor, si evoca calatoria sa catre Tibet, respectiv legendele ale caror personaj principal a devenit. Protagonistii spectacolului sunt Szemzo Tibor, Goz László si Kéringer László. Vom omagia pe transilvaneanul care a plecat din secuime catre Tibet chiar acum 200 de ani.
Programul SFM cuprinde in acest an un retrodisco cu muzica perioadei schimarii de regim. Vom dansa la Hangar Gastropub in spiritul Anului comemorativ „30 de ani in libertate”. prin „indrumarea” lui DJ ABASC.
Expozitia Lucrurile care nu se vad prezinta activitatea unui scenograf de filme Damokos Csaba, recent castigator al premiului de cel mai bun scenograf la Festivalul Alexandre Trauner Art/Film de la Szolnok, pentru ultimul sa film la care a colaborat, Valan – Valea ingerilor, turnat la Balan in ianuarie-aprilie 2018.

Programul detaliat al Saptamanii Filmului Maghiar la Bucuresti, editia a 13-a, il gasiti pe siteul: www.ccu.ro

Saptamana Filmului Maghiar_afis

SAPTAMANA FILMULUI MAGHIAR

editia a 13-a

10-17 noiembrie 2019



duminica, 10 noiembrie
18.00: Csoma: Opéra cinematique
cineconcert la ArCuB

luni, 11 noiembrie
14.00: Lucrurile care nu se vad
vernisaj expozitie si conferinta de presa
la Institutul Balassi

19.00: deschidere: Bacsó Péter: Martorul
1969, 112 min., film artistic, sub_ro
la Cinema Muzeul Taranului

marti, 12 noiembrie
17.45: Forgács Péter: GermanUnity @ Balaton
2011, 79 min., documentar, sub_en
la Institutul Goethe

18.00: Pálfi György: Vocea Domnului
2018, 108 min., film artistic, sub_ro
la Cinema Muzeul Taranului

20.00: Bogdán Árpád: Ghetto Balboa
2018, 90 min., documentar, sub_ro
la Cinema Muzeul Taranului
Q&A: Bogdán Árpád
   
miercuri, 13 noiembrie
11.30: Török Ferenc: Piata Moscova
2001, 88 min., film artistic, sub_ro
la Facultatea de Stiinte Politice
Q&A

18.00: Zurbó Dorottya: Lectii usoare
2018, 78 min, documentar, sub_ro
la Cinema Muzeul Taranului

20.00: Bergendy Péter: Trezorerie
2018, 75 min., film artistic, sub_ro
la Cinema Muzeul Taranului
Q&A: Bergendy Péter, Anger Zsolt

joi, 14 noiembrie
14.30: Gazdag Gyula: Cronici maghiare I-II
1991, 98 min., documentar, sub_en
la Facultatea de Stiinte Politice
Q&A

18.00: Halász Glória: Trei dansuri
2018, 78 min., documentar, sub_ro
la Cinema Muzeul Taranului

20.00: Szocs Petra: Deva
2018, 76 min., film artistic, sub_ro
la Cinema Muzeul Taranului
Q&A: Bodor Balázs

vineri, 15 noiembrie
16.00: Scurte_1_2019
2018, 86 min., sub_ro
la Cinema Muzeul Taranului

18.00: Szabó Réka: Euforia de a exista
2019, 83 min., documentar, sub_ro
la Cinema Muzeul Taranului

20.00: Topolánszky Tamás: Curtiz
2018, 98 min., film artistic, sub_ro
la Cinema Muzeul Taranului

sambata, 16 noiembrie
11.00: Dargay Attila: Szaffi
1984, 76 min., animatie, sub_ro
la Cinema Muzeul Taranului

18.00: Scurte_2_2019
2018, 69 min., sub_ro
la Cinema Muzeul Taranului
Q&A: Moldovai Katalin

20.00: Ujj-Mészáros Károly: X – Radiat din sistem
2018, 114 min., film artistic, sub_ro
la Cinema Muzeul Taranului

22.00: Retro disco pe muzica anilor 80-90
la Hangar Gastropub

duminica, 17 noiembrie
11.00: Dargay Attila: Lúdas Matyi
1979, 70 min., animatie, sub_ro
la Cinema Muzeul Taranului

17.00: Schiffer Pál: Elektra SRL, sau introducere in economia politica a capitalismului
1996, 80 min., documentar, sub_en
la Point Cultural Hub

18.00: Gaál István: In deriva
1963, 90 min., film artistic, sub_ro
la Cinema Muzeul Taranului

19.00: Almási Tamás: Fara ajutor
1998, 102 min., documentar, sub_en
la Point Cultural Hub
Q&A: Almási Tamás

20.00: Nagypál Orsi: Deschis
2018, 96 min., comedie romantica, sub_ro
la Cinema Muzeul Taranului
Q&A: Nagypál Orsi


Cinema Muzeul Taranului, Monetariei 3
ArCuB, Lipscani 84-90
Institutul Balassi, Gina Patrichi 8
Institutl Goethe, Dorobanti 32
Facultatea de Stiinte Politice, Calea Plevnei 59
Point Cultural Hub, Eremia Grigorescu 10
Hangar Gastropub, Pipera 44

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate