Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
20 aprilie 2024
Recomandări
Muzeul Național de Istorie a României și Institutul Cultural Român anunță deschiderea expoziției „Originile Europei. Civilizații preistorice între Carpați și Dunărea de Jos“
(Istorie)
„Originile Europei. Civilizatii preistorice intre Carpati si Dunarea de Jos“, cea de-a doua expozitie cu tematica arheologica organizata in cadrul Festivalului International de Arte EUROPALIA.
Peste 450 de bunuri culturale si seturi de artefacte arheologice acoperind o perioada de aproape cinci milenii, obiecte preistorice descoperite pe teritoriul actual al Romaniei prin cerectari arheologice mai vechi sau mai recente, piese deosebit de valoroase apartinand culturilor neo-eneolitice Hamangia, Vadastra, Gumelnita sau Cucuteni, dar si culturilor Monteoru, Wietenberg sau Otomani din perioada epocii bronzului, precum si culturilor Gáva sau Basarabi din prima epoca a fierului vor fi expuse la Muzeul Grand Curtius din Liège, Belgia, in perioada 8 noiembrie 2019 – 26 aprilie 2020, in cadrul festivalului EUROPALIA.
Intitulata „Originile Europei. Civilizatii preistorice intre Carpati si Dunarea de Jos“, expozitia este organizata de Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR), Institutul Cultural Roman (ICR) si Muzeul Le Grand Curtius din Liège, cu sprijinul Ministerului Culturii si Identitatii Nationale si al Ministerului Afacerilor Externe, in colaborare cu alte 30 de institutii muzeale si de cercetare din tara. Vor fi expuse artefacte de prima importanta din perioada neo-eneolitica, a epocii bronzului si a primei epoci a fierului (Hallstatt): obiecte din ceramica, os, scoica, piatra, sticla, chihlimbar, aur si argint, cupru, bronz si fier, descoperite in arealul geografic definit de Muntii Carpati si Dunarea de Jos, care ilustreaza originile civilizatiei europene. Printre cele mai importante obiecte arheologice prezentate in expozitie se numara: „Ganditorul” si „Femeie sezand” (cultura Hamangia, prima jumatate a mileniului V a. Chr., pereche de statuete descoperite in necropola neolitica de Cernavoda, jud. Constanta); modelul de sanctuar de la Cascioarele (cultura Gumelnita, a doua jumatate a mileniului V a. Chr., descoperit in asezarea preistorica de la Cascioarele, jud. Calarasi); vasul antropomorf de la Parta (cultura Tiszapolgár, prima jumatate a mileniului V a. Chr.); „Hora de la Frumusica” (cultura Cucuteni, a doua jumatate a mileniului V a. Chr., piesa descoperita in statiunea preistorica de la Bodestii de Jos, jud. Neamt); depozitul de la Habasesti cultura Cucuteni, a doua jumatate a mileniului V a. Chr., descoperit intr-o locuinta din asezarea de la Habasesti, jud. Iasi); vasele afumatoare de la Oarta (cultura Wietenberg, prima jumatate a mileniului II a. Chr., descoperite in situl arheologic de la Oarta de Sus – Ghiile Botii, jud. Maramures); depozitele de bronzuri de la Apa (jud. Satu Mare) si Ighiel (jud. Alba), datand din perioada mijlocie a epocii bronzului (prima jumatate a mileniului II a. Chr.); podoabe din aur apartinand tezaurelor de la Sarasau (jud. Maramures) si Hinova (jud. Mehedinti), datand de la finalul epocii bronzului (sfarsitul mileniului II a. Chr.); podoabe din sticla si chihlimbar din Pestera Cioclovina (jud. Hunedoara), probabil unul dintre cele mai mari sanctuare in pestera de la finalul epocii bronzului (sfarsitul mileniului II a. Chr.); situlele din bronz de la Remetea Mare (jud. Timis), Sag (jud. Salaj) si Brancovenesti (jud. Mures), obiecte de prestigiu datand de la inceputul primei epoci a fierului (Hallstatt timpuriu, inceputul mileniului I a. Chr.); carul votiv miniatural de Bujoru (jud. Teleorman), obiect cu caracter de unicat, datand din perioada mijlocie a primei epoci a fierului (cultura Basarabi, sec. IX/VIII–VII a. Chr.).

Deschiderea oficiala a expozitiei va avea loc in data de 7 noiembrie 2019, in prezenta unor oficialitati, reprezentanti ai Romaniei si Belgiei.

Expozitia aduce in atentia publicului si a specialistilor unele dintre cele mai valoroase piese arheologice din patrimoniul istoric al Romaniei, oferind prilejul unui amplu si inedit periplu prin civilizatiile (culturile arheologice) preistorice documentate in cuprinsul spatiului romanesc actual, prezentand in premiera o serie de importante descoperiri arheologice din ultimele doua decenii, precum: figurinele antropomorfe de la Vitanesti, printre care „Ganditorul” cu ochi de scoica, vasul antropomorf de la Seciu si cel zoomorf de la Malaiestii de Jos, masca de la Uivar, podoabele din aur din necropola eneolitica de la Pecica, in vreme ce pentru epoca bronzului sunt de remarcat ceasca de aur de la Bistrita – Dealul Targului; carul miniatural de la Carei – Bobald; reprezentarile si vasele avimorfe de la Carlomanesti – La Arman, Plosca si Sanpaul; psalia decorata din os de la Carlomanesti, iar pentru perioada epocii fierului colanul din 7 torques-uri de la Tartaria – Podu Tartariei vest.

Expozitia pune accent pe rolul si semnificatia civilizatiilor preistorice documentate, al conexiunilor lor cu alte spatii si comunitati la nivelul continentului european, aducand in prim-plan repere ale istoriei inceputurilor civilizatiei Europei si teme precum schimbul la distanta, circulatia unor idei, tehnologii si materii prime rare, toate acestea etalate intr-o contextualizare cronologica si tematica. Expozitia este structurata pe trei paliere majore: Forma, insemn, simbol – o prezentare a principalelor stiluri ceramice ale perioadelor preistorice amintite; Arta si spiritualitate – o selectie a unor artefacte de exceptie, marturii unicat ale credintelor oamenilor preistorici; Putere si prestigiu – un grupaj al unor obiecte reprezentative, din materii prime rare, care ofera prilejul cunoasterii si intelegerii unor concepte si valori ale societatilor timpurii.

Curatorii expozitiei „Originile Europei. Civilizatii preistorice intre Carpati si Dunarea de Jos“ sunt: dr. Corina Bors si dr. Katia Moldoveanu, din partea Muzeului National de Istorie a Romaniei, si Geoffrey Schoefs, din partea Muzeului Le Grand Curtius. Coordonatorii acestui proiect cultural din cadrul Festivalului EUROPALIA sunt: dr. Ernest Oberländer-Tarnoveanu, dr. Cornel Ilie, dr. Corina Bors, dr. Oana Ilie, dr. Katia Moldoveanu (MNIR), Jean-Marc Gay si Geoffrey Schoefs (Muzeul Le Grand Curtius), Alexandru Roman (Institutul Cultural Roman).
Deopotriva, la realizarea expozitiei „Originile Europei. Civilizatii preistorice intre Carpati si Dunarea de Jos“ au contribuit: Muzeul National al Unirii – Alba Iulia; Muzeul Judetean Teleorman – Alexandria; Complexul Muzeal Arad; Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” – Bacau; Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Maramures – Baia Mare; Muzeul Judetean „Vasile Parvan” – Barlad; Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud; Muzeul Municipiului Bucuresti; Muzeul Judetean Buzau; Muzeul Romanatiului – Caracal; Muzeul de Etnografie si al Regimentului de Granita – Caransebes; Muzeul National de Istorie a Transilvaniei – Cluj; Institutul de Arheologie si Istoria Artei – Cluj; Muzeul Olteniei – Craiova; Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane – Deva; Muzeul Judetean „Teohari Antonescu” – Giurgiu; Complexul National Muzeal „Moldova” – Iasi; Muzeul Civilizatiei Gumelnita – Oltenita; Muzeul Tarii Crisurilor – Oradea; Complexul Muzeal Judetean Neamt – Piatra Neamt; Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Prahova – Ploiesti; Muzeul Banatului Montan – Resita; Muzeul Judetean Satu Mare; Muzeul Municipal „Ioan Raica” – Sebes; Muzeul National Secuiesc – Sfantu Gheorghe; Muzeul Judetean Mures – Targu Mures; Muzeul National al Banatului – Timisoara; Institutul de Cercetari Eco-Muzeale „Gavrila Simion” – Tulcea; Muzeul Judetean „Stefan cel Mare” – Vaslui; Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie – Zalau.
Proiectul expozitional va fi completat de un program cultural conex, care va include o serie de conferinte publice sustinute de specialisti romani in domeniul arheologiei preistorice, ghidaje curatoriale, dar si concerte. Detalii despre aceste evenimente culturale asociate acestei expozitii vor fi anuntate pe website-ul Muzeului National de Istorie a Romaniei (www.mnir.ro) si cel al Muzeului Le Grand Curtius din Liège (www.grandcurtius.be/index.php/fr/le-musee).

Muzeul Le Grand Curtius este una dintre cele mai importante atractii culturale ale regiunii Valonia din Belgia, gazduind diverse colectii ale caror cronologie cumuleaza sapte milenii de preistorie si istorie. Astfel, in frumosul palat renascentist (in stilul specific vaii raului Meuse), edificat pentru Jean de Corte (numit si Curtius), sunt actualmente reunite sub egida Le Grand Curtius, Muzeul Armelor, Muzeul Sticlei, Muzeul de Arheologie si Arte Decorative si Muzeul Artei Religioase, inclusiv al celei specifice vaii raului Meuse (Maar).

Festivalul EUROPALIA este considerat manifestarea culturala de cea mai mare amploare din Belgia, fiind organizat sub patronajul Familiei Regale a Belgiei, o data la doi ani, in Belgia si in tari invecinate – Franta, Olanda, Luxemburg si Germania sau Marea Britanie. Institutul Cultural Roman este coordonatorul participarii Romaniei la cea de-a 27 a editie a Festivalului EUROPALIA, proiect de anvergura desfasurat in perioada octombrie 2019 – februarie 2020 si implementat in colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii si Identitatii Nationale si Secretariatul General al Guvernului, alaturi de EUROPALIA International, organizatorul manifestarii. Cea de-a 27-a editie a Festivalului EUROPALIA este dedicata Romaniei, tara invitata de onoare.

Afis_Originile Europei. Civiliza?ii preistorice între Carpa?i ?i Dunarea de Jos_Europalia




.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate