Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
26 aprilie 2024
Recomandări
Aniversarea Radio România marcată cu fast la Sala Radio!
(Muzică)
Pe 1 noiembrie, RADIO ROMANIA implineste 91 de ani de cand intra in casele ascultatorilor din tara si din strainatate. Aniversarea difuzarii (in 1928) a primei emisiuni a serviciului public de radio este marcata, ca in fiecare an, si de un concert-eveniment prezentat de Orchestra Nationala Radio, infiintata de dirijorul Mihail Jora in acelasi an al inaugurarii institutiei.
Vineri, 1 noiembrie (19.00), sub bagheta dirijorului CRISTIAN OROSANU, veti asculta unul dintre cele mai cunoscute concerte de pian create vreodata: Concertul nr. 2 pentru pian si orchestra – de RAHMANINOV, in interpretarea solistica a pianistului HORIA MIHAIL.

Dupa o perioada de cativa ani de depresie, cauzata si de aparentul insucces al primei sale simfonii (astazi o lucrare foarte apreciata), Rahmaninov a creat ”bijuteria” reprezentata de Concertul nr. 2 pentru pian si orchestra, care  s-a bucurat imediat de un mare succes. Pasaje din creatia sa au fost incluse in numeroase pelicule cinematografice si prelucrari au fost utilizate in cantece ale lui Frank Sinatra sau in celebrul "All by Myself", semnat de Eric Carmen.

Programul serii cuprinde si lucrarea compozitorului roman FILIP LAZAR: Ringul si Simfonia nr. 3 – numita si Simfonia cu orga, semnata de CAMILLE SAINT-SAËNS. Lucrarea lui Saint-Saëns era considerata de acesta drept cea mai valoroasa creatie a sa si a fost dedicata memoriei altui mare creator, Franz Liszt. Premiera absoluta a avut loc la Londra, in 1886, sub bagheta dirijorala a compozitorului insusi.

a doua selectie facuta de Orosanu; a treia selectie

Dirijorul CRISTIAN OROSANU s-a aflat la pupitrul unor ansambluri de prestigiu ca: Orchestre de Paris (in cadrul Festivalului de la Aix-en-Provence), Orchestre National Bordeaux Aquitaine, BBC Scottish Orchestra, Orchestre National Porto, a filarmonicilor din Strasbourg, Bruxelles s.a. A dirijat cu succes aproape toate orchestrele filarmonicilor din tara si ansamblurile muzicale Radio Romania, in prezent fiind dirijor permanent al Filarmonicii din Brasov. Anul 2005 i-a adus dirijorului roman doua recompense, una in tara (Premiul Criticii Muzicale din Romania) si una in Danemarca (Premiul II la Concursul international de dirijat Malko - Copenhaga). Dirijorul Cristian Orosanu este fondatorul orchestrei de camera Kamerata Kronstadt (Brasov). Fascinat de lumea operei, Cristian Orosanu a fost pe rand dirijor permanent al Operelor Nationale din Bucuresti, Cluj si Iasi, iar peste hotare a fost invitat in Franta, Austria sau Japonia. Repertoriul sau liric cuprinde peste 40 de titluri.

Horia Mihail_m

HORIA MIHAIL, solist al Orchestrelor si Corurilor Radio, a concertat cu majoritatea orchestrelor simfonice din Romania si a sustinut apreciate recitaluri in strainatate. Dupa 14 ani de studii in tara, a urmat cursurile Universitatii din Illinois, obtinand diplomele de absolvire si de masterat in 1995. Dupa ce a fost lector universitar la Boston University, Horia Mihail a revenit la Brasov in 2002, ca solist al Filarmonicii si membru al deja cunoscutei formatii ”Romanian Piano Trio”, alaturi de violonistul Alexandru Tomescu si violoncelistul Razvan Suma, cu care a prezentat concerte de mare succes in tara si strainatate. În afara scenelor din Romania, muzicianul a sustinut recitaluri si concerte in Germania, Franta, Portugalia, Marea Britanie, Danemarca, Argentina, Chile, Statele Unite, China, Malayesia sau Japonia. Horia Mihail este, de asemenea, implicat in turneele anuale Pianul calator, Duelul viorilor, alaturi de Liviu Prunaru si Gabriel Croitoru, Flautul de aur, alaturi de flautistul Ion Bogdan Stefanescu si Vioara lui George Enescu la sate, alaturi de Gabriel Croitoru.

AFIS SALA RADIO 1 nov 2019

Concertele pot fi ascultate in direct pe toate frecventele Radio Romania Cultural si Radio Romania Muzical din tara si in streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro si www.romania-muzical.ro. Biletele la concertele Orchestrelor si Corurilor Radio sunt disponibile pe www.bilete.ro, in oficiile Postei Romane, in magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro si la Casa de bilete a Salii Radio. Pentru alte informatii legate de Orchestrele si Corurile Radio va rugam sa consultati site-ul www.orchestreradio.ro.

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate