Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
25 aprilie 2024
Recomandări
Patrimoniu cultural revizitat: Taberele de la Medgidia – fenomen fondator al ceramicii românești contemporane
(Fotografie)
Conceput ca o platforma de cercetare, documentare si promovare, proiectul isi propune re-valorizarea unui patrimoniu cultural material uitat si insuficient studiat sau cunoscut azi, desi a avut un rol fondator pentru dezvoltarea ceramicii romanesti contemporane: fenomenul Taberelor de la Medgidia, din anii 1971-1977, care a generat productia a cca. 80 de lucrari de ceramica monumentala, ce au fost donate de artistii participanti orasului, pentru a decora artistic diverse spatii publice – parcuri, piatete sau faleza Canalului Carasu.
Din pacate, azi se mai pastreaza doar aproximativ o zecime dintre acestea, majoritatea fiind distruse odata cu reluarea lucrarilor de constructie a Canalului Dunare-Marea Neagra la sfarsitul anilor ’70 / inceputul anilor ’80.

Printr-un amplu efort de documentare, care a presupus: intalniri si interviuri filmate cu artistii in viata participanti la tabere, prin deplasari in Bucuresti, dar si la Medgidia, Constanta, Sibiu, Alba-Iulia, Sighisoara; contacte la distanta cu cei stabiliti peste hotare, inclusiv in SUA; cercetarea documentelor de arhiva – articole din presa vremii sau din reviste de specialitate („Contemporanul”, „Studii si Cercetari de Istoria Artei”, „Arta” etc.) sau fotografii de epoca din colectii private, echipa proiectului va reuni toate aceste „marturii” intr-un  volum bilingv (romana-engleza). 

Drago? Ganescu, David Olteanu, Wilhelm Fabini

15.jpg
Arhiva foto:

STUDII SI CERCETARI DE ISTORIA ARTEI I SERIA ARTA PLASTICA, 1976


Articol de Brigita Gonser ”CERAMICA SIMPOZIOANELOR DE LA MEDGIDIA (1971 - 1975) SI PROBLEME ALE AMBIANTEI URBANE

41 de artisti ceramisti si sculptori au participat in Taberele de la Medgidia ’71 - ’77: RADU AFTENIE, LAZAR FLORIAN ALEXIE, IOAN ANTONICA, COSTEL BADEA, ILIE BELDEAN, ION BERENDEA, STEFAN BILCIU, ALVARO BOTEZ, CONSTANTIN CANTEA, VASILE CERCEL, EUGEN CIOANCA, VICTOR CRISTEA, MAGDA CSUTAK, IULIA DINESCU, NICOLAE EFTIMIE, WILHELM FABINI, GHEORGHE FARCASIU, DRAGOS GANESCU, ALEXANDRA GHEORGHE, LUCIA MAFTEI, PETRE MANEA, CONSTANTIU MARA, PATRICIU MATEESCU, FLORENTINA MIHAI, VIRGIL MIHAESCU, PETRE NICHITA, CONSTANTIN NIRCA, DAVID OLTEANU, NICOLAE OVEJAN, TEREZA PANELLI, CRISTINA POPESCU RUSSU, VASILE RADEANU, DUMITRU RADULESCU, GHEORGHE RIZOIU, VERONICA SFARLEA, IOANA STEPANOV, RADU TANASESCU, IULIAN TEODORESCU, GEORGE TIUTIN, MIHAI TOMSANEANU, ROMEO VOINESCU.

Suntem convinsi ca acest volum va fi un pretios instrument de cunoastere si protejare a patrimoniului national cultural, in general, si a celui de ceramica monumentala (atat cat mai exista) de la Medgidia, in particular.

Totodata, intentionam sa tragem „un semnal de alarma” privind importanta prezervarii patrimoniului cultural imobil, in legatura directa cu gradul de cultura (civica), mai ales al locuitorilor Medgidiei, astfel incat putinele opere pastrate pana azi din productia Taberelor de la Medgidia sa fie conservate corespunzator si, acolo unde este cazul, restaurate, cu sprijinul autoritatilor locale si centrale.

Lansarea volumului va avea loc in luna noiembrie la Medgidia si la Bucuresti, in prezenta unora dintre artistii participanti la tabere, dat fiind ca, din pacate, o parte dintre ei nu mai sunt printre noi. In cadrul acestor evenimente ne dorim sa proiectam un document unic din patrimoniul cinematografic romanesc ”Jocul cu lutul, cu apa si cu focul” (11 min.) - realizat in Studioul "Alexandru Sahia", in anul 1978, de Mirel Iliesiu si  Doru Segall.

Echipa proiectului: Gheorghe Farcasiu, Oana Florica Rill, Eduard Andrei, Rodica Buzoianu; Organizator: Asociatia UMA ED Romania; Partener: Uniunea Artistilor Plastici din Romania; Co-finantator: Administratia Fondului Cultural National.

STUDII ?I CERCETARI DE ISTORIA ARTEI I SERIA ARTA PLASTICA, 1976 - 2

STUDII ?I CERCETARI DE ISTORIA ARTEI I SERIA ARTA PLASTICA, 1976 - 3

Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitea beneficiarului finantarii.


.



radulescu16:23 / 12.11.2020cine3 dreaku a furat toate lucrarile astea>>----===999]]]}}}?????||||<<<<<>>>>))))____ _tiai dreakuli de hoti parsivi
Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate