Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
19 aprilie 2024
Recomandări
West - Vector - Восток. Ghenadie Popescu și Mark Verlan
(Arte vizuale)
Asociatia pentru cultura si Arta ARBOR in parteneriat cu Primaria Municipiului Bucuresti prin Centrul Cultural Expo Arte organizeaza, in perioada 12-29 septembrie 2019, la Galeria Posibila, expozitia „West-Vector-Boctok“, care pune fata in fata doi artisti din Republica Moldova: Ghenadie Popescu si Mark Verlan. Vernisajul expozitiei, curatoriata de Vladimir Bulat, va avea loc pe 12 septembrie, incepand cu ora 19:00, la Galeria Posibila.
In data de 13 septembrie 2019, la Seneca Anticafe, are loc lansarea publicatíilor lor celor doi artisti, in prezenta unei selectii de lucrari avand ca subiect cartea.

Cei doi plasticieni vor fi pusi fata in fata in aceasta expozitie ca sa ne arate, pe de o parte raportul lor cu istoria mai veche si mai recenta a geografiei de dincolo de Prut (Moldova „injumatatita“ de mai bine de doua secole, Chisinaul „cosmopolit“ de-a lungul timpului, si depersonalizat complet, cum se prezinta astazi!), dar si cum se raporteaza ei la intregul mecanism si la sistemul artistic international actual, caci ambii sunt niste artisti cu prezente expozitionale de exceptie, in marile orase ale Europei, de la Apus si Rasarit. Astfel ca o expozitie, precum este cea de fata, isi propune sa-i pozitioneze pe Mark Verlan si pe Ghenadie Popescu in contextul artei romanesti si in context international deopotriva.

Prins intre endemice chingi existentiale, istorice, birocratice, moment in care atrage atentia lui Alexandr Puskin, aflat in exil in acest oras intre anii 1820-1823, pe care-l numeste „oras blestemat“, pana la fantasmele contemporane ale poetului Emilian Galaicu-Paun, materializate, mai ales, in poemul „Ch-au“, orasul Chisinau este un loc care nu promite multe:

Ch-au oras de cimpie pleostit ca o balega-n drum
Ch-au oras de-ntuneric
oras-ebonita pe care
un nebun il invirte in degetul mic ca pe-un disc si un milion de picioare
merg alearga mereu de la margini spre centru
pe cerc
pe spirala…


Trebuie spus din capul locului ca artistii plastici i-au gasit „ac de cojoc“ acestei stari de lucruri, mai ales unii dintr-o generatie mai tanara, de cand arta contemporana a inceput sa mai conteze (institutional, ideologic, social, logistic etc.): orasul Chisinau a devenit astfel un topos bun de: cantat, pictat, analizat, criticat, balacarit, adorat, admirat, ironizat, fotografiat, vizitat, ignorat, sub-minat, mangaiat, cizelat, mutilat, conservat, framantat precum un aluat etc.

Mark Verlan (n. 1963), pe de-o parte, si Ghenadie Popescu (n. 1971), pe de alta, desi nici unul nascut in aceasta urbe, ambii au facut posibila o expresie plastica unica, recognoscibila, pasionala si ludica aici. Mai ales, ludica! Asta pentru ca epocile si regimurile politice si-au lasat amprentele lor hidoase si nefaste, iar fata de acestea s-ar cuveni o detasare emotionala si estetica, de care doar artistii veritabili mai sunt capabili, prin inventivitatea si talentul lor.

Ambii artisti lucreaza preponderent in formule netraditionale: performance, instalatie, arta video, interventie in spatiul public, poezie spontana etc. Mark Verlan mai face ocazional si pictura, cand circumstantele o solicita. De fapt, el e pictorul prin excelenta. Vorba e ca perceperea actului artistic al celor doi presupune o anume pregatire intelectuala, chiar si afectiva. Pentru ca ei fac o arta fara uniforma academica.

Ne propunem prin aceasta expozitie sa recuperam doi dintre cei mai expresivi artisti, puternici si surprinzatori ai generatiei relativ tinere, formati in Chisinau, si destul de sumar cunoscuti in Romania.

Aceasta expozitie va fi insotita de cate un album pentru fiecare artist, dintre care 50 de exemplare vor fi alaturate intre ele de un magnet – simbolul reuniunii expozitionale denumite: „West – Vector – Boctok“, unde numitorul comun este vector, in timp ce vestul Europei este marcat prin vocabula „West”, iar estul european apare sub umbrela rusescului „Boctok”, ceea ce desemneaza estul… mai simplu spus, enclava geografica dintre Prut si Nistru este cuprinsa ca intr-o menghina mustitoare de arta, cu arome si forme din rasarit si din apus», afirma curatorul expozitiei, Vladimir Bulat.

Program
Galeria Posibila


Vernisaj
12 septembrie 2019
ora 19.00

Program de vizitare:
luni - duminica
17.00 - 21.00
str. Popa Petre, nr. 6

Seneca Anticafe
Lansarea publicatiilor si Artist talk
13 septembrie 2019
ora 19.00
Program de vizitare :
luni - duminica
9.00 - 21.00
str. Arh. Ion Mincu, nr. 1

Acest eveniment este realizat in parteneriat cu Primaria Municipiului Bucuresti prin Centrul Cultural Expo Arte.
Organizator: Asociatia pentru cultura si Arta ARBOR
Co-organizatori: Galeria Posibila, Seneca Anticafe
Sponsori: Vivre Deco, Fautor Winery, Crama Garboiu

Ghenadie Popescu, _Harbuz militar-patriotic_, 2006–2019
Ghenadie Popescu, Harbuz militar-patriotic, 2006–2019

Mark Verlan, _?apca de beton a tovara?ului_, 2002
Mark Verlan, Sapca de beton a tovarasului, 2002

Peisaj in restaurare, 2019, G. Popescu
Peisaj in restaurare, 2019, G. Popescu

Turnul de apa al lui Bernardazzi, 2018, M. Verlan
Turnul de apa al lui Bernardazzi, 2018, M. Verlan
.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate