Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
21 iunie 2024
Recomandări
“Melodia cromatică”, o expoziție dedicată pictorului Dumitru Bâșcu și o “întâlnire” între frați
(Arte vizuale)
In luna septembrie 2019, expozitia Dumitru Bascu – “Melodia cromatica” propune iubitorilor de arta o incursiune prin pictura si desen in muzica familiei lui Enescu. Fratele lui George Enescu dupa tata, Dumitru Bascu, a fost un artist cunoscut in perioada interbelica pentru pictura, desen si restaurare murala.
A fost remarcat si apreciat de cei mai importanti critici ai timpului, precum Nicolae Tonitza, Eugen Ispir, Alexandru Busuioceanu, George Oprescu si Petru Comarnescu, primind distinctii importante in epoca, precum premiul Anastase Simu, si expunand regulat in expozitii individuale si colective.

Mai putin vizibil in perioada comunista, lucrarile sale prezinta astazi un nou interes pentru contributia pe care au adus-o curentelor de pictura din perioada interbelica, in cadrul carora Dumitru Bascu s-a distins ca o prezenta independenta dar in acelasi timp profund implicata in evolutia artei romanesti.

“Ambii frati, la distanta de 21 de ani, au inceput sa deseneze incurajati de matusa Tinca, unul dintre ei a devenit un genial muzician cu pasiune pentru desen si pictura, celalalt pictor . Credem ca e un univers frumos care e interesant sa fie explorat. Am fost mereu discreti in privinta relatiilor de rudenie cu George Enescu. In acest an, coincidenta fericita dintre programarea Festivalului care poarta numele unuia dintre frati si cea a expozitiei celuilalt ne-a convins sa ne asociem public si sa invitam melomanii sa priveasca si aceasta marturie artistica.”
- spune doamna Ana Maria Sandi, fiica  pictorului Bascu, nepoata lui George Enescu.

Pentru cei care doresc sa exploreze muzica prin culoare, expozitia este deschisa la Galeria Romana, de pe bulevardul Lascar Catargiu nr. 1, Bucuresti. Curatorul expozitiei este Ion Grigorescu si studiul critic este realizat de catre Ioana Vlasiu.

Dumitru Bascu s-a nascut in satul Cracalia, comuna Dumeni, judetul Dorohoi, actualmente George Enescu, Botosani. Este fratele vitreg al muzicianului George Enescu prin tatal sau, Costache Enescu. Mama sa a fost Maria Ferdinand Suschi, de origine poloneza.

foto expozitie


Despre Festivalul International George Enescu

Ajuns la cea de-a XXIV-a editie, Festivalul International George Enescu se va desfasura in perioada 31 august-22 septembrie 2019. In salile de concerte din Bucuresti, vor urca pe scena peste 2.500 dintre cei mai valorosi muzicieni ai lumii, avand 50 de nationalitati si vor fi prezentate 84 de concerte si recitaluri. Editia din acest an a festivalului totalizeaza 34 de prezente in premiera in Romania: 25 de artisti, printre care Marion Cotillard, Kirill Petrenko, Mitsuko Uchida si noua orchestre de talie mondiala.

Editia 2019 a Festivalului Enescu isi asteapta publicul la Sala Palatului, Ateneul Roman, Sala Radio si la Sala Mica a Palatului la concerte si recitaluri grupate in jurul a sase mari sectiuni: „Mari orchestre ale lumii”, „Concertele de la miezul noptii”, „Recitaluri si concerte camerale”, „Muzica secolului XXI”, „Mozart Week in Residence” si „Forumul International al Compozitorilor”. De asemenea, vor avea loc concerte si evenimente in Piata Festivalului, conferinte, lansari de discuri si de carte, spectacole extraordinare.

Pentru mai multe detalii: https://www.festivalenescu.ro/  
.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate