Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
26 aprilie 2024
Recomandări
Violonistul vienez Leonard Furda, alături de soprana româno-britanică Nelly Miricioiu pe scena Palatului Culturii din Târgu Mureș
(Muzică)
Festivalul Regal de Opera “Virginia Zeani” anunta, la gala de deschidere, concertul-eveniment care-i va reuni pe scena pe doi dintre cei mai apreciati muzicieni ai lumii: violonistul roman Leonard Furda, in prezent membru al Orchestrei de Camera din Viena, si artista romano-britanica Nelly Miricioiu – una dintre sopranele de referinta ale operei internationale. Ovationati pentru excelenta pe scene internationale prestigioase, cei doi muzicieni se vor intalni in cadrul spectacolului de gala care deschide, vineri, 31 mai, de la ora 19:30, la Palatului Culturii din Targu Mures, cea de-a treia editie a Festivalul Regal de Opera “Virginia Zeani”.
Instruit de ilustrul muzician maghiar de origine romana Stefan Ruha, violonistul Leonard Furda a pastrat, insuflata de stralucitul sau maestru, o delicata aplecare catre suita Anotimpurilor lui Antonio Vivaldi, lucrari incluse, intr-o selectie proprie, in concertul de la Targu Mures.

Apreciata atat de publicul meloman de pretutindeni, dar si de cea mai exigenta critica de specialitate, Nelly Miricioiu, un „rar fenomen vocal al acestui secol” –, stralucitoare la Covent Garden Royal Opera House, Metropolitan Opera din New York sau Scala din Milano, a fost aplaudata alaturi de marile voci ale operei mondiale, de la José Carreras, José Cura sau Neil Schicoff, la Plácido Domingo, Roberto Alagna sau Alfredo Kraus.

Organizat de Asociatia “Together on Top”, in parteneriat cu Primaria din Targu Mures, Institutia Prefectului - Judetul Mures si Consiliul Judetean Mures, Festivalul Regal de Opera “Virginia Zeani” si-a castigat prestigiul printre primele trei cele mai importante competitii ale scenei lirice gazduite de Romania si este o reverenta adusa Virginiei Zeani, una dintre marile soprane ale lumii, care s-a nascut in Transilvania.

Virginia Zeani_foto Arhiva Personala
Virginia Zeani - foto arhiva personala

Invitatiile pentru concertul din Targu Mures au fost puse la dispozitia publicului online, pe site-ul oficial al festivalului, https://virginiazeanifestival.com/. Fondurile obtinute in cadrul acestui eveniment vor fi donate pentru amenajarea unui muzeu in casa in care s-a nascut soprana Virginia Zeani, in comuna Solovastru, Judetul Mures.


GALA DE DESCHIDERE

Vineri, 31 mai, ora 19: 30

Palatul Culturii din Targu Mures

Artisti:

Soprana Nel ly Miricioiu (UK)

Violonistul Leonard Furda (Viena)

Maestru acompaniator: Peter Kolcsar |Orchestra Festivalului Regal de Opera “Virginia Zeani”

Leonard Furda
Leonard Furda

LEONARD FURDA. Prin har si inspiratie, dublate de aplecare pentru studiu si o tehnica desavarsita, Leonard Furda i-a castigat admiratia ilustrului violonist stefan Ruha, care a admis, de-a lungul ultimilor sai patru ani de viata, sa-i definitiveze educatia muzicala, contribuind esential la dezvoltarea personalitatii artistice a tanarului muzician clujean. Artist emerit si muzician multipremiat international, stefan Ruha este cunoscut publicului larg, printre altele, pentru meritul de a fi interpretat lucrari incluse pe coloana sonora a filmului biografic romanesc “Ciprian Porumbescu”, lansat in 1973 in regia lui Gheorghe Vitanidis. Pentru melomani, numele lui stefan Ruha ramane legat de “Anotimpurile” lui Vivaldi, ciclu de concerte reluat de-a lungul carierei sale si interpretat cu virtuozitate alaturi de orchestre din Romania sau din lume. Aceasta pretioasa mostenire adauga semnificatii repertoriului ales de Leonard Furda pentru concertul de la Targu Mures. Pornita sub semnul ilustrului sau maestru, cariera artistica a violonistului Leonard Furda a inceput devreme. Nascut la Cluj-Napoca, violonistul Leonard Furda a urmat Liceul de Muzica “S. Toduta” sub indrumarea profesorului Adrian Tarta si studiile superioare la Academia de Muzica “Gheorghe Dima”, la clasa Prof. Univ. Victoria Nicolae. A fost remarcat in recitaluri de pian, fie alaturi de muzicieni ca Csiky Boldizsár Jr., Leonhard Westermayr sau Cipriana Gavrisiu, fie ca solist, alaturi de importante orchestre. Leonard Furda a concertat pe scena Ateneului Roman din Bucuresti sau cea a Filarmonicii din München. Din 2010 s-a stabilit la Viena, unde absolvit studiile de master la Konservatorium Wien Privatuniversität, la clasa profesorului Thomas Christian. In prezent, violonistul roman este membru permanent al Orchestrei de Camera din Viena. 

Nelly Miricioiu
Nelly Mircioiu

NELLY MIRICIOIU. Nascuta in Adjud, pe 31 martie 1952, Nelly Miricioiu este recunoscuta pentru marile roluri din repertoriului liric (Floria Tosca, Lucia di Lammermoor, Mimi sau Manon Lescaut) sau pentru partituri de opera rara, semnate de Rossini, Donizetti, Pacini sau Mercadante. Este o artista a carei versatilitate de expresie vocala este intrecuta doar de usurinta de a trece, alaturi de public, uneori in cadrul aceluiasi spectacol, printr-o vasta gama de stari de spirit – de la suspiciune, la speranta, de la iubire sau ura, la bucurie, mandrie, uneori o furie amara si chiar nebunie. Repertoriul ei include roluri principale in operele lui Donizetti, precum Maria Stuarda, Anna Bolena, Roberto Devereux. A fost aplaudata, de asemenea, in Tosca lui Puccini sau Traviata lui Verdi. De-a lungul intregii sale cariere a fost descrisa cu superlative absolute de presa internationala, de la New York Times si Evening Standard sau BBC, la Times si Opera Magazine. A parasit Romania in 1981, la varsta de 29 de ani, dupa o perioada in care a fost angajata a Operei din Brasov. S-a stabilit in Marea Britanie si a debutat la Scottish Opera din Glasgow cu rolul Violettei din „La Traviata”. in 1982 a cantat pentru prima data la Covent Garden, in rolul Neddei din "Paiate", iar un an mai tarziu a aparut pentru prima data in fata publicului de la faimoasa Scala, cu rolul “Lucia de Lammermoor”. A lucrat cu unii dintre cei mai prestigiosi dirijori si interpreti ai lumii: in Tosca l-a intalnit pe scena pe José Carreras, José Cura si Neil Shicoff, iar in Boema – pe Plácido Domingo. Vreme de zece ani, incepand din 1986, a sustinut seria concertelor de matineu "Vara" la sala de concerte Concertgebouw din Amsterdam, una dintre cele mai importante institutii muzicale ale lumii. in prezent, Nelly Miricioiu traieste in Marea Britanie. Pedagog si maestru exigent, Nelly Miricioiu este unul dintre cei mai apreciati profesori la Covent Garden. 

Cea de-a III-a editie a Festivalului International de Opera “Virginia Zeani” va avea loc La Targu Mures, Reghin si Cluj, in perioada 31 mai – 9 iunie. Cele trei orase vor gazdui evenimente de inalta tinuta, concerte extraordinare, spectacole pentru copii, evenimente speciale dedicate muzicilor tinere sau ateliere sustinute de cei mai importanti profesionisti ai operei mondiale. Tineri artisti din toate tarile lumii, din Iran, Australia, Coreea de Sud, Serbia sau Armenia, concureaza in cadrul prestigiosului “L'Assoluta Virginia Zeani Royal Voice Competition” pentru Marele Trofeu care, prin bunavointa Casei Regale a Romaniei, poarta sigiliul Regelui Mihai I.

M Afis Deschidere Festival

FESTIVALULUI REGAL DE OPERA “VIRGINIA ZEANI”
CO-PRODUCaTOR: TVR
PARTENERI: Primaria Municipiului Targu Mures
Consiliul Judetean Mures
Institutia Prefectului - Judetul Mures
Festivalul se bucura de sprijinul SABION




.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate