Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
26 aprilie 2024
Recomandări
Sezonul România-Franța debutează în București cu expoziția „Specii de Spații”, lucrări din colecția de artă contemporană Société Générale
(Arte vizuale)
BRD – Groupe Societe Generale deschide Sezonul Franta-Romania cu expozitia „Specii de Spatii”, cu lucrari din colectia de arta contemporana Société Générale. Expozitia va fi inaugurata pe 18 aprilie, in prezenta artistului francez Julien Prévieux, si va putea fi vizitata pana pe 14 iulie 2019.
Expozitia reuneste 24 de lucrari din colectia de arta contemporana Société Générale, expuse la sediul central al bancii de la Défense. Curatorul expozitiei, Mihnea Mircan, ia drept reper conceptual textul Espèces d’espaces (1974), de Georges Perec, un eseu ce examineaza diferentele dintre spatii domestice si publice, locuri reale si locuri imaginare.

Selectia reflecta diversitatea colectiei Société Générale, in subiecte, medii si stiluri, dar si in privinta generatiilor si ariilor geografice din care provin artistii. Ea privilegiaza lucrari din ultimul deceniu, si pune in valoare cateva momente-cheie din Colectia Société Générale, ce servesc ca puncte de plecare pentru explorarea discursurilor majore din pictura, sculptura si fotografia contemporana. Lucrarilor din colectie li se adauga 4 „studii de caz”, in care artistii prezenti in Colectie – Farah Atassi, Julien Prévieux, Danica Dakic si Florian & Michael Quistrebert – prezinta sectiuni mai ample din practica lor artistica.

Un proiect separat, dar inrudit din punct de vedere tematic, expozitia Spatiu (continuare si sfarsit), realizata in colaborare de artistii Iulia Nistor si Achraf Touloub, va putea fi vizitata la Rezidenta BRD Scena9 intre 19 aprilie si 16 iunie. Cei doi artisi vor fi prezenti si la vernisajul expozitiei care va avea loc pe 19 aprilie.

Mihnea Mircan este curator si scriitor. A fost director artistic al Extra City Kunsthal, Anvers, din 2011 pana in 2015, si curator de expozitii la institutii precum Muzeul National de Arta Contemporana si Salonul de Proiecte din Bucuresti, Stroom Den Haag (Haga), Fundatia David Robert (Londra) sau Fondation d’entreprise Ricard (Paris). A fost curator al Pavilionului Romaniei in 2007 la Bienala de la Venetia si redactor-sef al mai multor carti, inclusiv monografii si cataloage de expozitii despre Pavel Büchler, Laure Prouvost si Jean-Luc Moulène.

„Cele doua expozitii discuta problema locului pe care il imagineaza lucrarea de arta, ‘scenografia’ sa interna si a spatiului pe care ea il ocupa, in relatie cu arhitectura si cu alte lucrari dintr-o expozitie. «Specii de Spatii» de la MNAR aduce laolalta lucrari din colectia Société Générale Paris intr-un design expozitional care tese legaturi inedite intre felul in care artistii descriu sau inventeaza decoruri si spatiul celor doua sali de muzeu, la randul lor rezultate foarte diferite ale istoriei complicate, din punct de vedere politic si architectural, a Palatului Regal. La Rezidenta BRD Scena 9, expozitia semnata de Achraf Touloub si Iulia Nistor grupeaza lucrari existente si interventii directe in spatiul expozitional, care fie modifica functii ale obiectelor de acolo, ori aproape dispar, camuflate intr-o aparenta de utilitate practica”,
declara curatorul Mihnea Mircan.

„Suntem fericiti sa deschidem sezonul francez in Romania cu o selectie remarcabila din colectia de arta contemporana Société Générale, perechea „in oglinda” a expozitiei de arta romaneasca gazduita timp de cateva luni la sediul central al bancii de la Paris. Sustinerea pe care o acordam culturii si artei se bazeaza pe crezul ca acestea trebuie sa fie, pe de o parte, accesibile pentru toate categoriile de public, si, pe de alta parte, exemplare si capabile sa inspire noi generatii de creatori. Pentru ca tema centrala este spatiul, ne integram in concept si prin spatiul Rezidentei BRD Scena9, in care propunem o continuare a dialogului intre culturi, si ii invit pe cat mai multi iubitori ai artei sa-i treaca pragul in timpul Sezonului Franta-Romania”,
a spus François Bloch, CEO, BRD – Groupe Societe Generale.

Picturile artistei de origine romana Iulia Nistor provoaca privitorul si pune sub semnul intrebarii potentialul dezorientarii, prin suprapunerea mai multor straturi de vopsea si, in acelasi timp, inlaturarea lor repetata. Lucrarile de pictura, sculptura si video ale lui Achraf Touloub sunt realizate cu intentia de a fi “une mise en abyme” prin felul in care repun in scena experienta realitatii, fanteziile, halucinatiile, iluziile optice capatand aceeasi valoare ca realitatea.
Cele doua evenimente din Romania, „Specii de Spatii” si „Spatiu - continuare si sfarsit”, realizate cu sustinerea si implicarea BRD – Groupe Societe Generale, reflecta succesul expozitiei „Lux. Une énergie roumaine” prin care Société Générale din Paris aduce recunoastere artei contemporane romanesti. Expozitia expune publicului parizian lucrarile artistilor romani: Radu Belcin, Mircea Cantor, Oana Farcas, Adrian Ghenie, Flavia Pitis, Mircea Suciu si Bogdan Vladuta, in perioada 29 noiembrie 2018 - 17 aprilie 2019.

Julien Previeux_Pickpocket
Julien Previeux Pickpocket

Una dintre piesele centrale ale expozitiei Specii de Spatii de la Bucuresti este intitulata Pickpocket / Hotul de buzunare, sculptura abstracta din aluminiu a tanarului artist francez Julien Prévieux, laureat al Premiului Marcel Duchamp in 2014, prin care autorul doreste sa „fure”, asa cum sugereaza si titlul, sensul original al formelor folosite. Sculptura a fost expusa la Centrul Pompidou in 2015.

Achraf_Touloub_Discord_Landscape_2019
Achraf Touloub Discord Landscape 2019

Iulia Nistor_Evidence_2017
Iulia Nistor Evidence 2017

BRD – Groupe Societe Generale, in calitate de partener strategic al Sezonului Cultural Franta-Romania 2019, isi va alinia proiectelele culturale locale la spiritul si tematicile Sezonului, privilegiind creatia contemporana si proiectele care propun o continuitate sau perspective de colaborare si dupa Sezon. Printre proiectele comunicate de BRD sub umbrela Sezonului se numara turneele SoNoRo Conac si Stradivarius, muzeul digital Micro-folie de la Sibiu, Festivalul International de Teatru de la Sibiu si festivalul Circulation si proiecte de robotica si tehnologie „Robotica - un nou sport de echipa”, „Robots in the City” sau „Fête de la Science”.

###
Despre BRD – Groupe Societe Generale
BRD - Groupe Societe Generale este a treia cea mai mare banca a Romaniei si cea mai extinsa retea bancara privata a tarii. Banca universala care ofera servicii atat persoanelor fizice, cat si companiilor, BRD face parte din Grupul Société Générale, unul dintre cele mai mari grupuri europene de servicii financiare.
Ca actor social, BRD investeste in cultura, educatie, tehnologie si sport, sprijinind proiecte care construiesc, dezvolta, cresc o noua generatie si aduc valoare pe termen lung. BRD priveste cultura si educatia drept piloni esentiali de dezvoltare ai societatii, incurajand proiecte inovatoare, cu potential de a fi recunoscute si apreciate de tanara generatie.
Sub aceasta viziune a fost creata Fundatia9, care coordoneaza platforma de jurnalism cultural Scena9, centrul cultural Rezidenta BRD Scena9 din Bucuresti si Fondul de cinema Lucian Pintilie, care ofera granturi regizorilor de film debutanti. in cultura, banca investeste in proiecte de muzica clasica si arta contemporana. in educatie, BRD a creat scoala9, o platforma de jurnalism specializat, si sprijina programe care sustin demersul profesorilor din sistemul formal, dar si planuri, idei si proiecte in domeniul inovarii si al tehnologiei. Proiectele sustinute de BRD in Sezonul Franta-Romania se grupeaza in jurul acestor axe majore: doua expozitii de arta contemporana (”Specii de spatii” la Muzeul National de Arta al Romaniei si ”Spatiu (continuare si sfarsit)” la Rezidenta BRD Scena9), muzeul virtual Micro-folie de la Sibiu, fotografie (Festivalul ”Circulation”), muzica clasica (turneele Stradivarius si SoNoRo Conac), dar si proiectele de robotica si tehnologie (”Robotica - un nou sport de echipa ”, ”Robots in the City” sau ”Fête de la Science”).

Colectia de arta contemporana Société Générale
Colectia Société Générale este o colectie de arta vie. Creata in 1995, conjugand pictura, fotografia si sculptura, colectia constituie un ansamblu eclectic de peste 1200 de lucrari si opere de arta.Expusa in sediile Grupului, menirea sa este aceea de a fi vazuta de cat mai multi oameni.
Angajati, publicul larg, parteneri, clienti, elevi sau studenti pot sa o descopere in moduri variate si interactiuni diverse: in timpul amenajarilor, al atelierelor artistice, prin parteneriate, imprumuturi sau expozitii in afara zidurilor.
Dezvoltarea colectiei de-a lungul timpului este rezultatul unei politici de achizitie constanta si coerenta, care implica fortele active ale companiei: in fiecare an, colectia se mareste cu noi lucrari selectionate de un comitet ce reuneste, alaturi de experti independenti, membri ai Directiei generale si colaboratori ai Grupului.
Asa cum o arata si lucrarile prezentate in aceasta expozitie, aceasta politica de achizitii combina opere ale unor artisti recunoscuti si lucrari ale unor artisti tineri. Ea reflecta in egala masura, directia de dezvoltare internationala a Grupului, cu un interes crescut pentru pietele emergente din Europa, Africa sau Asia.
Colectia Société Générale este o expresie a politicii de mecenat cultural durabil, cuprinzatoare si deschise, in faza cu valorile Grupului.

www.collectionsocietegenerale.com

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate