Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
20 aprilie 2024
Recomandări
100% MOZART – concert dedicat lui Amadeus la Sala Radio!
(Muzică)
Cand ati ascultat ultima oara o creatie semnata de marele Amadeus? Mozart – considerat geniul muzicii clasice, care a compus peste 600 de lucrari in nenumarate genuri (opera, simfonii, concerte, muzica de camera etc.) in doar 35 de ani de viata traiti extrem de intens – este cel caruia ii este dedicat in intregime concertul sustinut miercuri, 27 martie (19:00), la Sala Radio, de ORCHESTRA  DE  CAMERA RADIO, sub bagheta dirijorului RADU POSTAVARU.
Programul serii cuprinde uvertura operei La clemenza di Tito, Simfonia nr.15 in Sol major si Simfonia nr. 31 in Re major - Paris, compusa in 1778, in timpul unei calatorii la Paris, cand tanarul Mozart avea 22 de ani. Veti asculta, de asemenea, Concertone pentru doua viori si orchestra in Do major, prilej de a-i aplauda pe violonistii BUJOR PRELIPCEAN si SERBAN MEREUTA.

Cand ingerii canta pentru Dumnezeu, canta Bach; dar sunt sigur ca atunci cand canta pentru ei insisi canta Mozart si Dumnezeu trage cu urechea.” – spunea Karl Barth, teolog elvetian. Compozitor, dirijor, pianist, violonist si organist, marele Amadeus este unul dintre muzicienii cei mai daruiti cu talent din toate timpurile. Supranumit ”copil minune”, Mozart a compus de la varsta de 5 ani si la 17 ani era deja angajat ca muzician la curtea din Salzburg (orasul sau natal).

Dirijorul RADU POSTAVARU s-a nascut la Iasi intr-o familie de muzicieni si la varsta de 5 ani a dirijat  pentru prima data orchestra simfonica a Filarmonicii „Moldova” din Iasi. Au urmat o serie de concerte si turnee in toata tara, fiind considerat un real talent al muzicii romanesti. A urmat cursurile Conservatorului “George Enescu” din Iasi, specializarea compozitie muzicala, iar din 1990 a sosit la Bucuresti, unde a urmat sectia compozitie-dirijat a Universitatii Nationale de Muzica. In strainatate a dirijat orchestre simfonice precum cele din Halle (Germania), Grossetto (Italia), Douai (Franta), Madrid (Spania), Porto (Portugalia). A fost cadru universitar al Universitatii de Arte “George Enescu” din Iasi si profesor la Conservatorul de Muzica "Salmon" din Casablanca (Maroc). A fost dirijor al Filarmonicii “Paul Constantinescu” din Ploiesti, iar intre anii 2014-2015 a fost si managerul acestei institutii. Din anul 2015 a devenit cadru didactic asociat la specializarea dirijat-orchestra - Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti.

Violonistul BUJOR PRELIPCEAN si-a facut studiile mai intai la Galati, apoi la Conservatorul George Enescu din Iasi. In primavara anului 1973 a fondat Cvartetul de coarde Voces. Din anul 1980, Cvartetul Voces a devenit ansamblu subventionat de statul roman, iar din 1990 a devenit Cvartetul National al Societatii Romane de Radiodifuziune. Cvartetul Voces are o carte de vizita substantiala concertand in sali ca Wigmore Hall din Londra, Concertgebouw din Amsterdam, Hercule Saal din Munchen, Mirabel Schloss din Salzburg, Hochschulle derKunste Saal din Berlin, etc. Bujor Prelipcean este director general al Filarmonicii Moldova din Iasi, functie pe care a ocupat-o intre 1984-1988 si apoi din 1999 pana in prezent.

Violonistul SERBAN MEREUTA s-a nascut la Ploiesti si a studiat la Conservatorul din Iasi. in timpul studiilor universitare a devenit membru fondator al Cvartetului de coarde Ad libitum, alaturi de Adrian Berescu, Bogdan Bisoc si Filip Papa. Din acel moment – anul 1988 – destinul artistic al lui serban Mereuta s-a integrat celui al Cvartetului Ad libitum. impreuna cu Cvartetul Ad Libitum, a concertat in sali de concert celebre: “Cortot” si Musée D’Orsay (Paris) ,“Diligentia” (Haga), “De Doelen” (Rotterdam), “Conzerthaus” (Berlin), “Concertgebouw” (Amsterdam), “Kaisersaal” (Frankfurt), “Beethoven Haus” (Bonn), Temppeliaukion (Helsinki), Ateneul Roman (Bucuresti), Filarmonica “Moldova”(Iasi) si pe scenele unor festivaluri importante. Este in prezent director artistic al Filarmonicii Moldova din Iasi.

AFIS 27 martie 2019_Mozart la Sala Radio

Concertele pot fi ascultate in direct pe toate frecventele Radio Romania Cultural si Radio Romania Muzical din tara si in streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro si www.romania-muzical.ro.
Biletele la concertele Orchestrelor si Corurilor Radio sunt disponibile pe www.bilete.ro, in oficiile Postei Romane, in magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro si la Casa de bilete a Salii Radio. Pentru alte informatii legate de Orchestrele si Corurile Radio va rugam sa consultati site-ul www.orchestreradio.ro.

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate