Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
20 aprilie 2024
Recomandări
Bolero-ul lui Ravel la Sala Radio!
(Muzică)
Obsesiv, senzual sau banal de minimalist? Celebrul Bolero semnat de RAVEL - una dintre lucrarile care au captivat cel mai mult imaginatia publicului de-a lungul timpului - va fi interpretat de Orchestra Nationala Radio, vineri, 15 martie (19.00), la Sala Radio, sub bagheta lui GABRIEL BEBESELEA.
Bolero-ul este cea mai cunoscuta lucrare semnata de compozitorul francez Maurice Ravel si a fost creat initial pentru Ida Rubinstein, o apreciata dansatoare si actrita de origine rusa a epocii, care a dansat cativa ani in cadrul celebrei companii Ballets Russes. Ravel fusese atras de ideea de a crea o lucrare bazata pe o singura tema care sa ”creasca” prin ”acumulare” instrumentala. Bolero-ul sau a avut un succes extraordinar la premiera de la Opera din Paris, din 1928, in coregrafia Bronislavei Nijinska, sora balerinului Vaslav Nijinsky.
Afisul serii cuprinde si alte trei creatii care fac din concertul Orchestrei Nationale Radio un eveniment de exceptie: suita Valses nobles et sentimentales, intitulata de Ravel in acest mod ca un omagiu adus marelui compozitor austriac Franz Schubert (care a compusese o lucrare intitulata asemanator), ENESCU - Suita nr. 2 pentru orchestra si RACHMANINOV - Concertul nr. 1 pentru pian si orchestra. La pian il veti aplauda pe HORIA MIHAIL, solist al Orchestrelor si Corurilor Radio Romania, cunoscut publicului larg mai ales prin turneele sale nationale derulate sub titlul ”Pianul Calator”.

Gabriel Bebeselea_foto Ionut Macri

foto Ionut Macri


Dirijor Principal al Filarmonicii ”Transilvania” din Cluj Napoca, la doar 31 de ani GABRIEL BEBESELEA este unul dintre cei mai apreciati tineri dirijori romani. A castigat premiul Ia Competitia de dirijat "Lovro von Matacic" (Zagreb - 2015) si premiul I  la Concursul de dirijat Jeunesses Musicales, Bucuresti - 2010. De asemenea, a fost semifinalist al concursului de dirijat Donatella Flick, organizat de London Symphony Orchestra (2014) si semifinalist al cunoscutei competitii Gustav Mahler - Bamberg (Germania), 2016.
Printre colaborarile importante din agenda sa din stagiunea curenta si din cele viitoare se numara: Royal Philharmonic Orchestra, Rundfunk-Sinfonieorchester - Berlin, Konzerthausorchester - Berlin, Barcelona Symphony Orchestra, Orchestra Nationala a Filarmonicii din Rusia, Singapore Symphony Orchestra s.a. A fost numit dirijor al Operei Nationale Romane Iasi in stagiunea 2011-2012, cel mai tanar dirijor care ocupa o astfel de functie. Bursa oferita in 2011 de Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti i-a permis un stagiu de asistenta la renumita Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam. Aceasta participare a fost o sansa unica in dezvoltarea sa muzicala. Astfel a avut ocazia sa participe la repetitiile si concertele „celei mai bune orchestre din lume” (Gramophone 2008) si sa ii vada la lucru pe cei mai reprezentativi dirijori contemporani: Mariss Jansons, Bernard Haitink, Herbert Blomstedt, Christoph von Dohnanyi, Philippe Herreweghe, David Zinman, Eliahu Inbal.

Horia Mihail

Dupa 14 ani de studii in Romania, HORIA MIHAIL a urmat cursurile Universitatii din Illinois, obtinand diplomele de absolvire si de masterat in 1995, dupa o perioada de trei ani. Dupa ce a fost lector universitar la Boston University, Horia Mihail a revenit la Brasov in toamna anului 2002 ca solist al filarmonicii din oras si membru al deja cunoscutei formatii ”Romanian Piano Trio”, alaturi de violonistul Alexandru Tomescu si violoncelistul Razvan Suma, cu care a sustinut concerte de mare succes in tara si strainatate. in afara scenelor din Romania, muzicianul a sustinut recitaluri si concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra, in Danemarca, Germania, Ungaria, Spania, Bulgaria sau Republica Moldova, dar si in Argentina, Chile, Statele Unite, China, Malayesia sau Japonia.
Proiectele in care artistul a fost implicat in fiecare an sunt Pianul calator, Duelul viorilor, alaturi de Liviu Prunaru si Gabriel Croitoru, Flautul de aur, alaturi de flautistul Ion Bogdan stefanescu si Vioara lui George Enescu la sate, alaturi de Gabriel Croitoru.

Concertele pot fi ascultate in direct pe toate frecventele Radio Romania Cultural si Radio Romania Muzical din tara si in streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro si www.romania-muzical.ro.
Biletele la concertele Orchestrelor si Corurilor Radio sunt disponibile pe www.bilete.ro, in oficiile Postei Romane, in magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro si la Casa de bilete a Salii Radio.
   
Pentru alte informatii legate de Orchestrele si Corurile Radio va rugam sa consultati site-ul www.orchestreradio.ro.

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate