Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
16 aprilie 2024
Recomandări
Cadouri de Crăciun @Muzeul Național al Țăranului Român
(Viață)
Anul acesta la Muzeul Taranului Roman, mos Nicolae vine si cu mos Craciun. Incepand de vineri, 7 decembrie, pana duminica, 9 decembrie 2018, de la orele 10 de dimineata, pana la 6 seara, la Muzeul National al Taranului Roman, 120 de mesteri mari, cei mai priceputi olari, lingurari, cojocari, cofetari, tesatoare, cusatorese, impletitoare, pielari, rudari, iconari, cioplitori vin din toate zonele tarii cu lucruri frumoase, numai bune de targuit.
La targul Cadouri de Craciun, puteti admira si cumpara: jucarii, nuieluse, masti, ii, podoabe, opinci, cergi, scoarte, cosuri de nuiele, strachini, oale de sarmale, icoane, pristolnice, blide, marame, ibrice, chimire, curele, genti, alambicuri, blidare, copaite, sararite, pipernite, gavane, lingurare, linguri, fluiere, ocarine, impletituri din panuse, oale, scaunase, stergare, lazi de zestre, catrinte, camasi, fote, clopotei, zurgalai, dar si turta dulce, cozonaci, mere, miere, placinte, cofeturi, plante medicinale, tuica... si cate si mai cate.

Pret bilet: 4 lei, 2 lei (elevi, studenti, pensionari).
Intrarea la targ se face prin strada Monetariei.

***


De la Nasterea lui Iisus Hristos, ca eveniment biblic, la sarbatorile populare legate de aceasta nastere este acelasi drum ca acela de la dogma la povestile calde si pline de imaginatie nascocite de un popor bland care leaga Nasterea Mantuitorului de bucuria zilei ce creste aducand lumina si anuntand sfarsitul gerurilor.

Romanii au zeci de povesti despre Craciun. in toate este vorba despre Fecioara Maria, alungata in drum si prigonita, gasindu-si loc pentru nasterea Fiului Sau intr-un staul al lui Mos Craciun. Sotia acestuia (Baba Iova, Craciuneasa) o asista la nastere si din aceasta cauza este pedepsita de sotul ei prin taierea mainilor de la coate. Se spune ca Maica Domnului i-a dat in schimb maini de aur cu care sa-i inveleasca pruncul. Vazand mainile de aur ale Craciunesei, Mos Craciun intelege minunea Nasterii Mantuitorului si o accepta. In majoritatea povestilor se vorbeste de boii blanzi, binecuvantati de Fecioara sa manance putin si sa fie satui, si de caii care au indraznit sa manance fanul de pe trupul gol al Copilului Sfant, fiind blestemati sa nu se sature niciodata si sa aiba carnea tare si atoasa.

In unele povesti se spune ca primul animal care a vestit Sfanta Nastere a fost o broasca. Maica Domnului a binecuvantat-o sa vesteasca intotdeauna ploile si sa traiasca cu trupul vesnic. De aceea trupul de broasca moarta nu face niciodata viermi, ci se usuca si se „pomaieste”. Daca omori o broasca se manie Dumnezeu si iti mor vitele, iar anul aduce ploi si inundatii.

Vlad Manoliu – Sarbatori romanesti

Targ Cadouri de Craciun


.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate