Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
25 aprilie 2024
Recomandări
Proiectul Imaginile României. Ateliere creative despre diversitatea ajuns în: București, Brașov și Brăila. Urmează Drobeta Turnu Severin
(Arte vizuale)
Proiectul cultural Imaginile Romaniei. Ateliere creative despre diversitate invita elevii de liceu din patru orase ale Romaniei sa descopere aportul minoritatilor,vechi si noi, la definirea identitatii locurilor si comunitatilor de care apartin, prin ateliere de educatie care imbina cercetarea cu arta.
Proiectul se bazeaza pe dezvoltarea activitatilor educationale implementate de Asociatia MAIE in ultimii trei ani (in proiectele Imaginile  Bucurestiului. Ateliere creative despre diversitate  si Noile minoritati din municipiul Bucuresti) si este realizat in parteneriat cu patru licee:

Colegiul National „Gheorghe Titeica” din Drobeta Turnu Severin, Colegiul National de Informatica „Grigore Moisil” din Brasov, Liceul Teoretic „Mihail Sebastian” din Braila si Colegiul Tehnic de Posta si Telecomunicatii „Gh. Airinei” din Bucuresti.

In cadrul proiectului, initiatorii impreuna cu liceenii dezvolta un studiu de documentare a istoriei multiculturalitatii din cele patru orase, urmarind directiile: arhitectura, viata de zi cu zi, religie si personalitati.

Informatiile acumulate in timpul documentarii sunt apoi aprofundate de elevi prin ateliere de fotografie, film si teatru. Produsele artistice dezvoltate vor fi prezentate in liceele participante ca materiale educative pentru crestere a gradului de constientizare a publicului cu privire ladiversitate.

Prin documentarea istoriei multiculturale a fiecarui oras, liceenii au construit un tablou al prezentului,  ilustrand modul in care minoritatile au influentat, pe parcursul timpului, diferite spatii, arhitectura, educatia, gastronomia si traditiile locale.

Duminica, 28 octombrie, elevii Colegiului Tehnic de Posta si Telecomunicatii „Gh. Airinei” au avut prilejul sa invete cateva dintre secretele fotografiei si, totodata, sa descopere istoria orasului Bucuresti prin prisma obiectivelor aparatelor de fotografiat. Liceenii au explorat, alaturi de profesoara Elena Simion si de fotograful Cristina Ardelean, impactul minoritatilor vechi si noi asupra arhitecturii Bucurestiului.

Primul monument care a intrat in atentia participantilor a fost Hanul lui Manuc. Turul a continuat in cartierul Evreiesc, cu vizite la Templul Unirea Sfanta si Templul Coral. In drum spre cartierul Armenesc, liceenii au avut ocazia sa fotografieze Biserica Coltea, Biserica Armeana si Casa Capsa.

Miercuri, 31 octombrie, Asociatia MAIE a organizat, la Liceul Teoretic „Mihail Sebastian”din Braila, un atelier creativ in timpul caruia Lucian Crestez si Bogdan Marius i-au initiat pe elevi in arta fotografica cu ocazia unui tur de explorare a cartierului Pisc si Lacul Dulce, precum si a centrului vechi al orasului.

Pe parcursul atelierului, elevii au imbinat fotografia cu documentarea in explorarea celor mai importante minoritati din oras. O atentie deosebita a fost acordata activitatilor educationale realizate de comunitatea roma si de catre rusii lipoveni.

"Exista diversitate, insa diversitatea trebuie sa uneasca si nu sa dezbine. Cu adevarat, Braila este un oras cosmopolit, avem etnii, avem turci, evrei, greci, iar cele mai importante doua etnii sunt rusii lipoveni si romi. Concursurile initiate de scoala 21 reflecta diversitatea culturala, echipele fiind interculturale, formate din copiii romi, rusi lipoveni, greci, romani -pentru ca toti suntem egali."
- Raluca Ionescu, profesor

IR atelier Braila

Atelierele creative au continuat vineri, 2 noiembrie, in Brasov, unde 16 elevi ai Colegiului National de Informatica „Grigore Moisil” au participat la cursul de cinematografie sustinut de Elena Borcea.

Elevii au vizionat filmul documentar „Sunetele Bucurestiului”, realizat de Asociatia MAIE in proiectul Noile minoritati din municipiul Bucuresti, si au descoperit povestile individuale ale strainilor care au ales sa se stabileasca in capitala Romaniei, precum si modul in care acestia si-au lasat amprenta asupra orasului. Proiectia a stat la baza discutiilor dintre formator si elevi pe tema diferentelor culturale si a dificultatilor de adaptare ale celor opt straini prezentati in film.

Partea practica a atelierului a inclus realizarea unor scurte interviuri filmate despre diversitatea orasului Brasov. Elevii au lucrat in echipa, fiecare participant avand un rol foarte bine definit in echipa de productie.

„Atelierul ne-a ajutat sa intelegem cum au contribuit minoritatile la istoria noastra si la ceea ce suntem acum”
- elev, participant

IR - atelier de film Brasov

Atelierele creative vor continua la Colegiul National „Gheorghe Titeica” din Drobeta Turnu Severin.

La finalul proiectului cultural, studiile documentare realizate impreuna cu elevii vor fi incluse in ghidul de explorare a oraselor din perspectiva multiculturalitatii realizat de Asociatia MAIE. in acelasi timp, in cele patru licee vor fi organizate evenimente de prezentare a activitatii elevilor si a modului in care acestia percep multiculturalitatea si diversitatea culturala din Romania.

Proiectul „Imaginile Romaniei. Ateliere creative despre diversitate” este initiat si implementat de Asociatia MAIE si co-finantat de Administratia Fondului Cultural National.

Parteneri: Colegiul National „Gheorghe Titeica” din Drobeta Turnu Severin, Colegiul National de Informatica „Grigore Moisil” din Brasov, Colegiul Tehnic de Posta si Telecomunicatii „Gh. Airinei” din Bucuresti si Liceul Teoretic „Mihail Sebastian” din Braila.

Afis IMG RO v1-01

Parteneri media: Carturesti, Citatepedia, Igloo, Modernism.ro, Zeppelin.

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate