Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
25 aprilie 2024
Recomandări
Experiment și inovație în cinema-ul românesc la BIEFF 2018. Competiția internațională înfruntă tabuuri
(Cinema)
Programul de competitie BIEFF 2018 Embracing the Female Gaze infrunta tabuuri si false pudori, sfideaza reguli si patrunde intr-un spatiu deopotriva constient si subconstient. Traind ghidati de notiuni prefabricate despre identitatea sexuala – a noastra si a altora, acestea au devenit conexiuni mintale inconstiente, aproape instinctuale.
Filmele din acest program propun o deconstructie si o re-examinare a relatiei dintre cuvant, imagine si semnificatie. Cu inteligenta si atentie, creatorii lor ne fac sa intelegem ca, pentru a putea imbratisa cu adevarat noi conotatii, este necesara micsorarea distantei dintre spectator si film.
 
Yann Gonzalez porneste in seducatorul Islands de la scenariul tipic al filmelor horror in care dorinta sexuala este pedepsita de un personaj monstruos. Intr-o turnura meta-cinematica, filmul devine din dusman prieten, un prieten prin care fantezii emancipate dau nastere una alteia si se ranforseaza reciproc. Regizorul exploreaza intreg spectrul de placeri carnale si cinematice: a privi, a starni, a trai de unul singur fantezia, pana la a deveni parte din fantezie. Dizolvand limitele dintre spectacol si spectator, regizorul lasa loc explorarii reale a sexualitatii, dorinta trece dincolo de reguli, iar masculinul si femininul se modeleaza reciproc. Islands este castigatorul Queer Palm Award la Festivalul de Film de la Cannes 2017 si al Marelui Premiu la Curtas Vila do Conde 2017.
 
What Happened to Her este o explorare criminalistica a obsesiei noastre culturale pentru imaginea cadavrelor feminine pe ecran. Combinand secvente din filme de fictiune si din seriale TV politiste cu experienta unei actrite distribuite in roluri de cadavru, regizoarea Kristy Guevara-Flanagan realizeaza o meditatie critica asupra acestei obsesii. Naratiunea vizuala a genului, consolidata prin repetitie insistenta si penetranta, se dezvaluie ca un tablou vivant atent structurat. In acelasi timp, experientele de fizic invadat si de exploatare povestite de vocea actritei destrama iluzia. Rezultatul goleste de continut un cliseu filmic care revine mereu, cu atractie magnetica.
 
Into All That Is Here continua prin a deconstrui „experientele umane de baza printr-o combinatie de zgomot, imagini si cuvinte”, dupa cum celebra artista vizuala Laure Prouvost insasi spune intr-un interviu pentru revista Sleek. „Incercam sa traduc emotia [...]. Am vrut sa explorez ideea de placere si de anxietate. Aceasta creatie a fost o indelunga metamorfoza. Dintr-o data, sapi aceasta gaura si apoi imprumuti perspectiva unei insecte iesind din cocon, care vrea sa inghita tot ce vede si apoi moare incet, consumata pana la epuizare de propriul sau consum. Este un comentariu asupra umanitatii si a modului in care consumam imagini.”. Filmul este prezentat la BIEFF cu sprijinul LUX si a avut premiera la prestigiosul Festival International de Film de la Rotterdam.

Juriul Competitiei Internationale BIEFF 2018

BIEFF este onorat sa aiba alaturi in demersul sau curatorial si educational o serie de profesionisti de renume ai industriei cinematografice si ai lumii artelor vizuale, cu experienta ca selectioneri si manageri pentru festivaluri si institutii prestigioase. Anul acesta, Juriul Competitiei Internationale BIEFF 2018 este alcatuit din: Angelika Ramlow – reprezentanta Berlinale Forum Expanded si Arsenal Institute for Film and Video Art; Bianca Lucas – selectionera a programului European Shorts in cadrul Festivalului de Film de la Sarajevo si regizoare; Cristian Neagoe – curator Street Delivery, manager al Fundatiei Carturesti. Cei trei vor viziona cele cinci programe de competitie si vor decide premiile care se vor decerna sambata, pe 31 martie, de la ora 20:00, la Cinema Muzeul Taranului.

Seminar BIEFF 2018: Meet the Experts

Anualul seminar The Lifespan of Cinematic Experimentation va fi o intalnire de neratat in cadrul careia participantii vor invata din experienta unor profesionisti ai industriei, invitati speciali ai festivalului: juratele Angelika Ramlow si Bianca Lucas, alaturi de Ulrich Ziemons, curatorul programului Berlinale Spotlight: Forum Expanded in cadrul BIEFF 2018. Intalnirea are loc sambata, pe 31 martie, de la ora 16:30, in foaierul Institutului Francez din Bucuresti (Bd. Dacia, nr. 77). Intrarea este libera in limita spatiului disponibil, de aceea va rugam sa va inscrieti la pr@bieff.ro.

Program Special Romanian Cinematic Experiments

Fidel misiunii sale de a promova experimente cinematografice romanesti si tanara generatie de artisti vizuali, BIEFF aduce in atentia publicului un program cu 10 dintre cele mai recente scurtmetraje si eseuri video autohtone, in programul Romanian Cinematic Experiments.

Filmat in perioada calatoriilor realizate intre Romania si Statele Unite ale Americii pe o durata de cinci ani, States Uprooted contine imagini si sunete din arhiva personala a regizoarei, in format analog si digital. Filmul incearca astfel sa ofere o alta perspectiva asupra identitatii si a definirii ei in cele doua tari. Abordarea Ioanei Turcan a conceptului de tranzitie debuteaza cu un ritual ocult practicat de bunica ei si continua pana la atingerea unora dintre cele mai fragile „tranzitii” ale prezentului: conditia femeii, imigratia, feminitatea in sport, revolta impotriva puterii politice.

Eseul video al Alexandrei Gulea aprofundeaza singuratatea, saracia si depresia prin dezvoltarea povestii tragice a unui baiat din Valea Jiului care se sinucide din cauza absentei mamei lui, poveste care devine un semnal de alarma ce ofera detalii ingrijoratoare. Naratorul omniscient si distant poate fi auzit citind texte din presa care relateaza despre sinuciderea baiatului, asigurand un fundal sonor de impact portretului cinematografic observational al micului oras si comunitatii lui. Valea Jiului Notes reprezinta o contra-directie a iconicelor simfonii cinematografice dedicate oraselor, prin care regizoarea deplange o localitate defavorizata si ii ridica pe locuitorii sai la rang de eroi.

In Brief conversation about the d word, un interviu lent in care doua voci prezinta intelesurile si ipostazele depresiei este conturat vizual printr-o serie de materiale de arhiva ingenios editate, aproape orchestrate, ce prezinta animale avand diferite reactii. Vizualul filmului ofera un invelis organic informatiei auditive, combinand ritmul interviului cu cel nelinistitor al animalelor. Miza regizoarei Teona Galgotiu este aceea de a oferi specificitate unui termen comun, insa ramas vag: depresia.

Activitatea artistica a Nonei Inescu este centrata pe relatia corpului uman cu mediul inconjurator si redefinirea subiectului in cheie postumanista. In lucrarea ei video Where Touch Begins, We Are, dintre toate simturile, simtul tactil este cel care produce intimitate. In aceasta cheie, atingerea poate transfigura atat limitele individualitatii, cat si pe cele ale obiectelor in interactiune. Construind un limbaj bazat pe senzualitate, corpul uman se poate extinde infinit prin atingere. (Diana Marincu, Art Encounters 2017)

Propunerea din Adore, de Cristian Fierbinteanu, este cea a unui paradox geografic/religios, atat utopic cat si distopic, progresist si disfunctional in acelasi timp. Estetica filmului, cu tusele sale stridente si suprarealiste, combina simboluri religioase cu imagini preluate din genul SF, alaturare inchegata de un fundal sonor care consta intr-o adaptare muzicala contemporana a unei predici. Atat conceptul scurtmetrajului cat si abordarea regizorala ofera o valenta post-modernista ce face din Adore un proiect audiovizual provocator pe doua planuri: cinematografic si ideologic.



Abonamentele de festival si biletele individuale la proiectiile de competitie si programele speciale BIEFF 2018 pot fi achizitionate pe site-ul Eventbook. Informatii despre aceste programe sunt disponibile pe www.bieff.ro. Lungmetrajele vor fi anuntate in curand.
RSVP la evenimentul de Facebook BIEFF 2018 unde pot fi urmarite noutatile festivalului.

BIEFF2018_ afisweb

_____

Cea de-a opta editie a Festivalului International de Film Experimental Bucuresti BIEFF va avea loc intre 26 martie si 1 aprilie 2018, la Cinema Muzeul Taranului si Cinema Elvire Popesco.

Organizatori: Asociatia Culturala Manekino, in parteneriat cu PRINTOR COM

Co-finantat de: Centrul National al Cinematografiei, Administratia Fondului Cultural National, Ministerul Culturii si Identitatii Nationale

Cu sprijinul: Institutul Cultural Roman, Muzeul National al Taranului Roman, Ambasada Frantei, Institutul Francez, Goethe-Institut, Ambasada Regatului Tarilor de Jos, Ambasada Elvetiei, Ambasada Canadei, Fala Português, Ambasada Libanului, Institutul Italian de Cultura, Fundatia Culturala Greaca, Ambasada Argentinei, CEREFREA Villa Noël, Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica, Universitatea Nationala de Arte

Sustinut de: Quinzaine des Réalisateurs – Cannes Film Festival, Berlinale Forum Expanded, Arsenal – Institute for Film and Video Art, International Film Festival Rotterdam, Sarajevo Film Festival, International Short Film Festival Oberhausen, IDFA International Documentary Film Festival Amsterdam, Tampere Film Festival, Centre Pompidou, Cinedans – Dance on Screen Festival Amsterdam, Le Fresnoy – Studio National des Arts Contemporains, EYE Film Institute Netherlands, Swedish Film Institute, Norwegian Film Institute, Luxbox, Sixpackfilm Austria, LIMA, LUX, Video Data Bank, Swiss Films, Portugal Film, Agência – Portuguese Short Film Agency, AV-arkki, Some Shorts

Sponsori: Swiss Sponsors’ Fund, Cinelab Romania, Nikon, Noumax, MDV Audio Studio, Aqua Carpatica, Domeniile Samburesti, Ursus, Jägermeister

Parteneri de ospitalitate: TH Hotels, Shift Pub, Lente, Lokal, Sky Tour

Partener logistic: TNT | Partener digital: Canopy | Bilete prin: Eventbook


.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate