Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
19 aprilie 2024
Recomandări
Hope and Homes for Children și Direcția Generală pentru Asistență Socială și Protecția Copilului Iași au închis Centrul de Plasament „Veniamin Costache” din Iași
(Viață)
Cei 65 de copii si tineri au fost fost reintegrati in familiile lor, integrati socio-profesional sau mutati in apartamente de tip familial. In ianuarie 2018, Fundatia Hope and Homes for Children si Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Iasi au finalizat procesul de inchidere a Centrului de Plasament „Veniamin Costache” din Iasi.
Pe parcursul procesului, care a durat aproape doi ani, pentru cei 65 de copii si tineri din centru s-au cautat cele mai bune solutii: reintegrarea in familiile naturale sau extinse, integrarea socio-profesionala pentru cei care au parasit sistemul de protectie sau mutarea in apartamente de tip familial in Iasi. Cladirea centrului de plasament va deveni centru de primire in regim de urgenta.

Parteneriatul dintre Hope and Homes for Children si DGASPC Iasi pentru inchiderea Centrului de Plasament „Veniamin Costache” a inceput in anul 2016, cand in centru se aflau 65 de copii. Pe tot parcursul procesului de inchidere, fiecare copil in parte a fost evaluat de catre specialistii Directiei si Fundatiei (psihologi si asistenti sociali) pentru a identifica solutiile alternative potrivite. Astfel, o parte dintre copii (grupuri mai mari de frati) au fost reintegrati in familiile lor naturale sau extinse, in timp ce altii au fost mutati in apartamente de tip familial ale DGASPC Iasi, o parte din ele fiind renovate chiar in acest scop. 31 de tineri au fost sprijiniti pentru a-si gasi un loc de munca si a incepe o viata independenta prin programul de integrare socio-profesionala a tinerilor care parasesc sistemul de protectie desfasurat de Hope and Homes for Children. In luna ianuarie 2018, ultimii copii au parasit institutia, fiind mutati intr-un apartament de tip familial renovat de DGASPC Iasi.

Centrul de plasament face parte din Complexul de Servicii „Veniamin Costache”, infiintat in ianuarie 2011 prin comasarea Centrelor de Plasament „Tatarasi” si „Primaverii”. Complexul cuprinde si apartamente de tip familial si un centru de zi pentru copii care provin din familii vulnerabile. Odata cu finalizarea procesului de dezinstitutionalizare a copiilor si tinerilor, cladirea centrului va primi o noua destinatie, urmand ca aici sa functioneze un centru de primiri urgente cu o capacitate de 45 de locuri.

Din 2014, lucram in Iasi cu Directia de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, pentru ca aici se afla cei mai multi copii institutionalizati din tara. Iata ca, dupa patru ani, impreuna cu partenerii nostri, inchidem primul centru, „Veniamin Costache”, si le oferim o viata in familie copiilor si tinerilor din acest centru. Am folosit serviciile familiale deja existente in judet, astfel ca, din cei 65 de copii institutionalizati aici, 15 au fost reintegrati in familiile lor, 25 de tineri adulti sunt acum in programul de insertie socio-profesionala si vor deveni independenti, iar 25 se afla in alte servicii alternative familiale. E primul pas in programul amplu de dezinstitutionalizare din judet si vom continua cu inchiderea altor doua centre de plasament in acest an”, a declarat Stefan Darabus, director regional pentru Europa Centrala si de Sud in cadrul Hope and Homes for Children.

Iasi este judetul in care exista, in prezent, cele mai multe institutii de tip vechi si cei mai multi copii in sistemul de protectie din Romania. In 1997, la nivelul judetului existau 35 de centre de plasament in care erau institutionalizati peste 5.000 de copii. In 2017, numarul copiilor din institutii si din apartamente de tip familial a ajuns la 950, in timp ce 1.450 de copii se aflau in asistenta maternala. Odata cu inchiderea Centrului de Plasament „Veniamin Costache”, in judet au mai ramas 11 orfelinate in care mai sunt 900 de copii. Fundatia Hope and Homes for Children se afla in proces avansat de inchidere a inca doua centre de plasament din judet, „Ion Holban” din Iasi si „Sf. Spiridon” din Targu Frumos.

CP Veniamin Coastache_exterior_01


Despre Hope and Homes for Children Romania
Hope and Homes for Children activeaza in Romania din 1998, timp in care a contribuit in mod direct sau indirect la inchiderea a 55 de institutii de tip vechi (orfelinate), in timp ce alte 10 sunt in curs de inchidere. Prin serviciile dezvoltate de Hope and Homes for Children, copiii trec de la ingrijirea in institutii-mamut in care nu beneficiaza de atentie si afectiune individuala, la sisteme bazate pe conceptul familial, care le permit o viata apropiata de normalitate. Prin eforturile Fundatiei si ale partenerilor sai, 5.185 copii au fost scosi din orfelinate, iar alti 455 urmeaza sa paraseasca orfelinatele in curs de inchidere.
In acelasi timp, Fundatia activeaza intens in prevenirea separarii copilului de familie, intervenind cu mijloacele necesare pentru sustinerea familiilor in care riscul de abandon al copiilor este ridicat. Astfel, 28.436 de copii au fost salvati de la ruperea de familie, 1.015 tineri au fost sprijiniti pentru o viata independenta, 1.922 de copii au fost primiti in centrele de zi, iar 879 in regim de urgenta si 8.546 de membri de personal din sistemul de protectie al copilului au fost instruiti de Hope and Homes for Children.
Pana in acest moment, 49.255 de copii au beneficiat de serviciile Hope and Homes for Children Romania, al carei obiectiv este ca pana in 2027 sa fie eliminata institutionalizarea copiilor in tara noastra. Mai multe informatii la www.hopeandhomes.ro.

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate